Întors marți în țara lui, pentru vizita oficială făcută de Marcel Ciolacu, ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, a observat că atmosfera s-a schimbat, viața economică a încetinit, iar foarte mulți oameni stau în adăposturi, de frica rachetelor.
„Întreaga națiune stă cu sufletul la gură să vadă ce se va întâmpla în următoarea perioadă, când se va termina. Dar nu putem să lăsăm emoțiile sau pasiunile să ne conducă. Trebuie să fim prudenți. Avem responsabilități față de oamenii noștri și față de modul în care se desfășoară operațiunile. De aceea, nu există nicio grabă să facem lucruri pe care le-am putea regreta ulterior”, descrie Reuven Azar situația din Israel.
Ideile principale:
- Despre vizita președintelui Biden: A venit pentru a-și manifesta solidaritatea cu statul Israel, cu poporul israelian.
- Despre o posibilă pace: Fără a avea de-a face cu răul, fără a elimina amenințarea militară a Hamas, nu vom putea ajunge la pace.
- Despre vizita premierului Ciolacu: A fost primul prim-ministru care a venit în Israel după începutul războiului.
- Despre relatia România-Israel: România poate face parte din Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa. România poate fi o punte între Orientul Mijlociu și Europa.
- Relația României cu Palestina: Este întotdeauna bine că există țări care pot comunica cu toată lumea din Orientul Mijlociu.
- Despre un atac terestru în Gaza: Ne pregătim pentru fiecare scenariu.
- Despre ostaticii israelieni din Gaza: Adunăm informații nu doar electronic, ci investigăm și teroriștii palestinieni.
Europa Liberă: Domnule ambasador, președintele Joe Biden a făcut, miercuri, o vizită istorică în Israel. Ce soluții au fost găsite pentru Fâșia Gaza și pentru situația de acolo?
Reuven Azar: În primul rând, președintele Biden a venit pentru a-și manifesta solidaritatea cu statul Israel, cu poporul israelian, după ce a văzut sălbăticia și acțiunile barbare care au fost conduse de teroriștii Hamas și de Statul Jihadist în interiorul Israelului.
Imagini precum cele pe care le-au văzut și el, și întreaga lume, sunt ceva ce nu am văzut niciodată, cel puțin, în Israel, de la Holocaust încoace și de când am văzut imaginile de la ISIS. Ce au făcut teroriștii este groaznic. Au ars oameni de vii, au decapitat oameni, au răpit peste 200 de israelieni, femei, copii, bebeluși, mame cu bebelușii lor. Este ceva abominabil, ceva care este cu adevărat greu de crezut, dar s-a întâmplat.
Acesta este motivul pentru care a venit președintele Joe Biden.
Și, bineînțeles, în cadrul discuțiilor, au existat discuții și despre faptul că vrem să ne ocupăm de amenințarea teroristă, vrem să avem grijă și de populația din Gaza.
Hamas pune, de fapt, oamenii în pericol, în timp ce Israelul încearcă să evite daunele colaterale. Ceea ce fac Hamas, Statul Jihadist și alte organizații teroriste este că își folosesc propria populație ca scuturi umane. Am văzut asta foarte clar în ultimele zile.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Există vreo foaie de parcurs pentru pace în aceste condiții? Ce credeți despre asta?
Reuven Azar: În Israel, am ajuns la concluzia că, fără a ne lua de piept cu răul, fără a elimina amenințarea militară a Hamas, nu vom putea ajunge la pace.
Am încercat - de când ne-am retras din Fâșia Gaza, acum mai bine de 15 ani- am încercat să creăm o situație stabilă, astfel încât palestinienii să poată conduce pașnic în Fâșia Gaza. Dar ceea ce am văzut este cu totul altceva.
Hamas a preluat controlul în 2007 și a subjugat întreaga populație a Fâșiei Gaza pentru a face această mașinărie de teroare.
Au folosit ajutorul internațional - care era menit pentru a construi clădiri - pentru a construi baze militare.
Au luat conductele care furnizau apă în Gaza, le-au tăiat și au produs zeci de mii de rachete cu ele.
Au luat îngrășămintele, care au fost furnizate prin Israel, nu pentru a cultiva alimente, ci pentru a produce explozivi. Chiar și în ultimele două săptămâni, vedem că Hamas fură combustibil de la generatoarele spitalelor pentru a-și continua mașinăria de război.
Deci cei care sunt responsabili pentru starea populației din Gaza sunt cei de la Hamas.
