Calendarul și alte detalii pentru sesiunile de înscriere sunt disponibile pe site-ul Agenției Fondului de Mediu.
Prima de casare din cadrul programului Rabla Clasic este de 7.000 de lei, respectiv 10.000 de lei pentru două autovehicule.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.
Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele ale cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO2/km în sistem WLTP.
La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri:
- în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
- în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
- în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Îți mai recomandăm Explainer | Cu ce m-am ales după prima lună de prosumator
Cei care se înscriu în programul Rabla Clasic au 120 de zile de la data emiterii notei de înscriere pentru a contracta un autovehicul nou.
Cei înscriși în Rabla Plus pot beneficia de un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou, dacă predau spre casare unul sau două autovehicule uzate.
Cuantumul finanţării este de:
- 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
- 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.
Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei.
Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.
Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este de 26.000 lei.
Îți mai recomandăm Țară în service | Tu unde îți încarci mașina electrică? Statul promite încă 30.000 de stații, dar nu e clar cine și când le va construi