În cazul incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, procurorii au început urmărirea penală față de managerii de spital care s-au aflat la conducerea unității sanitare.
Potrivit Parchetului General, instituție care coordonează această anchetă, șase foști manageri interimari ai spitalului pentru diverse perioade de timp sunt acuzați de ucidere din culpă, de vătămare corporală din culpă, de distrugere din culpă în formă calificată și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
În urma incendiului din 14 noiembrie 2020, 15 pacienți și-au pierdut viața. Ancheta este coordonată de procurorul Marius Iacob, magistrat care a trimis în judecată dosarele „Colectiv” și „Maternitatea Giulești”.
Îți mai recomandăm Incendiu la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Șapte persoane au muritPotrivit PG, din cercetările efectuate până acum rezultă că, în perioada 31 martie 2020 -17 noiembrie 2020, în contextul epidemiei şi declarării spitalului ca unitate suport Covid, managerii unității sanitare nu au reevaluat riscurile privind securitatea şi sănătatea în muncă.
În condițiile în care cantitatea de oxigen administrată pacienţilor Covid a crescut, a crescut și concentraţia de oxigen din saloanele unde erau tratați bolnavii. Managerii spitalului nu au asigurat ventilația saloanelor pentru a preveni izbucnirea incendiului, dezastru provocat de o candelă aprinsă de o asistentă medicală la căpătâiul unui muribund.
Audieri de martori și expertize costisitoare
Parchetul General ne-a comunicat faptul că „până în prezent în această cauză s-a procedat la audierea personalului medical și auxiliar din cadrul Spitalului Județean de Urgență, audierea membrilor ISU care au intervenit la fața locului, identificarea și audierea în calitate de persoane vătămate a victimelor care au suferit leziuni, identificarea și audierea în calitate de persoane vătămate a aparținătorilor persoanelor decedate în incendiu, dispunerea de expertize medico-legale, ridicarea de înscrisuri medicale, financiar-contabile şi tehnice”.
În același caz, s-a dispus efectuarea mai multor expertize la INEC București – LIEC Iași, INSEMEX Petroșani, „precum și o altă tipologie de expertize – expertize în construcții, expertize privind rezistența materialelor etc, unde au fost necesare opiniile de specialitate ale unor experți individuali – la momentul de față fiind primite doar o parte dintre răspunsurile expertizelor”, se mai arată în răspunsul PG.
Matei Balș - 17 morți
Piatra Neamț nu a fost singurul incendiu soldat cu victime din rândul pacienților. Pe 29 ianuarie 2021, focul a izbucnit în saloanele Institutul Matei Balş din Capitală și au murit patru pacienți.
Îți mai recomandăm Iohannis, la schi după Balș. Analist: Un gest nepotrivit, lipsă de empatieTrei au fost găsiți carbonizați şi unul nu a răspuns manevrelor de resuscitare. 53 de pacienţi, aflaţi în stare gravă, au fost transferaţi la 11 spitale. Ulterior, numărul pacienților decedați a ajuns la 17.
În acest caz, ancheta e condusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB).
„Dosarul nr 477/P/2021 are ca obiect infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare dezastrul și se referă la incendiul survenit în data de 29.01.2021 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” București, care a avut ca urmare distrugerea și degradarea pavilionului V al unității, precum și decesul mai multor pacienți internați”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Procurorii susțin că au început urmărirea penală față de mai multe persoane, fără a le nominaliza, și că ancheta s-a împotmolit într-o expertiză care nu e gata.
„A fost efectuată cercetarea la fața locului, au fost dispuse autopsii medico-legale, au fost ridicate înscrisuri și imagini înregistrate de camerele de supraveghere, au fost audiați aparținătorii persoanelor decedate și martori, a fost dispusă o expertiză pentru stabilirea cauzelor incendiului, nefinalizată până în prezent”.
Până acum, nicio persoană nu este acuzată de ucidere din culpă, fiind reținută doar infracțiunea de „distrugere din culpă”.
Trei decese, doi electricieni inculpați
Pe 12 aprilie 2021, trei pacienți internați în unitatea mobilă de Terapie Intensivă amplasată în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” au decedat după ce a crescut brusc presiunea instalației de oxigen, urmată de oprirea automată a ventilatoarelor.
În acest dosar, PTB a început urmărirea penală față de doi angajați ai servicului tehnic al spitalului, cei doi fiind cercetați sub control judiciar.
Acuzațiile care li se aduc sunt de ucidere din culpă. „În dosarul 1784/P/2021 a fost efectuată cercetarea la fața locului, au fost dispuse autopsii medico-legale, au fost ridicate înscrisuri și echipamente medicale, au fost audiate persoane, au fost dispuse expertize și constatări”, mai susțin procurorii PTB.
Anchetă fără suspecți la Socola
Pe 25 decembrie 2020, a izbucnit un incendiu în incinta spitalului de psihiatrie de la Socola, Iași în care un pacient în vârstă de 33 de ani a decedat după ce a suferit mai multe arsuri. 18 pacienți care nu prezentau afecțiuni medicale au fost evacuați din pavilionul 1 Bărbați, iar un pacient a fost găsit în stare semiconștientă și prezenta arsuri si simptome de intoxicație cu fum și gaze toxice, după ce o saltea de pat a ars. După efectuarea manevrelor de resuscitare, victima a fost declarată decedată.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași ne-a transmis că în acest caz a început urmărirea penală in rem, adică fără să existe o persoană suspectă, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Alte fapte ar viza neglijența în serviciu, dar nu a fost pus vreun responsabil sub acuzare.
„Pe parcursul cercetărilor, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem şi cu privire la săvârșirea infracțiunilor de distrugere din culpă și neglijență în serviciu. De asemenea, au fost administrate mai multe probe în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incendiul din data de 25 decembrie 2020”, se arată în răspunsul transmis către Europa Liberă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
„Stat eșuat” - alte 7 victime carbonizate
Pe 1 octombrie 2021, șapte persoane au murit în incendiul produs la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. În spital erau 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 cu coronavirus, 10 în ATI. Reprezentanţii IGSU au precizat că unitatea nici măcar nu a cerut autorizaţie de securitate la incendiu, deşi avea această obligaţie.
Klaus Iohannis, șeful statului, a transmis un mesaj după tragedia din Constanța: „Din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.
În acest caz, ancheta este în fază incipientă, fiind condusă de Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. „Chiar astăzi am audiat câteva persoane importante. Nu am început urmărirea penală față de ele, suntem încă la început. Cam 6 luni durează o expertiză. N-am avut loc unde să depozităm materialele care urmau a fi expertizate. Avem specialiști puțini și accidente multe. Numai audierile vor dura o lună sau două”, a declarat pentru Europa Liberă procurorul Zafer Sadîc, purtătorul de cuvânt al de Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Avocatul Adrian Cuculis, apărătorul unor victime ale incendiului de la Constanța arată că, din declarațiile date de managerul spitalului și coordonatorul de secție, coroborate cu probele video, din tavanul de pe sectia ATI s-a topit și s-a desprins un neon care s-a lovit de podea și a produs ulterior un incendiu. „Din declarațiile medicilor și personalului medical, date acum două săptămâni, rezultă că detectoarele de oxigen stăteau fie scoase din priză, fie nu funcționau si mai mult de atât, la fel ca în cazul Piatra Neamț, se aprindeau lumânări pe secția ATI”.