Suceava. 20 de persoane acuzate de fraudarea examenelor auto, în al optulea dosar al investigației

20 de persoane din Suceava au fost acuate că fraudau examene auto contra bani.

Cinci poliţişti au fost trimişi în judecată de DNA, alături de 15 administratori de şcoli de şoferi şi instructori auto, pntru fraudarea examenelor auto. Este al optulea dosar legat de corupţia de la serviciul de permise auto din Suceava.

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție Suceava, 20 de inculpați au fost trimiși în judecată. Printre acești se află angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori şi administratori de școli de șoferi. În 2020, în schimbul unor suma de bani, aceștia ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului auto pentru 59 de candidați.

Au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, ofiţeri sau agenţi de poliţie de la Permise Suceava, pentru diverse infracțiuni.

  • Cristian Blîndu – constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată, spălare a banilor;
  • Ioan Bogdan Bivol – luare de mită în formă continuată;
  • Anamaria Pascal – constituire a unui grup infracţional organizat şi luare de mită în formă continuată;
  • Cristian Popa – constituirea unui grup infracţional organizat şi luare de mită.
  • Ionel Gheorghe Perijoc - complicitate la luare de mită.

Alte 15 persoane fizice, administratori ai unor şcoli de şoferi sau instructori auto, au fost inculpate pentru diverse infrac'iuni de corupție.

Conform procurorilor, începând cu luna ianuarie a anului 2020, agenţii de poliţie Cristian Blîndu, Anamaria Pascal şi Cristian Popa ar fi aderat la un grup infracţional organizat, constituit de comisarul-şef Radu-Ionuţ Obreja şi agentul Gheorghe-Ionel Perijoc.

Scopul era fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permisului de conducere, contra mită în bani.

Concret, poliţiştii ar fi pretins şi primit de la 59 de elevi/cursanţi, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro şi 700 euro.

Suma totală este de 14.800 de euro.

În schimbul acestor sume de bani, în calitate de examinatori, agenţii de poliţie ar fi evaluat superficial sau incorect prestația unor candidați.

În aceeaşi perioadă, Cristian Blîndu ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la cursanţi pentru a cumpăra, pe numele unei alte persoane, dar pentru sine, o mașină de 41.500 euro.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile şi asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia percheziţiilor de la domiciliile inculpaţilor Cristian Blîndu (110.740 euro, 1.350 lire sterline şi 16.550 lei) şi Cristian Popa (30.730 euro, 15.013 lei, 1.129 dolari USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Dosarul este al optulea din seria de investigații care au vizat fraudarea examenelor auto de la Suceava.

Pentru documentarea întregii rețele procurorii au introdus în circuit un agent sub acoperire. Acesta s-a comportat ca un client adevărat. A solicitat obținerea permisului, a mers la școală și a parcurs toate etapele până a reușit să documenteze întreaga rețea.

Îți mai recomandăm Rechizitoriu | Șpagă de jumătate de milion de euro/an în Suceava, județul cu cele mai multe accidente auto

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.