Charles al III-lea: marile controverse. Mariajul cu prințesa Diana, influența în guvern, finanțări dubioase

Căsătoria Prințului Charles cu Prințesa Diana a fost una controversată de la un capăt la celălalt. Ambii soți au recunoscut că s-au înșelat reciproc. Diana a murit în 1997, într-un accident de mașină.

Noul monarh al Regatului Unit al Marii Britanii a fost implicat în mai multe momente controversate, care i-au știrbit imaginea în rândul britanicilor. Poate și de aceea mulți britanici erau de părere acum câteva luni că Charles ar trebui să facă un pas în spate pentru ca fiul său, William, să preia tronul.

Un sondaj de opinie realizat în aprilie 2022 de Ipsos releva că aproape jumătate din britanici considerau că William, nu tatăl său Charles, ar trebui să devină monarh al Regatului Unit al Marii Britanii.

Același sondaj, citat de presa din Marea Britanie la momentul respectiv, arăta că doar un sfert din britanici credeau că Charles trebuie să preia tronul de la mama sa, în timp ce pentru 29% chestiunea nu era una de mare interes.

Regina Elisabeta a Marii Britanii, împreună cu membrii familiei regale, urmăresc trecerea specială a RAF (Royal Air Force) britanică de la balconul Palatului Buckingham, după parada Trooping the Color, ca parte a sărbătorilor jubileului de platină, la Londra, Marea Britanie, 2 iunie 2022.

Regina era văzută bine de 69% din respondenți, în timp ce fiul lui Charles, William - care a devenit prinț moștenitor după moartea reginei Elisabeta a II-a, avea o imagine bună în rândul a 64% din respondenți.

Regele Charles al III-lea.

Charles al III-lea a fost proclamat rege sâmbătă, 10 septembrie, în prima ceremonie de acest fel din istoria regatului britanic ce a fost televizată.

Imediat după moartea mamei sale, noul rege s-a adresat britanicilor într-un discurs televizat în care a omagiat-o pe „iubita sa mamă”, despre care a spus că a fost „o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea”.

„Îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care orice familie ar putea-o avea față de mama lor, pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea și exemplul ei. Dăruirea ei nu a șovăit niciodată. Ea a făcut sacrificii pentru a-și face datoria”, a mai spus Charles.

Îți mai recomandăm Momentele mai puțin cunoscute din viața Reginei Elisabeta a II-a: între datorie și Monarhie

Noul rege a fost implicat, însă, în timpul domniei Elisabetei a II-a, în mai multe scandaluri care i-au afectat atât imaginea personală, cât și pe cea a familiei regale britanice.

Relația cu prințesa Diana

Cel mai cunoscut este, de departe, căsnicia eșuată dintre prințul Charles și prințesa Diana.

Cei doi s-au căsătorit în 1981, în cadrul unei ceremonii fastuoase, și au avut doi copii, prinții William și Harry, care s-au născut în 1982, respectiv 1984. Relația dintre Charles și Diana s-a răcit la scurt timp după căsătorie.

Prințul Charles s-a căsătorit cu Prințesa Diana în 1981.

Prințul Charles a început o relație extraconjugală cu Camilla Parker Bowles, actuala sa soție, încă din 1986, potrivit biografiei actualului rege.

Charles și Diana s-au separat în 1992, iar, doi ani mai târziu, prințul Charles admitea într-un interviu pentru ITN că își înșelase soția.

Într-un interviu celebru din 1995 acordat de prințesa Diana la BBC, aceasta a vorbit despre mariajul nefericit cu Charles.

„Ei bine, eram trei în această căsnicie, așa că era puțin aglomerat”, spunea atunci prințesa Diana. În cadrul aceluiași interviu, prințesa a recunoscut că și ea a avut o relație extraconjungală.

Prințul Charles și Prințesa Diana au avut o relație rece încă de la începutul mariajului lor. Cei doi au doi copii, William și Harry.

În 1996, cei doi au căzut de comun acord să divorțeze. Pe 31 august 1997, prințesa Diana a murit într-un accident de mașină în timp ce încerca să scape de paparazzi, la Paris.

Mariajul eșuat cu Diana a avut un efect puternic asupra lui Charles, a scris în august 2022 biograful prințesei Diana. „Tragedia lui este că orice ar face, orice ar spune, orice ar fi el, va fi amintit pentru un singur lucru: faptul că căsătoria lui de basm s-a încheiat”, a explicat Morton.

