Violențe crescute împotriva comunității creștine din India

Partidul BJP, condus de Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, este acuzat de instigarea la violență împotriva comunităților creștine și musulmane din țară.

Populația creștină, aflată la 2% din cei 1.35 de miliarde de locuitori ai Indiei, s-a confruntat în perioada Crăciunului din acest an cu mai multe acte de violență venite din partea grupărilor hinduse de dreapta, care îi acuză că s-ar folosi de sărbătoare să-i convertească la propria lor religie.

Mai multe evenimente festive au fost întrerupte, iar protestatarii au distrus unele statui cu Iisus și obiecte cu Moș Crăciun. În orașul Agra, din statul Uttar Pradesh, membrii grupărilor hinduse au ars obiectele legate de Moș Crăciun în fața unor școli conduse de misionarii creștini și i-au acuzat pe misionari că se folosesc de Crăciun să atragă oamenii la creștinism.

„Pe măsură ce vine decembrie, misionarii creștini devin activi în numele Crăciunului, lui Moș Crăciun și Anului Nou. Ei ademenesc copiii prin intermediul Moșului, care le oferă cadouri astfel încât să se alăture religiei lor”, a declarat Ajju Chauhan, secretar general regional al Bajrang Dal, una dintre organizațiile hinduse care au condus protestul.

În Assam, doi protestatari îmbrăcați în culoarea șofranului, simbol al naționalismului hindus, au pătruns într-o biserică prezbiteriană și au întrerupt slujba.

Îți mai recomandăm Care este legătura între schimbările climatice și dezastrele meteorologice

Într-o școală din statul Haryana, membrii unei grupări hinduse au întrerupt un eveniment festiv. Aceștia au pătruns în școală și au strigat sloganuri precum „Jai Shri Ram”, un apel la naționalismul hindus. Protestatarii i-au acuzat pe participanții la eveniment că aceștia ascultau muzică de Crăciun, recitau din Biblie și dansau, folosindu-se de eveniment pentru a „converti oamenii religios sub ținuta sărbătoririi Crăciunului”.

Într-o discuție purtată cu presa locală, Părintele Anand, un preot al unui sit religios din India, a declarat că numărul de atacuri îndreptate împotriva creștinilor indieni a crescut în ultimele luni.

„Atacurile au devenit emblematice, deoarece acești oameni au impunitate și creează tensiune”, a spus Anand. „Fiecare duminică este o zi de teroare și traumă pentru creștini, în special pentru cei care aparțin acestor biserici mici”.

În ultimele săptămâni, grupările de dreapta au ars bibliile misionarilor creștini din India. În statul Chhattisgarh, partidul BJP al prim-ministrului Indiei, Narendra Modi, acuză grupările de misionari creștini că aceștia ar converti forțat populația majoritar hindusă și a organizat o serie de proteste împotriva Creștinismului.

Mai mulți pastori ar fi fost atacați de mulțimea furioasă. În urma acuzațiilor aduse de BJP, Guvernul statului Karnataka a adoptat o lege împotriva conversiei. Deși aceasta nu face referire în mod explicit la Crăciun, prevederile acesteia interzic „conversiile ilegale”, folosite și de alte state pentru a viza pastorii creștini.

În 2021, 39 de atacuri împotriva creștinilor au avut loc doar în Karnataka. Activiștii hinduși de dreapta se fac responsabili inclusiv de atacurile împotriva musulmanilor din regiune.

Îți mai recomandăm Indicele Global al Păcii în pandemie: violență și instabilitate politică | Cum este afectată democrația

„Dacă 100 dintre noi sunt pregătiți să omoare două milioane din ei, atunci noi vom câștiga și vom transforma India într-o țară hindusă”, a declarat Pooja Shakun Pandey, liderul grupării hinduse Mahasabha.

Printre liderii religioși hinduși sau politicieni BJP care au instigat la violență se numără și figuri apropiate prim-ministrului indian.

„La propriu, mai sunt doar o mână de lideri politici care încă militează pentru păstrarea secularismului în India”, a transmis Gilles Verniers, un profesor de științe politice de la Universitatea Ashoka, din apropierea capitalei țării, New Delhi. „BJP s-ar putea confrunta cu provocări politice tot mai mari, dar și-a câștigat războiul cultural. Acest lucru va avea un impact de lungă durată asupra democrației Indiei și asupra celei mai mari minorități din India”, a adăugat el.