VIDEO Inegalitatea dintre femei și bărbați, în creștere. În România, tot mai multe femei alimentează prejudecățile

Your browser doesn’t support HTML5

3 femei celebre: ce-ar schimba dacă ar mai avea odată 20 de ani.

Femeile continuă și în 2020, la nivel global, să fie subevaluate, mai prost plătite decât bărbații, să aibă mai puține șanse de acces economic și educațional, arată un raport al ONU. În România, se constată un regres în ce privește prejudecățile pe criterii de gen, chiar în rândul femeilor.

La 100 de ani de când femeile au primit dreptul constituțional de a vota în SUA, drepturile femeilor din întreaga lume au de suferit, iar inegalitățile dintre femei și bărbați în ce privește accesul la educație, locuri de muncă, plată echitabilă sau reprezentare la nivel politic sau de management se păstrează la un nivel ridicat.

„În acest an în care marcăm a 25-a aniversare a Platformei de Acțiune de la Beijing, vedem un regres al drepturilor femeilor, niveluri alarmante ale uciderii de femei, atacuri asupra apărătorilor drepturilor femeii și persistența unor legi și politici care perpetuează subjugarea și excluderea”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Disproporțiile de gen sunt o formă persistentă de inegalitate în toate țările, indiferent că sunt sărace sau bogate, arată cel mai recent raport al UNDP (United Nations Development Program), intitulat „Perspective ale dezvoltării umane”.

„Adeseori, femeile și fetele sunt discriminate în ce privește sănătatea, educația, acasă sau pe piața muncii – cu efecte negative asupra libertăților lor”, arată raportul, care avansează o cifră impresionantă: ar fi nevoie, bazat pe trendurile actuale, de 257 de ani pentru a elimina disparitatea dintre femei și bărbați, în ce privește oportunitățile economice.

În prezent, numărul femeilor aflate la conducerea unui guvern este mai mic decât acum 5 ani – doar 10 femei ocupă o astfel de poziție din 193 de țări. Dar în afară de o reprezentare la nivel înalt, femeile din întreaga lumea se confruntă cu greutăți cotidiene precum al doilea job acasă, cu treburile casnice, hărțuirea în mijloacele de transport, discriminarea la locul de muncă, mai arată raportul UNDP.

Raportul aduce cifre șocante. Există 50 de țări unde femeile adulte sunt mai educate în medie decât bărbații, dar ele sunt plătite în medie cu 39% mai puțin decât bărbații. Normele sociale sunt un factor important care determină inegalitatea dintre femei și bărbați.

„Societățile le spun deseori fetelor că pot să ajungă orice își doresc sau sunt capabile și investesc în educația lor. Dar aceleași societăți tind să le blocheze accesul la poziții de putere, fără să le dea o șansă corectă. La nivel global, aproape 50% dintre oameni spun că bărbații sunt lideri politici mai buni și peste 40% cred că bărbații sunt mai buni șefi de afaceri”, arată raportul UNDP.

În România, femeile au prejudecăți împotriva lor

Prejudecățile bazate pe diferențele de gen sunt în creștere, iar sondajele arată că tinerii sunt și mai puțin preocupați de egalitate de șanse decât cei mai în vârstă.

Țările unde există bărbații cu cele mai puține prejudecăți de norme sociale, legate de femei, sunt în Chile, Australia, SUA și Olanda. Un regres la acest capitol au înregistrat bărbații din Suedia, Germania, India și Mexic, conform raportului UNDP.

Femeile care au cele mai puține prejudecăți privind normele sociale care le creează dezavantaje față de bărbați trăiesc în Olanda, Chile și Australia. Cel mai mare regres în rândul femeilor, la acest capitol, s-a constatat în Suedia, India, Africa de Sud și România.

Indicii calculați de UNDP arată că, în România, sub 15% dintre cetățeni nu au prejudecăți legate de normele sociale privind egalitatea dintre femei și bărbați. 60% au cel puțin două prejudecăți din cele patru luate în calcul – politice, educaționale, economice și privind integritatea fizică. 85% au cel puțin o astfel de prejudecată.

Cele mai multe prejudecăți, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, au legătură cu integritatea fizică a femeilor. Peste 60% din ambele genuri au bifat o astfel de prejudecată.

România ocupă locul 52 în lume în ce privește dezvoltarea umană, însă doar locul 69 la indexul egalității de gen între femei și bărbați.

Elveția și Danemarca sunt țările cu cel mai înalt indice de egalitate de gen, în timp ce Yemen și Papua Noua Guinee au cel mai mic index de egalitate de gen.

Egalitate la locul de muncă între femei și bărbați

Un indice al The Economist care măsoară egalitatea pentru femei la locul de muncă, în 29 de țări, arată că femeile încă au bariere frustrante în ce privește accesul la educație, plata, drepturile privind maternitatea și costurile de îngrijire a copilului sau reprezentarea în poziții de management, fie în politică, fie în afaceri.

Islanda este țara cu cele mai puține astfel de disparități între femei și bărbați, conform indicelui The Economist. Aici, peste jumătate dintre femei au o diplomă la universitate, au acces garantat în board-urile de conducere ale corporațiilor (există o cotă obligatorie de 40% femei în conducerea firmelor). 50% din cei care intră la școala de afaceri islandeză sunt femei, iar peste 40% din pozițiile de conducere sunt deținute de femei. Doar Polonia depășește Islanda la acest capitol, cu 42,5%.

Coreea de Sud și Japonia sunt țările care stau cel mai prost la egalitatea pentru femei la locul de muncă. În Coreea de Sud, doar 59% dintre femei muncesc, iar cele care muncesc câștigă în medie cu 35% mai puțin decât bărbații. Aici, femeile dețin doar o poziție din șapte la nivel de management.