Urmărim situația cu mare atenție. Noi cooperarăm cu comunitatea internațională. Știm că, chiar acum, în Fâșia Gaza, legea internațională a războiului este pusă în aplicare, deoarece, conform dreptului internațional, fiecare persoană din Gaza ar trebui să aibă cel puțin șapte litri de apă potabilă de băut pe zi. Ar trebui să aibă suficientă hrană și ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale. Și singurul motiv pentru care acest lucru este pus în pericol este Hamas.
Europa Liberă: Israelul vrea să elimine Hamasul, cum ați spus. În ce condiții credeți că acest lucru e posibil și cum pot fi protejați civilii?
Reuven Azar: Vorbim de o zonă foarte dens populată.
Israelul a făcut mai multe lucruri. În primul rând, așa cum v-am spus, monitorizăm situația umanitară pentru a ne asigura că palestinienii din interiorul Fâșiei Gaza au suficientă apă, hrană și îngrijire medicală.
În al doilea rând, am apelat, în urmă cu patru sau cinci zile, la populația din Fâșia Gaza din nord să înceapă să se deplaseze spre sud, pentru a evacua zonele în care urmează să intrăm ca să dezrădăcină, infrastructura Hamas, bazele militare, rachetele, muniția și toate lucrurile pe care le-au pregătit acolo pentru a ne ataca.
Dar ce a încercat Hamas să facă este să blocheze deplasarea populației de la nord la sud prin chemarea liderilor lor, prin blocarea drumurilor, prin luarea efectivă a cheilor mașinilor oamenilor pe care încercăm să îi evacuăm. Pentru că, așa cum am spus, ei încearcă să folosească populația ca scuturi umane.
Deci vom continua acest efort. De fapt, o parte substanțială a populației s-a mutat deja spre sud. Și așteptăm acum, pentru că vrem să reducem implicarea populației civile în lupte.
Europa Liberă: Zilele trecute, l-ați însoțit pe premierul Marcel Ciolacu în vizita în Israel. Printre atâtea vizite importante ale oficialilor din SUA, Marea Britanie, care a fost agenda românească pentru această vizită?
Reuven Azar: În primul rând, am avut privilegiul să mă alătur primului ministru, ministrului Afacerilor Externe -Luminița Odobescu, și ministrului Apărării - Angel Tilvar, în călătoria lor la Ierusalim.
De fapt, au venit la Ierusalim ca să-l vadă pe prim-ministrul Israelului, să arate solidaritate și sprijin și, bineînțeles, să ne ceară ajutorul pentru evacuarea cetățenilor români blocați în Fâșia Gaza.
Trebuie să înțelegeți că a fost primul prim-ministru care a venit în Israel după începutul războiului. Primul.
Și aceasta este doar o dovadă a prieteniei, a legăturilor puternice pe care le avem cu România.
În Israel, după cum știți, avem aproape un milion de cetățeni cu rădăcini românești. Și am primit sprijin nu doar de la premier și de la miniștrii săi, am primit sprijinul președintelui României. Am primit sprijin din partea Parlamentului. A fost primul parlament din Europa care a adoptat decizia unanimă bicamerală de a sprijini statul Israel și dreptul de a se apăra. Deci sunt foarte mândru.
Am fost foarte emoționați. Această încurajare a fost grozavă pentru noi și îi sunt foarte recunoscător primului ministru Ciolacu pentru că a făcut acest pas.
Europa Liberă: Așadar, salvarea românilor aflați în Gaza a fost unul din punctele vizitei. Și care au fost celelalte?
Reuven Azar: Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a arătat imagini cu atacul sălbatic împotriva Israelului, cum s-a întâmplat, cum a fost, cum am răspuns la asta. I-a spus prim-ministrului Ciolacu că trebuie să luptăm cu sălbaticii.
Aceasta este o amenințare nu numai împotriva Israelului. Această ură și incitare care creează aceste atacuri reprezintă un pericol iminent, nu numai pentru Israel, ci și pentru întreaga lume civilizată.
Și vedem acum aceste scene în Europa. Pentru prima dată, francezii și germanii au interzis demonstrațiile - pentru că acestea nu sunt demonstrații. Acestea sunt revolte. Mulți oameni sunt mobilizați de o mașinărie a urii care vine prin satelit prin canale din Orientul Mijlociu, prin intermediul rețelelor sociale.