Influență în Guvern

Charles a fost implicat, de asemenea, și într-un scandal privind modul în care ar fi încercat să influențeze guvernul britanic. Presa din Marea Britanie a dezvăluit în 2015 că Charles a primit documente confidențiale de la Guvern pe care nici miniștrii nu le văzuseră încă.

Din acest motiv, notează Time, un oficial de rang înalt al Parlamentului Britanic îl numea la acea vreme pe Charles „cel mai bine informat lobby-ist” din Marea Britanie.

Prințul Charles.

În Marea Britanie, monarhia este constituțională și, ca atare, familia regală nu are dreptul de a influența în vreun fel opiniile sau deciziile politice.

Cotidianul britanic The Guardian a obținut 27 de note, denumite „notele păianjenului negru”, care arătau că, pe atunci, prințul moștenitor se implica în mod direct în activități de lobby la adresa unor politicieni de rang înalt, dar și faptul că Charles era interesat direct de unele proiecte guvernamentale, de la achiziția de elicoptere militare în timpul războiului din Irak, până la pescuitul ilegal din Patagonia.

Apărarea lui Charles la acel moment a fost că este firesc pentru moștenitorii la tron să fie informați despre problemele politice ale țării.

Donații controversate

În iunie acest an, The Sunday Times a dezvăluit că regale Charles al III-lea a acceptat o valiză cu un milion de euro în numerar de la un politician controversat din Qatar.

A fost o parte a unei donații totale de trei milioane de euro pe care Prințul Charles le-a primit de la șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, fostul prim-ministru al Qatarului, poreclit „HBJ”, între 2011 și 2015.

Prințul Charles și Ducesas Camilla, partenera sa, într-o vizită din 2016 din Belgrad/Serbia.

Într-una dintre dăți, șeicul Hamad, în vârstă de 62 de ani, i-a oferit prințului 1 milion de euro, care ar fi fost puși în pungi de la Fortnum & Mason, un magazin universal de lux care furnizează alimente și ceai prințului.

Altă altă, Charles, în vârstă de 73 de ani, a acceptat un valiză care conținea 1 milion de euro, în timpul unei întâlniri private ce a avut loc la Clarence House – reședința oficială a prințului de Wales, în 2015.

Îți mai recomandăm Regele Charles al III-lea preia tronul la moartea mamei sale. Mesajul noului rege

Clarence House a arătat că banii au fost „dați imediat uneia dintre organizațiile de caritate ale prințului, care a efectuat acordurile corespunzătoare și ne-au asigurat că toate procesele corecte au fost urmate”.

Jurnaliștii britanici au descris în detaliu evenimentul: după ce Charles a acceptat banii, doi consilieri de-ai său au numărat bancnotele.

Chiar dacă nu există nicio suspiciune că plățile ar fi fost ilegale, acceptarea banilor de către Charles de la șeicul Hamad a stârnit controverse în Marea Britanie.

Bani în paradisuri fiscale

În 2017, când un consorțiu de jurnaliști internaționali de investigație a dezvăluit „Paradise Paper”, a reieșit că regele Charles al III-lea se număra printre cei care și-au ascuns averea în paradisuri fiscale.

Charles a fost acuzat și că a beneficiat de pe urma sprijinului primit pentru acțiunile sale privind schimbările climatice.

Investigațiile de presă de atunci sugerau Charles a fost implicat într-un conflict de interese și a cumpărat acțiuni în valoare de 113.500 de dolari la „Sustainable Forestry Management”, o companie din Bermude.

Biroul Monarhiei a respins însă acuzațiile despre „investiția secretă” în compania offshore, care a făcut lobby cu politicienii la nivel mondial pentru a permite comercializarea creditelor de carbon din pădurile tropicale.

În timp ce susținea schimbările climatice, regele Charles aproape și-a triplat investițiile în managementul forestier.

Noului rege i s-au imputat de-a lungul timpului și o serie de gafe la nivel înalt. În 2005, de pildă, Charles a dat mâna cu dictatorul Robert Mugabe, președintele din Zimbabwe, în timpul ceremoniei funerare organizată pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

La acel moment, Mugabe avea o interdicție de a călători în Uniunea Europeană.

Your browser doesn’t support HTML5

Regele Charles al III-lea a preluat tronul Marii Britanii