Tânărul de 20 de ani ceruse să fie judecat în arest la domiciliu.
„S-a judecat contestaţia împotriva măsurii arestului preventiv. Am cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. (...) Apreciem că o măsură preventivă după opt luni este un termen rezonabil şi cred că s-ar putea dispune înlocuirea acestei măsuri preventive”, a susținut apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Alin Trandafirescu, la ieşirea de la instanţă, conform News.ro.
Mai mulţi tineri au protestat în faţa Tribunalului Constanţa, printre ei şi studenţi la Facultatea de Drept. Ei au cerut dreptate pentru victimele accidentului de la 2 Mai și schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor.
Inspecţia Judiciară a cerut marți Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să o suspende din profesie pe judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia, care judecă procesul lui Vlad Pascu.
La primul termen al procesului, judecătoarea a întrebat dacă este în sală Sebastian Olariu, unul din tinerii uciși în accidentul făcut de Vlad Pascu în apropiere de localitatea 2 Mai în vara anului trecut după ce a urcat la volan sub influența drogurilor.
Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în cazul magistratei, acuzată de părinţii victimelor că la primul termen al procesului a cerut buletinul unuia din tinerii uciși în accident și prezența lui în sală.
Ancheta disciplinară vizează „respectarea obligaţiei de studiere a dosarelor anterior şedinţei de judecată (inclusiv din perspectiva prezenţei în instituţie a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, comportamentul judecătorului în şedinţele de judecată, în principal cu referire la şedinţa de judecată din data de 22.02.2024, precum şi existenţa unor eventuale situaţii de incompatibilitate în legătură cu dosarul menţionat.
În accident a mai murit o tânără și au fost răniți alți trei în timp ce se deplasau pe marginea carosabilului, în lipsa unui trotuar.
Revoltați, părinţii victimelor au cerut strămutarea procesului, mai ales după ce au așteptat câteva ore venirea lui Vlad Pascu, care avea termen și la Tribunalul Constanţa, unde se judeca cererea sa de a părăsi arestul preventiv. Ei au reproșat instanței că puteau fi anunțați din timp și au denunțat atitudinea magistratului față de caz.
La al doilea termen, din 14 martie curent, judecătoarea a admis cererea avocaților lui Vlad Pascu de judecare în procedură simplificată, prin care pedeapsa este redusă cu o treime.
Familiilor celor două victime au cerut schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat în cazul lui Vlad Pascu, dar instanța le-a refuzat cererea.
La același termen, tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea că Vlad Pascu nu a fost adus în instanță.
„Îl vedeţi pe Vlad Pascu adus aici? Nu. Există portiţa pentru a nu fi adus, se profită de ea şi cu asta-basta. Dacă eram eu, Doamne-fereşte, în locul lui, mă luau de ceafă, îmi puneau cătuşele şi mă aduceau aici să fiu judecat. Discreţionar”, a comentat el.
Tatăl tânărului ucis în accident, a cărui prezență a fost cerută de judecătoare în sala de judecată la primul termen, a mers cu fotografia fiului său în sala de judecată, dar judecătoarea l-a întrebat cine este.
Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut după ce în august 2023 a intrat cu maşina într-un grup de tineri care mergeau de la Vama Veche către 2 Mai.
În urma impactului, o fată şi un băiat au murit, alţi trei fiind răniţi. El este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
Vlad Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023.
Tânărul de 20 de ani a fost trimis în judecată, în octombrie 2023, și într-un dosar intrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), alături de părinții săi, Miruna și Mihai Pascu.
Procurorii arată, în rechizitoriu, că tânărul s-a drogat încă de când avea 13 ani, când a început să consume inițial droguri de risc, apoi droguri de mare risc, înconjurându-se de un anturaj format din persoane de vârsta sa, cu preocupări similare, dar și din oameni care îi furnizau o gamă variată de droguri - cannabis, cocaină, amfetamină, fentanil și oxicodonă.
Tânărul este acuzat de DIICOT pentru deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu, în formă continuată (două acte materiale), trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri. Miruna Pascu a fost trimisă în judecată pentru influențarea declarațiilor și amenințare, iar Mihai Pascu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Îți mai recomandăm Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 mai, își recunoaște faptele