R. Moldova | Raport: Moscova a creat un centru de comandă pentru a frauda alegerile și referendumul

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, prezintă raportul privind imixtiunea externă în procesele electorale din R. Moldova în plenul Parlamentului din 12 decembrie.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, afirmă că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional au fost vizate de interferențe externe: finanțare ilegală, propagandă și campanii de dezinformare.

Potrivit raportului nesecretizat, autoritățile ruse au creat un centru de comandă în Moscova, înființat special pentru a submina procesul electoral din R. Moldova.

Ilan Șor ar fi fost desemnat lider al acestui grup, având la dispoziție resurse financiare, logistice și tehnice oferite de Federația Rusă pentru a influența rezultatul scrutinelor.

Ilan Șor este un oligarh moldovean care a fugit în Rusia după ce a început ancheta privind devalizarea a trei bănci cu suma de un miliard de euro.

El a fost acuzat de poliția din R. Moldova că a cheltuit cel puțin 40 milioane de dolari pentru a corupe alegătorii să voteze cu candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo, concurentul Maiei Sandu în al doilea tur de scrutin.

Directorul SIS, Alexandru Musteața, a menționat că autoritățile moldovene, împreună cu partenerii externi, au contracarat atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale, au identificat rețele de observatori falși, au dejucat planuri de perturbare a alegerilor și au prevenit tentative de cumpărare a voturilor.

Raportul mai arată că Federația Rusă a folosit intens platformele online pentru propagandă. În 2024, o rețea de conturi de pe Telegram, TikTok și YouTube a distribuit narative pro-Kremlin, inclusiv mesaje de susținere a războiului.

Schema relațională (generală) a proiectului „EVRAZIA” din raportul SIS

După primul tur al prezidențialelor și referendumului privind aderarea la UE din 20 octombrie, președinta Maia Sandu a acuzat „grupări criminale și forțe străine” de implicare în procesul electoral, prin care ar fi încercat să „cumpere 300.000 de voturi”. Constatări similare au fost emise de misiunea de observare a alegerilor ENEMO și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia „a fost acuzată fără dovezi” de amestec în afacerile interne ale Moldovei și a acuzat, la rândul său, partenerii occidentali ai puterii de la Chișinău de „amestec în procesul electoral”.

Îți mai recomandăm Kremlinul acuză că nu toți moldovenii din Rusia au putut vota

Directorul SIS a mai spus în Parlament că ingerințele străine sunt departe de a se fi încheiat.

„Este foarte clar că vom avea parte de agresiuni directe asupra alegerilor parlamentare din 2025”, a afirmat Musteață.

„Republica Moldova este supusă unui set de acțiuni de influență hibridă cu utilizarea grupurilor criminale organizate, a platformelor înregistrate în alte jurisdicții, cu bugete deosebit de mari oferite de către Federația Rusă. Sunt cetățeni ai Republicii Moldova care în mod conștient lucrează în interesul unui stat străin și desfășoară acțiuni contra țării”, a adăugat directorul SIS.

În 2025, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, iar directorul SIS a avertizat că tentativele de interferență ale Rusiei vor continua:

„Strategia lor a fost, este şi va fi şi în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor şi entităţilor afiliate sau controlate, inclusiv acoperite de către Federaţia Rusă, în scopul obţinerii controlului asupra Parlamentului şi, respectiv, a celorlalte instituţii din ţară. Această strategie mizează pe corupţie politică şi electorală, dezinformare şi manipulare, dar şi acţiuni stradale şi dezordine", a menţionat șeful SIS.

Îți mai recomandăm Premierul Moldovei, Dorin Recean: Țara luptă cu o grupare finanțată extern cu 2% din PIB

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.