Judecata în Dosarul Revoluției poate să înceapă, după 33 de ani

Ion Iliescu vorbind în Studioul 4 al Televiziunii Române, în decembrie 1989

Curtea de Apel a respins, miercuri, toate contestațiile preliminare în dosarul ce-i privește, între alții, pe Ion Iliescu și Gelu Voican-Voiculescu, pentru evenimentele din 1989, din timpul Revoluției de la București. Decizia poate fi contestată în trei zile.

Pe 3 august 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație anunța că retrimite in justiție dosarul în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, erau acuzați de crime împotriva umanității, infracțiuni care nu se prescriu.

Cu un an și jumătate înainte, Instanța supremă decisese să întoarcă dosarul Revoluției la Parchetul Militar, după ce constatase mai multe probleme în rechizitoriu.

Îți mai recomandăm „Astăzi s-a terminat cu umilința”. Act final în calvarul unei mame al cărei fiu a fost ucis la Revoluția Română din 1989

Inițial, dosarul revoluției a fost trimis în judecată în aprilie 2019, când au fost citate 5000 de părți civile. Timp de un an, instanța a discutat excepții la cererea părților, apoi a decis să retrimită dosarul la Parchet pentru rezolvarea unor neclarități. Îndepărtarea acestora a mai durat un an.

Prin rechizitoriul Secției Parchetelor militare din 29 iulie 2022, în dosarul penal privind Revoluția din decembrie 1989, s-a dispus trimiterea în judecată pentru infracțiuni contra umanității a următorilor:

  1. Ion Iliescu – fost președinte al României;
  2. Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru al Guvernului României;
  3. Iosif Rus – general (rtr.) – fost șef al Aviației Militare.

Procurorul general de la acel moment, Gabriela Scutea, declara că „reluarea dosarului de către un alt procuror ar fi însemnat o perioadă foarte mare de timp chiar și doar pentru citirea volumelor dosarului revoluției”.

Actele de urmărire penală și redactarea rechizitorului au fost făcute în 5 luni și 15 zile, a mai precizat Scutea.

Îți mai recomandăm Numărul „luptătorilor” s-ar putea umfla. Găselnița: Revoluția din '89 se prelungește cu trei zile

Ca noutate, ICCJ a confirmat redeschiderea urmării penale în privința a 627 de persoane vătămate, cercetările fiind continuate de către Secția parchetelor militare în dosarul penal nr. 1/P/2020. Aceasta fusese una dintre nemulțumirile asociațiilor de revoluționari.

În intervalul 22 decembrie, orele 16.00, și 30 decembrie 1989 au murit 857 de oameni, 2382 au fost răniți, 585 au fost reținuți de Miliție și Securitate, ilegal.

Acuzațiile aduse inculpaților de către procurori

„Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.”

„Gelu Voican Voiculescu, în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenţie, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 - 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.„

„Generalul (rtr) Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 - 30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operațiunea de inducere în eroare a opiniei publice.”

Ion Iliescu și ceilalți inculpați au declarat de-a lungul timpului că sunt nevinovați de acuzațiile aduse.