Industria auto din România se implică în producția de echipamente medicale

Romania- coronavirus generic

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că industria auto din România vrea să se implice pentru a sprijini economia și să contribuie la producția de echipamente şi produse medicale, precum măşti, combinezoane şi biocide, dar și la proiectul de realizare a unui ventilator de respiraţie destinat bolnavilor de coronavirus.

Industria auto are problemele ei specifice. Este o industrie care contribuie mult la PIB-ul României, dar este o industrie dependentă de industriile din ţările europene, Germania, Franţa, Italia. Dacă acolo lucrurile sunt oprite, înseamnă automat că şi în România lucrurile sunt oprite. Cel mai important lucru care a ieşit ieri (miercuri, 1 aprilie 2020, n.r.) din discuţia cu reprezentanţii industriei auto este că aceştia, în această perioadă, doresc să contribuie, să ajute economia românească, să ajute românii. Doresc să contribuie să producă materiale esenţiale, doresc să producă măşti şi au capacitate foarte mare de a produce aceste echipamente, biocide, pentru că au şi o industrie chimică pe orizontală foarte dezvoltată, prin parteneri care sunt furnizori tradiţionali ai industriei auto. Deci, practic tot ceea ce este nevoie în acest moment - măşti, biocide, combinezoane", a afirmat Virgil Popescu, la Digi24.

Precum avem exemplu din străinătate cu Ford sau General Electric, industria auto din România se va implica pentru producerea de ventilatoare pulmonare.

„Doresc (cei din industria auto din România, n.r.) să producă în industria auto şi, de asemenea, participă la acest proiect naţional al nostru privind realizarea unui ventilator pentru a ajuta respiraţia bolnavilor de coronavirus. La ventilatoare lucrurile nu sunt atât de simple ca la măşti, combinezoane şi biocide. Se lucrează într-un colectiv foarte mare şi eu sper să avem cât de curând nişte rezultate concrete. În schimb, la producţia de măşti mi-au spus reprezentanţii industriei auto că pot relativ foarte repede să treacă la acest lucru şi pregătesc modelele pentru a putea fi avizate de unul dintre cele patru institute ale armatei, să poată aviza pe domeniul respectiv produsele pe care le pot produce", a declarat Virgil Popescu.

Reamintim că mai multe companii autohtone se reconvertesc, pe fondul crizei create de pandemia de coronavirus. După ce fost dependentă de materiale importate din străinătate în toți acești ani, România a decis să înceapă producția internă de măști sanitare și biocide.

De exemplu, compania Techtex, membră a grupului Taparo, a început producția de măști sanitare. Conform ministrului Economiei, în cel mai scurt timp se vor produce 150.000 de măști pe zi, pentru ca numărul lor să crească și la 500.000 după jumătatea lunii aprilie.