Și tocmai am văzut în această dimineață (n.r. - joi, 19 octombrie) apelul președintei Uniunii Europene, Ursula Von der Leyen, care a spus că „trebuie să oprim acest flux de ură pentru că, dacă nu o facem, noi, europenii, suntem în pericol”. Am văzut atacurile teroriste de la Bruxelles de acum două sau trei zile.
Așa că premierul nostru a foarte dornic să-i spună premierului României că aceasta este o luptă comună împotriva valorilor noastre și că, dacă Israelul nu depășește, nu neutralizează această amenințare, vom fi cu toții în pericol, pentru că vor exista și alte forțe care vor încerca să facă același lucru în alte locuri din lume.
Europa Liberă: Dar a cerut Marcel Ciolacu această vizită neplanificată? Sau cum s-a întâmplat?
Reuven Azar: Știam de fapt că dorința pentru acest lucru este reciprocă. Am văzut când a început războiul că vin miniștrii de Externe.
Și știam că premierul României a vrut să vină în Israel încă de la intrarea în funcție. Doar căutăm oportunitatea. Din păcate, aceasta a fost o oportunitate tragică.
Am fi preferat situația în care el vine în timp de pace pentru a dezvolta marile relații pe care le avem și pentru a valorifica marele potențial de cooperare pe care îl avem în multe domenii.
Europa Liberă: Știți că România este una dintre țările care a recunoscut Palestina ca stat. Ce rol au jucat aceste relații bune dintre România și Palestina din trecut în această vizită?
Reuven Azar: Este întotdeauna bine că există țări care pot comunica cu toată lumea din Orientul Mijlociu.
Dar am văzut că, până la urmă, pentru a ajunge la stabilitate, nu doar că trebuie să luptăm cu teroriștii, trebuie să creăm o situație în care autonomia palestiniană funcționează cu adevărat. Și, din păcate, nu a funcționat până acum.
A avut multe probleme, pentru că nu a funcționat bine. A fost multă corupție. A fost multă incitare. Exista plăți pentru familiile teroriștilor. A fost încurajată violența împotriva Israelului. Și asta a creat o situație în care, deși majoritatea comunității internaționale, inclusiv israelienii, ar dori să vadă o autonomie palestiniană de succes, nu am văzut-o până acum.
Îți mai recomandăm Cum a ajuns România să recunoască Palestina din ambiția lui Nicolae CeaușescuCred că acest lucru este legat, din nou, de problema de care am vorbit înainte, că trebuie să începem să luptăm împotriva extremismului într-un mod mult mai proactiv. Nu putem continua să fim pasivi. Trebuie să luăm măsuri.
Așa că este un lucru bun să fii în conexiuni bune cu toată lumea. Dar, la sfârșitul zilei, trebuie să iei atitudine și cred că aici România a luat o poziție foarte puternică și o apreciem foarte mult.
Europa Liberă: Cum poate ajuta România?
Reuven Azar: În primul rând, ține de România să decidă asta. Dar cred că ajutați prin sprijinul pe care îl acordați statului Israel. România a avut un rol în trecut în apropierea dintre Israel și Egipt.
Și avem o mare oportunitate în regiunea noastră despre care am vorbit de multe ori cu omologii mei români. Și anume, să creăm o coaliție între toți aliații Statelor Unite pentru a lupta împotriva extremismului. Dacă vă amintiți, cu doar câteva săptămâni înainte de război, președintele Biden a anunțat la G20 o nouă inițiativă numită Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa.
Avem ocazia de a lucra împreună, țările care sunt aliate ale Statelor Unite, de a înfrunta extremiștii, de a înfrunta Iranul și forțele care doresc să devasteze zona prin crearea unui coridor de stabilitate, conectându-ne logistic prin aer, pe uscat, pe mare și să ne asigurăm că avem toate apărările și toată infrastructura necesară pentru a asigura o bună conexiune între Asia și Europa.
Și România poate face parte din ea, pentru că România este foarte bine situată strategic în Marea Neagră, la intrarea în Dunăre, și poate fi o punte între Orientul Mijlociu și Europa.
Credem că, în următorii ani, datorită investițiilor uriașe care se fac acum în România, în modernizarea porturilor, în modernizarea căilor ferate, a drumurilor maritime, în legătura tuturor țărilor din Europa de Est de la sud spre nord, în contextul Summit-ului celor Trei Mări de exemplu, putem conecta toate acestea cu stabilitatea coridorului din Orientul Mijlociu, pentru a crea mai multă stabilitate și mai multă prosperitate pentru toată lumea.
Europa Liberă: Dar în condițiile de acum, mai este posibil acest coridor?
Reuven Azar: Va fi posibil dacă suntem hotărâți să luptăm cu extremiștii. Dacă pierdem acest război, dacă nu înlăturăm Hamas, nu vom putea niciodată să facem asta.
Europa Liberă: Există riscul extinderii conflictului în regiune? Ce țări ar putea fi implicate?
Reuven Azar: Am văzut în primul rând amenințări din partea Iranului. Am văzut atacuri din partea Hezbollah, în nordul Israelului. Am avertizat atât Hezbollah, cât și Iranul, să nu intervină, pentru că interferența lor va crea o escaladare și vor plăti un preț scump. Statele Unite au făcut la fel. După cum știți, și președintele Biden le-a spus să nu facă asta.
El a trimis două portavioane, unul în Mediterană și celălalt în Golf, pentru a-i descuraja pe iranieni să intre în acest conflict. Sper că aceste descurajari vor funcționa. Nu sunt sigur. Dar suntem pregătiți, ne pregătim pentru scenarii de escaladare.
Îți mai recomandăm Riscurile extinderii războiul Israel-Hamas. Ce poate face Biden?Europa Liberă: Și ce puteți face dacă va exista o escaladare a situației?
Reuven Azar: Dacă va avea loc o escaladare, va trebui să ripostăm și va trebui să arătăm că atacarea Israelului va avea un cost foarte scump.
Europa Liberă: Au fost discuții săptămâna trecută despre o invazie terestră a armatei israeliene în Fâșia Gaza. Care nu s-a întâmplat încă. Când ar putea intra armata în Gaza?
Reuven Azar: Începerea operațiunilor noastre de intrare în teren este o decizie tactică pe care va trebui să o ia conducerea noastră. Nu mă îndoiesc că la un moment dat asta se va întâmpla.
Am recrutat 300.000 de soldați în rezervă care s-au alăturat unei armate regulate. Ne pregătim pentru fiecare scenariu. Forțele de Apărare ale Israelului vor pune în aplicare decizia guvernului de a elimina amenințarea militară Hamas într-un mod în care nu vor putea continua să reprezinte o amenințare asupra populației noastre civile.
Europa Liberă: Cum poate fi protejată populația civilă din Gaza în aceste condiții?
Reuven Azar: Așa cum am spus, singurii care pun în pericol civilii din Gaza sunt Hamas și Statul Jihadist. Iar exemplul spitalului (n.r. din Gaza) este de fapt o dovadă destul de puternică, deoarece am văzut ca rezultat al anchetei pe care am efectuat-o. Și dovada pe care am furnizat-o atât audio, cât și vizual, arată că racheta care a fost trasă și a lovit spitalul a fost de la Jihadul Islamic Palestinian.
Europa Liberă: Dar cu civilii în interior...
Reuven Azar: Civilii sunt acolo, nu pot dispărea în aer. Trebuie să luăm asta în considerare. Și de aceea o facem foarte încet, foarte precaut. Acest lucru va lua timp. Acest lucru poate dura săptămâni, poate dura luni de zile. Dar suntem hotărâți să o facem. O vom face conform dreptului internațional.
Îți mai recomandăm Soldații israelieni vor vedea Gaza „din interior” în curând. Civilii așteaptă ajutorul umanitar
Europa Liberă: Toată lumea spune că vrea să-i ajute pe palestinienii din Fâșia Gaza. Dar Egiptul afirmă că nu vrea să aibă palestinieni în țară, iordanienii au spus că nici ei nu-i doresc pe refugiații din Gaza. De ce nimeni nu vrea să primească refugiați din Gaza?
Reuven Azar: Cred că trebuie să-i întrebați pe ei. Asta face puțin ironic cuvântul „solidaritate arabă”. Nu cred că există prea multă solidaritate arabă aici.
Ce face Egiptul este că trimite acum ajutor umanitar în Fâșia Gaza până la granița lor. Nu că este nevoie în acest moment, pentru că, așa cum am spus, există suficientă mâncare în Fâșia Gaza, dar ar putea fi bine să o aibă pentru viitor.
Nu ne facem iluzii că alții vor face treaba pentru noi. Este reponsabilitatea noastră să luptăm împotriva terorismului și să încercăm să protejăm populația cât de mult putem. Vom continua să o facem, indiferent de ceea ce decid să facă țările arabe din jurul nostru.
Europa Liberă: Ați amintit înainte de „solidaritatea arabă”. Am văzut această solidaritate zilele trecute, în protestele din țările arabe și din Europa. Credeți că acest lucru se va intensifica dacă Israelul va ataca terestru în Gaza?
Reuven Azar: Are un potențial de a se intensifica, fără îndoială. Însă acest lucru este, din nou, destul de ironic. Majoritatea guvernelor din regiunea noastră se roagă în liniște ca Israelul să reușească să neutralizeze această amenințare, pentru că Hamas este o forță extremistă care este înrădăcinată în Frăția Musulmană, care este inamicul Egiptului, care este dușmanul țărilor din Golf, care pune în pericol regimul iordanian. Așa că trebuie să înțelegem asta.
Și să înțelegem ipocrizia de aici. Inclusiv pe cea care se manifestă în principal sub auspiciile Qatarului, care găzduiește canalul Al Jazeera, care este un canal care răspândește ură și incitare împotriva Israelului și a Occidentului.
Trebuie să îi arătăm pe toți oamenii care manipulează situația în numele agendelor lor, care sunt contrare intereselor liderilor acestor țări, contra intereselor oamenilor din aceste țări și contrare intereselor noastre și continentul european.
Europa Liberă: Șeful serviciului secret al Israelului a recunoscut eșecul în privința atacului de acum 2 săptămâni. În ce măsură faptul că Hamas a atacat pe neașteptate are legătură cu situația politică de la Tel Aviv? Am văzut multe demonstrații în ultimele luni împotriva schimbărilor din justiție.
Reuven Azar: Desigur că forțele noastre de securitate poartă responsabilitatea, pentru că este datoria de bază a oricărei țări să-și apere propriii cetățeni. Și în mod clar am eșuat în a face asta. Va trebui să învățăm lecțiile din asta după ce acest război se va termina. Am fost surprinși și am fost atacați într-un mod foarte meticulos planificat.
În privința faptului că aveam diferențe politice în Israel, în interiorul societății, că există instabilitate politică, acest lucru este o oportunitate pentru dușmanii noștri. Nu cred că în acest moment Israelul este divizat. Cred că suntem uniți și o vedem în motivația soldaților noștri, în motivația oamenilor noștri care sunt hotărâți să lupte împotriva Hamas.
În plus, mai vreau să spun ceva cu privire la Iran, care a privit cu multă îngrijorare această mișcare de extindere a relațiilor dintre Israel și lumea arabă, și de extindere a cercului păcii. Avem pace cu Egiptul și cu Iordania. Negociem cu Arabia Saudită.
Cel mai periculos lucru pe care îl văd iranienii este că acest cerc al păcii se extinde, că această stabilitate sau această cooperare între aliații Statelor Unite înregistrează progrese și, ca rezultat, au vrut să o reducă. Și cred că acesta este unul dintre motivele pentru care am văzut acest atac surpriză al Hamas în acest moment.
Europa Liberă: Care este situația ostaticilor israelieni luați de Hamas în Fâșia Gaza? Și ce credeți că se va întâmpla cu ei în cazul în care armata intră în Gaza?
Reuven Azar: Este o situație teribilă și o dilemă foarte dificilă cu care trebuie să se confrunte conducerea noastră, pentru că nu ne-am confruntat niciodată cu așa ceva până acum. Dar facem mai multe lucruri.
Primul este că am creat o forță destul de robustă pentru a aduna informații despre ostatici în orice mod putem. Adunăm informații nu doar electronic, ci investigăm și teroriștii palestinieni pe care i-am capturat ca urmare a acestui atac.
În plus, am făcut raiduri în Fâșia Gaza de mai multe ori pentru a recupera o parte din cadavrele ostaticilor care au fost uciși în drum spre Fâșia Gaza.
Îți mai recomandăm „Al doilea strat”. Cum arată și ce se știe despre tunelurile din Fâșia Gaza în care se ascunde HamasAm nominalizat un negociator și încercăm să sprijinim familiile prin nominalizarea ofițerilor care se ocupă de fiecare familie pentru a oferi sprijin moral, sprijin psihologic și, de asemenea, informații atât cât adunăm despre răpiți.
Dar acest lucru va fi foarte dificil pentru că nu vom cădea în războiul psihologic al Hamas. Trebuie să luptăm cu teroriștii, așa că trebuie să ne conducem operațiunile în același timp cu strângerea de informații, pentru a încerca să salvăm cât mai mulți ostatici. Nu știu dacă vom reuși cu asta. Va fi foarte greu, dar suntem hotărâți să o facem.