Linkuri accesibilitate

Regele Charles al III-lea preia tronul la moartea mamei sale. Mesajul noului rege


Elisabeta a II-a a Marii Britanii, alături de Regele Charles al III-lea, în timpul deschiderii de stat a Parlamentului Marea Britanie, în Londra, 21 iunie 2017.
Elisabeta a II-a a Marii Britanii, alături de Regele Charles al III-lea, în timpul deschiderii de stat a Parlamentului Marea Britanie, în Londra, 21 iunie 2017.

Noul rege al Marii Britanii este Charles al III-lea, care devine monarh la vârsta de 73 de ani.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele.

Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite.

Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume.

În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, a declarat noul rege al Marii Britanii, la moartea mamei sale, Elisabeta a II-a.

În momentul în care regina a murit, tronul a trecut imediat și fără ceremonie la Charles, fostul Prinț de Wales, relatează BBC.

Noul conducător al Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va fi cunoscut oficial sub numele de Regele Charles al III-lea.

Aceasta a fost prima decizie din domnia noului rege. Ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George.

Camilla, soția sa și ducesă de Cornwall, va purta titlul de regină consoartă.

Charles al III-lea preia tronul de la mama sa la vârsta de 73 de ani și în trecut a spus de mai multe ori că nu a vrut niciodată să se gândească la încoronoare, deoarece aceasta însemna moartea mamei sale, însă îndeplinește destinul pe care l-a moștenit la nașterea sa, pe 14 noiembrie 1948.

Regele Charles a fost următorul în linia de succesiune la tron timp de șapte decenii - de departe cea mai lungă așteptare din istoria monarhiei britanice.

„Niciodată nu a vrut să se gândească la încoronare pentru că aceasta însemna moartea mamei sale”, a declarat un fost consilier, notează The Guardian.

Ziua aceasta a venit însă, iar noul monarh al Regatului Unit și al celor 14 regate din Commonwealth, din Canada până în Australia, urmează să afle răspunsul la o întrebare care îl urmărește de zeci de ani: ce fel de rege va fi?

Încoronarea

În următoarele aproximativ 24 de ore de la moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege, însă el nu va participa la ceremonia de la Palatul St. James din Londra, în fața consiliului format din parlamentari de rang înalt, foști și actuali, precum și din unii înalți funcționari publici, înalți comisari din Commonwealth și din Londra.

Punctul culminant simbolic al ascensiunii va fi încoronarea, când Charles va fi încoronat în mod oficial.

Din cauza pregătirilor necesare, este puțin probabil ca încoronarea să aibă loc în perioada imediat următoare. Regina Elisabeta a succedat la tron în februarie 1952, dar a fost încoronată abia în iunie 1953.

În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey - William Cuceritorul a fost primul monarh încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

Este o slujbă religioasă anglicană, oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury. Acesta va așeza Coroana Sfântului Edward pe capul lui Charles - o coroană din aur masiv, datând din 1661.

Aceasta este piesa centrală a bijuteriilor coroanei din Turnul Londrei și este purtată de monarh doar în momentul încoronării (nu în ultimul rând pentru că are o greutate de 2,23 kg).

Prințul William, moștenitorul coroanei britanice

Până la decesul bunicii sale, de la nașterea sa, în 1982, prințul William a fost al doilea în linia de succesiune la tron.

Prințul William și Prințul Harry, la un serviciu național de comemorare la Cenotaf în Westminster, Londra, Marea Britanie, 10 noiembrie 2019.
Prințul William și Prințul Harry, la un serviciu național de comemorare la Cenotaf în Westminster, Londra, Marea Britanie, 10 noiembrie 2019.

Tatăl său este acum rege, iar el a devenit primul în linie. Prințul William nu devine automat Prinț de Wales, deoarece titlul se află în darul monarhului, dar el este acum Duce de Cornwall, iar soția sa Catherine este Ducesă de Cornwall.

Spre deosebire de regină, prințul William a știut toată viața sa că într-o zi va deveni moștenitor al tronului.

În urma sa în linia de succesiune se află fiul lui cel mare, prințul George. Acesta, în vârstă de nouă ani, este acum al doilea în linia de succesiune la tron.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG