Linkuri accesibilitate

Care este legătura între schimbările climatice și dezastrele meteorologice


Uraganul Ida a făcut prăpăd în mai multe state americane, iar în Louisiana a evacuat mii de locuitori.
Uraganul Ida a făcut prăpăd în mai multe state americane, iar în Louisiana a evacuat mii de locuitori.

Evenimentele meteorologice, legate de schimbarea climei, au generat probleme majore pentru milioane de oameni din întreaga lume în 2021, potrivit unui nou raport publicat de organizația de caritate Christian Aid, și citat de BBC.

Studiul a identificat zece evenimente extreme care au cauzat fiecare daune de peste 1,5 miliarde de dolari. Cele mai mari pierderi financiare au fost provocate de uraganul Ida, care a lovit SUA în august și de la inundațiile din Europa din luna iulie. În multe regiuni mai sărace, inundațiile și furtunile au provocat migrări în masă ale oamenilor.

Oamenii de știință asociază tot mai des schimbările bruște ale vremii cu schimbările climatice provocate de om. Dr. Friederike Otto, un cercetător important al schimbărilor climatice, a scris pe Twitter, la începutul acestui an, că fiecare val de căldură care se întâmplă acum în lume este „făcut mai probabil și mai intens” de schimbările climatice induse de om.

Tornadele au lăsat anul acesta mii de oameni fără locuințe
Tornadele au lăsat anul acesta mii de oameni fără locuințe

În legătură cu furtunile și uraganele, există tot mai multe dovezi că schimbările climatice afectează determină aceste evenimente.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a publicat, în luna august, prima parte a celui de-al șaselea raport de evaluare.

Autorii raportului au arătat că au mare încredere că dovezile influenței umane asupra climei sunt tot mai evidente, mai ales în legătură cu uraganele și ciclonii tropicali.

La doar câteva săptămâni după ce a apărut acel raport, uraganul Ida a lovit SUA. Potrivit Christian Aid, acesta a fost cel mai distructiv eveniment meteorologic al anului. Uraganul a evacuat mii de locuitori din Louisiana.

Furtunile tropicale au devenit din ce în ce mai violente în ultimii ani
Furtunile tropicale au devenit din ce în ce mai violente în ultimii ani

În plus, uraganul a adus ploi masive în mai multe state și orașe americane. New York-ul emițând pentru prima dată o alertă de urgență pentru inundații. În total, 95 de persoane au murit, iar pierderile economice au fost estimate la 65 de miliarde de dolari. Recent, un val de tornade a lovit mai multe state americane, zona Kentucky fiind puternic avariată. Din păcate, mai multe persoane au murit după ce au fost prinse sub dărâmături.

O fabrică de lumânări a fost distrusă de tornadă, Kentucky, 11 decembrie 2021.
O fabrică de lumânări a fost distrusă de tornadă, Kentucky, 11 decembrie 2021.

Al doilea eveniment cel mai costisitor financiar au fost inundațiile pe scară largă în Germania, Franța și alte țări europene din luna iulie. Viteza și intensitatea apei au făcut ca 240 de oameni care și-au pierdut viața. Pagubele raportate au fost de aproximativ 43 de miliarde de dolari.

Imagine cu inundațiile din Germania
Imagine cu inundațiile din Germania

Studiul de la Christian Aid arată căm majoritatea evenimentelor meteorologice extreme au avut loc în țările dezvoltate. În țările dezvoltate pot fi estimate și distrugerile provocate de evenimentele de vreme extremă, pentru că aici oamenii își permit asigurări. Anul 2021 va fi cel de-al patrulea an în care catastrofele naturale de pe tot globul au costat mai mult de 100 de miliarde de dolari.

Raportul Christian Aid documentează și multe alte evenimente în care impactul financiar este mai greu de constatat, dar impactul asupra oamenilor este semnificativ.

Inundațiile din Sudanul de Sud au strămutat peste 800.000 de oameni, în timp ce 200.000 au fost nevoiți să se mute pentru a scăpa de ciclonul Tauktae, care a lovit India, Sri Lanka și Maldivele în mai. Toate aceste evenimente au avut un impact uman imens, după cum arătă Dr. Kat Kramer, autorul raportului de la Christian Aid.

„În mod evident, să-ți pierzi casa, mijloacele de trai și să nu ai resursele pentru a reconstrui acest lucru este incredibil de greu. În timp ce dacă ai asigurare, ai un mecanism pentru a-ți construi înapoi”, a spus Dr. Kat Kramer.

Raportul Christian Aid arată necesitatea eforturilor sporite de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru a reduce catastrofele viitoare legate de vreme. Un alt punct din studiu arată că țările bogate ar trebui să ajute financiar țările mai sărace care suferă pierderi economice uriașe.

Asupra acestui ultim punct există mai disensiuni. În cadrul discuțiilor globale COP26 despre climă de la Glasgow, problema finanțării pierderilor și daunelor cauzate de evenimentele legate de climă a înregistrat dezacorduri majore între țări. În timp ce țările în curs de dezvoltare doresc ajutor financiar, cele mai bogate țări au spus că este nevoie de mai multe discuții pe această temă.

„Deși a fost bine să vedem că problema pierderilor și daunelor devine o problemă majoră la COP26, a fost dezamăgitor să plecăm fără instituirea unui fond creat pentru a ajuta efectiv oamenii care suferă pierderi permanente din cauza schimbărilor climatice”, a spus Nushrat Chowdhury, consilierul Christian Aid pentru justiția climatică în Bangladesh.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG