Deși a fost prezentat drept guvernul reformelor, Cabinetul Cîțu se comportă ca un motor gripat care nu poate atinge viteza maximă. Blocajele din Coaliție, compromisurile și ritmul lent al negocierilor fac ca reformele promise să apară cu mare întârziere. Coaliția identifică însă un dușman comun: AUR. Un partid, despre care vicepremierul Dan Barna, spune că este extremist și ar trebui izolat pe scena politică.
- AUR. „Avem confirmarea că în Parlamentul României avem un partid de extremă dreapta. Este partidul AUR. România a avut norocul mai mult timp să nu aibă un partid extremist în Parlament. Acel noroc s-a terminat."
- proteste: „Există dreptul la protest. Când dreptul este transformat într-un abuz asupra comunității, când îl treci într-o zonă de xenofobie, când îl treci într-o zonă de radicalism extrem, în care sunt preluate mesaje fasciste din anii ‘30, toleranța se duce la zero și acceptarea acestor manifestări trebuie să fie zero absolut. Acele persoane sunt huligani, iar intervenția statului trebuie să fie directă și foarte fermă."
- intervenția în forță la proteste: „Amenzi, identificare și acolo unde există manifestări violente, intervenție prin care trebuie extrase persoane din grupul de protestatari."
- carantinare: „Este măsura ultimă, încercăm să o evităm pe cât posibil, dar vedem din toată experiența din Europa că această măsură este singura prin care se poate păstra un echilibru în controlul pandemiei."
- izolarea AUR: „Mesajul pe care îl transmit cetățenilor este să nu ridice din umeri când văd grotescul și aberațiile susținute de simpatizanții AUR. Coaliția este foarte fermă în a nu colabora cu AUR. PSD îi cultivă."
- compromisul pentru Secția Specială: „Pot să folosesc o metaforă mai carnală, este ca și cum ne certăm pe culoarea protezei în momentul în care trebuie să eliminăm o cangrenă."
- viteza reformelor: „Suntem însă la viteza pe care atelajul cu trei vagoane o permite /.../ „Suntem într-a doua spre a treia (dacă mașina are șase viteze)."
- remaniere: „Premierul Cîțu nu poate remania un ministru USR-PLUS fără acord în Coaliție."
- schimbarea lui Florin Iordache de la șefia Consiliului Legislativ: „Nu este prima prioritate, ca să fiu foarte concret."
- Congresul USR-PLUS: „Există colegi, personalități care cresc în partid, și în USR, și în PLUS, și care au profile în plină ascensiune. Cătălin Drulă este o personalitate în creștere importantă în cadrul partidului."
- notele pentru parteneri: Kelemen Hunor a primit cea mai mică notă la capitolul colaborare
Europa Liberă: Cât de mult vă îngrijorează radicalizarea discursului legat de restricțiile impuse de Guvern?
Dan Barna: „Este o temă sensibilă. Sunt două planuri clare: există un plan al cetățenilor îngrijorați, nemulțumiți, revoltați, supărați, unii dintre ei pe bună dreptate, care protestează. Acesta este nu drept real, pe care îl respectăm și care trebuie respectat de Guvern. Eu am fost la toate marile proteste în anii anteriori în perioada neagră pentru democrație, în timpul guvernării lui Liviu Dragnea și a găștii din jurul său. Protestul și dreptul la protest este un drept care trebuie respectat. În momentul în care acest drept este transformat într-un abuz asupra comunității, când îl treci într-o zonă de xenofobie, când îl treci într-o zonă de radicalism extrem, în care sunt preluate mesaje fasciste din anii ‘30, care nu credeam că se mai pot regăsi într-o astfel de societate, toleranța se duce la zero și acceptarea acestor manifestări trebuie să fie zero absolut. Nu putem da un exemplu tinerilor generații, copiilor noștri să rămânem nepăsători la manifestări cum au fost la Timișoara, unde casa primarului nostru, Dominic Fritz, a fost pichetată de oameni care strigau mesaje similare cu cele din anii ’30 a Germaniei fasciste. M-a revoltat personal ceea ce am văzut la Bacău, unde o șleahtă de huligani, pentru că asta sunt cei care au intrat în curtea spitalului din Bacău și au țipat, urlat la medici, la Salvare, la asistenții medicali, oameni care se sacrifică pentru această țară la propriu de niște luni să li se strige ‘asasinilor’ și alte scandări absolut grotești și revoltătoare. Acele persoane sunt huligani, iar intervenția statului trebuie să fie directă și foarte fermă."
Îți mai recomandăm Noi proteste în Bucureşti şi în marile oraşe faţă de restricţiile COVID
Europa Liberă: Când spuneți intervenție directă, vă referiți la o intervenție în forță a jandarmilor pentru a-i extrage din aceste manifestații?
Dan Barna: „Mă refer la amenzi, mă refer la identificare și acolo unde există manifestări violente, intervenție inclusiv de această natură prin care trebuie extrase din grupul de protestatari. Sunt și oameni care protestează pașnic, iar acesta este un drept care trebuie respectat. Când transformi dreptul într-un abuz, suntem în zona din afara legii unde intervenția jandarmilor și a autorităților trebuie să fie foarte fermă."
„AUR este un partid de extremă dreapta. Norocul României s-a terminat"
Europa Liberă: Au ieșit câteva mii de oameni în stradă în marile orașe. Cum ați caracteriza ceea ce s-a întâmplat: sunt proteste de partid sau e o revoltă împotriva Guvernului care impune măsuri de restricție, dar nu știe să le comunice?
Dan Barna: „Avem confirmarea că în Parlamentul României avem un partid de extremă dreapta. Este partidul AUR, nu e nici un fel de taină aici. E o realitate pe care o intuiam cu toții. O parte dintre cetățeni se gândeau că odată intrat în Parlament va deveni un partid constructiv sau care să poarte un mesaj echilibrat. Am văzut că liderii acestui partid au fost în fruntea manifestațiilor din București. România a avut norocul mai mult timp să nu aibă un partid extremist în Parlament. Acel noroc s-a terminat. Faptul că vedeam că în toată Europa există partide extremiste, vedeam că în toată Europa există partide cu această agendă din zona de extremă dreapta. În România, după dispariția lui Vadim Tudor, celelalte încercări au fost ridicole, Dan Diaconescu, și alte partide care nu au fost în zona de extremă, au fost mai mult în zona de ridicol. Acum avem, din păcate, în Parlament un partid cu o astfel de agendă, care nu are nici o legătură cu ce înseamnă un stat democratic."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: De ce îl definiți ca un partid extremist?
Dan Barna: „În fruntea acelor manifestații au fost liderii acestui partid, iar mesajele liderilor sunt din această zonă de extremă în care ni se explică hilar, ne explica domnul Simion că oamenii se îmbolnăvesc dacă stau în casă. Legătură cu știința, cu realitatea medicală, cu ce spun experții nu doar în România, pe tot globul, că distanțarea socială, limitarea interacțiunii sunt singurele căi prin care, până la vaccinare, reușim să ne protejăm de virus. Avem această pseudo-știință a știrilor false în care ni se explică că ne îmbolnăvim dacă stăm acasă."
Europa Liberă: Pentru această declarație considerați AUR ca fiind un partid extremist?
Dan Barna: „Nu doar pentru această declarație. Am văzut manifestările din Parlament, am văzut amenințările pe care le-a primit marea noastră actriță Maia Morgenstern, am văzut manifestările de la Timișoara, Brașov. E imaginea fabuloasă în care un om cu masca de oxigen pe față, în spital, suferind evident, privea manifestanți care explicau că nu există COVID și că nu trebuie purtată mască. În momentul în care un partid își asumă să rostogolească aceste știri false este într-o zonă de extremă. Manifestările violente din cursul nopții, atacuri asupra forțelor de ordine, sunt evident asociate acestei organizații, partid."
Europa Liberă: Cum s-a ajuns la această falie să fie criticați doctorii, să existe scandări xenofobe, un mesaj al urii?
Dan Barna: „Din păcate, întotdeauna, într-o perioadă de criză, într-o perioadă dureroasă pentru societate, iar aici sunt oameni care suferă pentru că nu pot să meargă copiii la școală, pentru că suferă zone importante din economie de care aceste persoane depind. Este o suferință pe care o înțeleg, sunt solidar cu acești oameni și le înțeleg suferința. Încercăm să fim cât mai aproape de ei, am început plățile pentru măsura M2, acele companii care sunt afectate de pandemie, dar întotdeauna în astfel de situații extreme înflorește. Există o componentă în societate, care din lipsă de informații, din multe motive, din interese ale unor forțe care se opun Guvernului, se duc într-o zonă de extremă unde înfloresc astfel de organizații. Din păcate, este situația care a făcut posibilă și cel mai dureros fenomen al secolului trecut, mă refer la ce s-a întâmplat în Germania începând cu 1933. Și atunci, într-o perioadă de criză a fost posibilă creșterea acelui partid social-naționalist care aproape a distrus Europa. La fel a fost și în România, mișcarea legionară pe aceeași situație de criză dată de o guvernare neperformantă și de criza europeană în ansamblu. În situații de criză se naște o forță extremă care pare soluția salvatoare. La aceste alegeri, în contextul crizei pandemice din România, o parte din electorat, fie cei cu agendă extremistă, fie cei foarte afectați, au văzut în acest nou partid o soluție salvatoare. Iată că vedem că ei nu aduc vreo soluție, aduc violență, aduc xenofobism, aduc ură și aduc acest lucru de negândit în care medicii și asistentele sunt acuzați că luptă ca să le salveze copiii, prietenii, vecinii, bunicii. De asta spun că e un partid extremist. A te duce la spital, acolo unde e prima linie a luptei cu virusul, și să-i acuzi pe acei oameni că te asasinează, arată nu doar extremism, ci și prostie crasă și rea credință."
„Oamenii să nu ridice din umeri când văd grotescul și aberațiile AUR"
Europa Liberă: Dar nu este și o slăbiciune a partidelor tradiționale că nu au reușit să explice mai bine măsurile pe care le-au luat și astfel apare o astfel de mișcare?
Îți mai recomandăm Cum își mobilizează AUR simpatizanții la miezul nopții: „Protestăm împotriva măsurilor care le impune Arafat”
Dan Barna: „Într-o perioadă de criză, guvernarea nu e perfectă. Nu am văzut în toată istoria de 5.000 de ani, crizele vin din diverse motive: calamități, războaie, pandemii. Guvernările luptă să se adapteze la acea presiune generată de situația care generează criza. În astfel de situații fiecare efort contează. Mesajul pe care îl transmit cetățenilor este să nu ridice din umeri când văd grotescul și aberațiile susținute de simpatizanții AUR. Le spun oamenilor să reacționeze, să transmită la rândul lor mesaje în bulele lor că trebuie respectate regulile, mesaje că poartă mască, să transmită mesajul că există bucata mare de Românie care înțelege că singura soluție pe care o avem este să respectăm în continuare aceste măsuri, este să mergem să ne vaccinăm, nu avem altă variantă. România are cele mai ușoare restricții din Europa. Dacă nu vrem să ajungem în situațiile dureroase pe care le vedem în Germania, Franța, Polonia, Ungaria, în țările din jur, unde din cauza numărului foarte mare de persoane care ajung la ATI și numărului mare de decese a fost necesară carantinarea radicală, dacă vrem să nu ajungem în situația aceasta, trebuie să respectăm aceste măsuri. Că nu sunt suficient comunicate, foarte posibil, întotdeauna e loc de mai bine în comunicare, aici nu o să spun că noi comunicăm excelent. Nu e așa. Ne dorim ca fiecare om de bună credință și nu vorbesc de cei care aruncau cu bolovani aseară, mă aștept ca fiecare om de bună credință să contribuie la acest efort care nu este ușor. Nu a fost nici o bucurie pentru Guvern să decidă aceste noi măsuri. Apropo de ora 18:00, că e una din temele cele mai dezbătute, care nu a fost suficient explicată. De fapt, reducerea intervalului de prezență în societate, ține de reducerea timpului real de interacțiune. Reducând acest timp, reduci statistic probabilitatea ca virusul să se răspândească."
Europa Liberă: Dar într-o perioadă mai scurtă de timp poate intra într-un magazin un număr la fel de mare de oameni. Se poate ajunge la o interacțiune mai mare în acest fel.
Dan Barna: „Da, dar și timpul de interacțiune are un rol. Noi am mers pe argumentele pe care ni le-au dat profesioniștii în acest domeniu, medicii epidemiologi, și pe exemplele pe care celelalte țări care duc alături de noi această luptă le-au preluat."
„Carantinarea, ultima soluție, dar cea care poate păstra un echilibru în controlul pandemiei"
Europa Liberă: De ce se ferește Guvernul de carantinare? Multe municipii sunt peste 7 rată de incidență, dar ele nu intră în carantină. La un moment dat, pragul era de 6 la mie. De ce nu se dorește intrarea în carantină?
Dan Barna: „Carantina este cea mai dureroasă dintre măsuri. Atunci încercăm, pe cât posibil, să găsim variante alternative prin care să nu se ajungă la această situație, deși, foarte clar, în perioada următoare vom ajunge și în situații în care anumite localități, cele care trec de 7.5, să ajungă în zona de carantină. Este măsura ultimă pe care încercăm să o evităm pe cât posibil, dar vedem din toată experiența din Europa că această măsură este singura prin care se poate păstra un echilibru în controlul pandemiei.
Europa Liberă: Revenind la proteste, credeți că în spatele lor se află și influențe din afara României?
Dan Barna: „E greu de spus, posibil să fie și niște agitatori de profesie. Nu pot spune 100% da sau nu. Protestul nu e unul exclusiv al AUR, al galeriilor de fotbal, al protestatarilor de profesie, plătiți de forțe interne sau externe, este reflectarea unei nemulțumiri care există în societate. Unii oameni înțeleg că nu avem altă soluție decât aceste măsuri, alți oameni decid să protesteze. Când dreptul la protest se duce într-o zonă de xenofobie, de radicalism, de limbaj fascist, la acesta trebuie răspuns cu toată fermitatea."
Izolarea AUR în Parlament
Europa Liberă: În Parlament ați fost martorul unei scene în care un deputat AUR a folosit un termen precum păduche la adresa unui deputat USR-PLUS. Ce ați simțit în acel moment, este un termen cu o conotație puternică?
Dan Barna: „Din păcate, asta e o realitate, oricât de democratic sau nedemocratic ar suna această replică, odată cu acest partid extremist, radical au fost aduși în Parlament și persoane care sunt departe de minima educație. Domnul respectiv avea un limbaj de bătăuș de spatele blocului dintr-un cartier rău famat. A fost o ploaie de jigniri și injurii și mitocănii și cuvinte suburbane în care acest termen păduche se pierdea între alte multe jigniri și mitocănii. Nivelul unora dintre actualii reprezentanți în Parlament ai AUR este unul suburban. Situația de criză a creat iluzia că un partid care nu are nici o pregătire, nici morală, nici profesională, pot să fie soluția pentru îmbunătățirea lucrurilor în România."
Europa Liberă: Ați văzut că o postare a lui George Simion a avut un impact pe Facebook de un milion de oameni?
Dan Barna: „O parte dintre cetățenii noștri, din cauza suferințelor personale generate de situația de criză, cred în mod fals că soluția este în extremism. Soluția e greșită, soluția e în echilibru, în maturitate și responsabilitate. Dacă ar fi să mergem pe mâna domnului Simion și a unora dintre colegii dânsului ar însemna să renunțăm la toate restricțiile, să nu mai poarte nimeni mască, să moară o mulțime de oameni, cine are de murit, pentru că domnul Simion consideră că te îmbolnăvești în casă. Este evident o abordare iresponsabilă. Este o abordare populistă și o abordare care nu are legătură cu a-ți păsa de comunitate. Aceste Guvern a ales să joace cartea responsabilității, chiar dacă sunt oameni care cred că soluția e varianta extremă. Din fericire, este o bucată mică de Românie care crede asta și de asta le cer oamenilor sănătoși la minte, la suflet și la spirit să răspundă prin mesaje de normalitate, prin mesaje de oameni care poartă mască, care arată că le pasă de ceilalți."
Europa Liberă: În Uniunea Europeană se discută de o delimitare a partidelor democratice de aceste partide extremiste. Este nevoie și în România de un astfel de cordon politico-sanitar între partidele democratice și cele cu manifestări extremiste?
Dan Barna: „Categoric, da. Extremismul nu poate să fie o soluție. Extremismul nu e o soluție la nimic."
Europa Liberă: Izolarea AUR în Parlament ar fi o soluție?
Dan Barna: „Sunt un partid în opoziție, înțelegem că, din nefericire, cei de la PSD îi cultivă foarte mult și am văzut că îi antrenează și alimentează cu diferite discursuri și puncte de vedere. Vedem unde duce când sunt cultivate astfel de manifestări."
Europa Liberă: PNL are o atitudine la fel de radicală ca a dumneavoastră față de AUR?
Dan Barna: „Această Coaliție este foarte fermă în a nu colabora cu AUR. Nu am văzut nici o manifestare la colegii de la PNL sau UDMR prin care să fie o altă poziție."
Europa Liberă: Dar nu a fost nici o luare de poziție oficială a Coaliției în care să spuneți clar că vă delimitați de poziționările AUR.
Dan Barna: „AUR este opoziția noastră explicită."
Europa Liberă: Nu a existat o astfel de declarație politică a Coaliției.
Dan Barna: „Există astfel de declarații de la liderii Coaliției, că AUR nu face parte din vreun plan de colaborare."
Europa Liberă: Izolarea AUR ar fi o soluție?
Dan Barna: „Este o variantă care se întâmplă din punctul de vedere al Coaliției, PSD îi cultivă."
„Nu e ușor să reformăm justiția cu UDMR"
Europa Liberă: Menționați că în 2017 ați fost în Piața Victoriei, ați protestat împotriva lui Florin Iordache, Liviu Dragnea, împotriva guvernului PSD. Acel guvern era susținut de UDMR. Cât de greu vă este acum să reformați justiția alături de UDMR?
Dan Barna: „Nu este deloc ușor. Logica de Coaliție este mai complicată decât logica de partid unic la guvernare. Electoratul a decis să avem această variantă, Guvernul este rezultatul votului cetățenilor, este inteligența colectivă a României."
Europa Liberă: Vă este ușor?
Dan Barna: „Nu ne este ușor deloc, dar sunt foarte optimist că programul de guvernare, asumat la Vila Lac, la care au participat colegii de la PNL și UDMR, în momentul când va deveni realitate, România va face niște pași mari înainte. Acolo vorbeam clar și asumat de desființarea Secției Speciale, acolo vorbeam de corectarea legilor justiției și este un acord politic asumat de cele trei forțe politice. Dincolo de istoricul fiecărei forțe din această Coaliție, suntem pe un plan și program asupra cărora am bătut palma și pe care le vom duce la îndeplinire."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Colegul dumneavoastră, Tudor Benga, a spus că a înghițit ditamai broscoiul când a votat pentru desființarea Secției Speciale. Cât de mare simțiți că a fost acel broscoi pe care l-ați înghițit?
Dan Barna: „Eu nu privesc cu atâta dramatism această decizie de desființare a Secției Speciale. Pare, dacă pot să folosesc o metaforă mai carnală, este ca și cum ne certăm pe culoarea protezei în momentul în care trebuie să eliminăm o cangrenă. Primul pas este să elimini acea cangrenă și proteza pe care am găsit-o este acel amendament. Nu sunt fericit de el, sper să putem să-l eliminăm, dacă va putea fi posibil la Senat. Desființarea Secției Speciale este o cerință și o necesitate și pentru igiena sistemului de justiție din România și pentru ceea ce înseamnă obiectivul României de a ieși de sub monitorizarea MCV și a intra în zona unui stat în care regulile statului de drept funcționează. Ce se va întâmpla mai departe, dacă după niște luni de zile sau după o perioadă vom vedea că acel amendament nu funcționează sau găsim o altă soluție mai bună, lucrurile sunt deschise, situația poate să fie clarificată în legile justiției sau ulterior. Lucrurile sunt clare: noi ne-am angajat să desființăm Secția Specială. Acesta este obiectivul. Efectul de Coaliție a avut un cost pe care l-am asumat pentru că era important să ne atingem obiectivul. Ar fi fost mult mai greu de explicat că ni s-au legat șireturile, ne-am încurcat și rămâne totul cum este pentru că nu am reușit să găsim o soluție. Am găsit această soluție, după consultări care nu au fost puține, care politic are susținere."
Europa Liberă: Este doar un pas desființarea Secției Speciale și apoi se poate renunța și la compromis?
Dan Barna: „Ulterior, discuția despre reforma justiției și echilibrarea rolurilor și a forței instituțiilor în sistemul de justiție e o discuție mai amplă și de durată. Făcând acești pași necesari, ți se deschid apoi opțiuni asupra cărora poți să stai de vorbă și să iei deciziile politice pentru care să ai și sprijin. Dacă eliminarea amendamentului ar presupune să nu mai avem voturile necesare desființării SIIJ este mult mai prost decât să desființăm SIIJ și să vedem cum funcționează acest amendament. Nu este o superimunitate, să fim foarte clari acest aviz pe care îl dobândește Secția de la CSM, de procurori sau judecători, înainte de trimiterea în judecată."
Europa Liberă: Judecătorii și procurorii au spus că este o superimunitate.
Dan Barna: „Au spus-o cumva ca declarația formală de marketing. În realitate, acest aviz aduce cu el și responsabilitate. Am văzut narativul că va fi un control extraordinar, nu mai contează nimic. Nu cred că atunci când ai toată presiunea opiniei publice și s-a văzut asta cu vechiul Parlament, care având toată presiunea opiniei publice, în cele din urmă, a rămas fără benzină și a cedat. Exact asta se va întâmpla și aici. Responsabilitatea aceasta e foarte importantă. Puterea fără responsabilitate duce la abuz. Puterea cu responsabilitate duce la înțelepciune. Cred că acest aviz ar putea să funcționeze. Partea hazlie este că în avizul negativ pe care l-a dat CSM, spunea că dacă ar fi avut garanții ca aceasta ar fi dat aviz pozitiv. În momentul în care am pus această garanție au spus brusc că nu este vorba despre asta. Una e retorica publică și de comunicare și altele sunt posibilitățile reale, factuale de a găsi o soluție. Dacă va funcționa, vom merge mai departe, dacă nu, o să o înlocuim. Trebuie să mergem mai departe, scăpăm de Secția Specială rușinoasă, corectăm legile justiției, mergem să ridicăm MCV-ul, asta e direcția firească și normală și pe asta ne-am asumat-o."
Europa Liberă: Să înțelegem că dacă este nevoie broscoiul o să fie înghițit și la Senat pentru a merge mai departe
Dan Barna: „Desființarea Secției Speciale este un obiectiv pe care această Coaliție și l-a asumat și la care se va ajunge."
Reformele Coaliției: o mașină cu șase viteze, dar care nu urcă mai mult de a doua sau a treia
Europa Liberă: Simțiți că se merge cu frâna trasă în privința reformelor? Lumea se aștepta la un ritm mai alert.
Dan Barna: „Rezultatul alegerilor dă această dinamică și această viteză maxim posibilă în acest moment. Suntem partidul din Coaliție care ne-am fi dorit o viteză mai mare. Suntem însă la viteza pe care atelajul cu trei vagoane o permite."
Europa Liberă: Dacă am face paralela cu o mașină cu șase viteze, cam la ce viteze ați ajuns până acum?
Dan Barna: „Suntem într-a doua spre a treia."
Europa Liberă: Undeva la jumătate?
Dan Barna: „Pe acolo."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Președintele Iohannis a intervenit în subiectul legat de Secția Specială?
Dan Barna: „Nu, nu a fost o intervenție a președintelui. Am avut întâlnirile regulate, dar nu a cerut să optăm într-o direcție sau cealaltă.”
Europa Liberă: Care este relația cu PNL la Palatul Victoria?
Dan Barna: „Una care funcționează, sunt momente de blocaj, avem viteze diferite. Dincolo de asta, am reușit ca la toate temele importante să dovedim că avem o Coaliție stabilă, solidară și că susținerea parlamentară există și că deciziile dinspre guvern au fost cele pe care ni le-am dorit. Negociem, ne certăm, ne contrăm, contraargumentăm."
Europa Liberă: Miniștrii PNL critică în ședințele de partid miniștrii USR-PLUS. Spun că nu pot face anumite lucruri din cauza lor.
Dan Barna: „Este un tribalism inerțial al fiecăruia care încearcă să-și apere propriul partid în Coaliție. Eu am relație foarte bună cu premierul Cîțu, cu vicepremierul Hunor și cu președintele Orban. Eu și miniștrii USR-PLUS am fost alături de ministrul Agriculturii la moțiunea simplă tocmai pentru a arăta un mesaj foarte clar că suntem solidari și responsabili."
Europa Liberă: La moțiunea simplă din Senat la adresa lui Claudiu Năsui am văzut doar miniștrii USR-PLUS.
Dan Barna: „USR-PLUS este asumat și foarte responsabil pe această guvernare și o să continuăm să fim solidari și o să-i susținem pe toți colegii noștri din USR-PLUS, PNL sau din UDMR."
Europa Liberă: Simțiți solidaritate din partea celor de la PNL?
Dan Barna: „Ea va veni. USR-PLUS a adus un altfel de raportare la politica de Coaliție. Observ asta și în reacția colegilor de la PNL. Vrem să mutăm și reușim, nu e ușor, să mutăm logica asta în care ne prefacem că suntem împreună, dar ne dăm castane, în logica în care chiar tragem împreună la acest atelaj. De asta vom continua să dăm aceste mesaje de solidaritate și de poziționare colegială. Nu veți găsi vreun mesaj de atac dinspre colegii mei miniștri USR-PLUS față de ceilalți colegi din Coaliție pentru că nu există altă soluție. Chiar dacă au mai fost acute, știm foarte bine toți, inclusiv PNL, inclusiv UDMR, inclusiv colegii mei, știm că nu există altă alternativă pentru România. Gândiți-vă la un scenariu în care ne-ar guverna AUR sau PSD cu AUR. Își imaginează cineva că în această situație complexă, complicată și dramatică pentru România o guvernare în care domnul Simion s-ar ocupa cum să nu se îmbolnăvească românii?"
Europa Liberă: Dar o guvernare PNL – PSD?
Dan Barna: „Nu cred că după ce am văzut ce înseamnă guvernarea PSD, care aproape ne-a scos din Europa, există real și responsabil un scenariu în care PSD vine la guvernare. PSD stă în opoziție și sper să stea un număr de ani să-și facă reformele cu care ne tot amenință.
Remanierea blocată în Coaliție
Europa Liberă: Constituțional, știm că premierul are dreptul a de a remania pe oricine. Politic, dumneavoastră vă puteți opune prin amenințarea că se rupe Coaliția. Cât de mult contează cuvântul dumneavoastră în remanierea unui ministru care aparține USR-PLUS?
Dan Barna: „Suntem într-un guvern de Coaliție. Lucrul acesta îl înțelege și Ludovic Orban, și Florin Cîțu, și Kelemen Hunor, și eu, și Dacian Cioloș. Suntem într-un guvern de Coaliție la care nu există alternativă sau opțiune. Singura soluție este cea a dialogului intern și a deciziilor luate prin consens și găsirea unei căi de echilibru care dă și viteza despre care mă întrebați. Dincolo de elanurile din declarații, forțate sau speculate de mulți jurnaliști, în realitate, stabilitatea acestei Coaliții depinde de stabilitatea fiecărui partid din ea. Da, există o susținere a mea față de colegii din USR-PLUS, a domnului Orban față de miniștrii PNL, a domnului Hunor față de miniștrii UDMR și, evident, a premierului Cîțu față de întreaga echipă. Fiecare are o greutate majoră într-o astfel de decizie. În realitate nu se pot lua, dacă vrem să păstrăm această singură soluție reală de guvernare pentru România, nu există zonă de haiducie decizională."
Europa Liberă: Repet, Dacă dumneavoastră nu sunteți de acord cu remanierea unui ministru USR-PLUS, se poate face fără ruperea Coaliției?
Dan Barna: „Nu, categoric nu.”
Europa Liberă: Vlad Voiculescu reprezintă o vulnerabilitate pentru USR-PLUS?
Dan Barna: „Nu, nici pe departe. Este omul care și-a asumat cea mai grea luptă a acestei guvernări. Lupta principală în această perioadă este pandemia. Protestele vin ca efect al situație de criză a pandemiei. Toată lupta și îngrijorările legate de măsuri vin din efectul pandemiei. Ministerul Sănătății este minister de primă linie al acestei guvernări. Vlad Voiculescu și-a asumat acest minister, face pașii necesari. Poate nu întotdeauna îi iese cea mai bună comunicare. Lucrurile se ameliorează de la o săptămână la alta, de la o lună la alta. Vlad are toată susținerea USR-PLUS în acest guvern, are toată susținerea mea și miniștrii actuali au toată susținerea în Coaliție. Nu a existat în discuțiile din Coaliție vreun subiect legat de o remaniere posibilă a unui coleg."
Europa Liberă: Premierul Cîțu a anunțat că după șase luni toți miniștrii joacă cu mandatul pe masă. În acest caz, USR-PLUS preferă să intre în Opoziție sau să asculte argumentele premierului Cîțu legate de un ministru.
Dan Barna: „Evaluarea colegilor noștri se face și intern și o facem și la nivelul Guvernului. Asta nu împiedică cu nimic să facem analizele și acolo unde este necesar să vedem dacă trebuie corectate anumite lucruri."
Europa Liberă: Remanierea este posibilă.
Dan Barna: „Teoretic, este posibilă în orice moment. Practic, se poate întâmpla doar cu acordul tuturor părților din Coaliție, ceea ce este firesc și normal."
Your browser doesn’t support HTML5
„Schimbarea lui Florin Iordache nu este o prioritate, dar e avută în vedere"
Europa Liberă: Revenim la 2017. Florin Iordache conduce astăzi Consiliul Legislativ. Au trecut trei luni, aveți majoritate în Parlament. A fost început vreun demers ca Florin Iordache să nu mai fie în această poziție?
Dan Barna: „Este unul din demersurile la care sper să reușim să ajungem. Am luat lucrurile într-o ordine firească și într-o prioritate importantă pentru România. Este unul din lucrurile pe care le avem în vedere, așa cum am promis înainte de alegeri."
Europa Liberă: În cât timp nu se va mai afla Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ?
Dan Barna: „Nu pot să dau astfel de dată. Avem o agendă în Coaliție, e un lucru avut în vedere, dar nu este prima prioritate, ca să fiu foarte concret."
Europa Liberă: Până la finalul anului?
Dan Barna: „Sper, ar putea să fie un termen realist. Nu mă angajez la nici un termen, fiind o discuție de Coaliție, trebuie să o decidem împreună."
Europa Liberă: Coaliția a decis politizarea TVR și SRR, o spune colegul dumneavoastră Iulian Bulai. De ce nu s-a putut aplica o reformă în instituțiile media de stat? Vor fi patru funcții de conducere, toate numite politic.
Dan Barna: „Din punctul nostru de vedere, aceasta este o variantă pentru care am reușit să găsim suport în Coaliție. Trebuie să înțeleagă cei care ne urmăresc această constrângere care vine din faptul că trebuie să aliniem nu doar interesele USR-PLUS, ci și interesele PNL, interesele UDMR. Am găsit o soluție prin care nominalizările pentru consiliul de administrație nu vor fi într-o logică de colegi de partid, ci de profesioniști în domeniu. Astfel, directorul general și președintele să fie într-adevăr persoane competente și dincolo de orice prezumție de marionetă politică."
Europa Liberă: Și Doina Gradea, președintele director general al TVR era un specialist în media.
Dan Barna: „Doar că mandatul pe care l-a avut n-a dovedit performanța pe care CV-ul ar fi presupus că o va realiza."
Europa Liberă: Nu există o garanție că o persoană numită de un partid este independentă politic.
Dan Barna: „Pariul pe care îl facem noi este că vom găsi oameni competenți, al căror CV va fi confirmat în practică de performanța profesională."
Europa Liberă: Ați găsit acele nume până acum?
Dan Barna: „Suntem într-un proces de analiză, avem soluții pentru radio și tv. În urma procesului vom pune cele mai bune soluții pe care vom putea să le identificăm. Subiectul este deschis, nu există o decizie."
Europa Liberă: Ați ajuns la un acord în Coaliție pentru persoana pe care o veți nominaliza pentru Avocatul Poporului?
Dan Barna: „Nu. Singurul acord care există ține de necesitatea de a găsi o persoană care să fie acceptată și de comunitate și de cele trei partide. Un profesionist cu un profil moral. Avem două-trei nume în vedere la USR-PLUS, deocamdată nu vorbesc despre ele. Vom vorbi în Coaliție despre variante și apoi decidem."
Congresul USR-PLUS și personalitățile în creștere evidentă
Europa Liberă: Se apropie Congresul USR-PLUS. Cât de greu vă este să intrați în Congres cu acel dosar de la DLAF, care este încă deschis?
Dan Barna: „Nu știu cât de deschis mai este. Mă bucur că am avut ocazia să merg să răspund acelor întrebări. Întrebări banale. Este o verificare administrativă, e bine că au putut să își clarifice ce neclarități aveau. Mi-au spus cei de acolo că nu au nici un fel de suspiciune în ceea ce mă privește, sunt perfect liniștit."
Europa Liberă: Credeți că se va închide cât de curând?
Dan Barna: „Aștept să se închidă cât mai curând pentru că a fost o poveste care a consumat enorm de multă energie pe aproape inexistent conținut."
Europa Liberă: Vă este greu să intrați cu acest dosar în Congres?
Dan Barna: „Deloc. Sincer vorbind, nu știu dacă nu va rămâne pentru campanii viitoare pentru că este o experiență pe care am dobândit-o. Nu am nici un fel de îngrijorare sau apăsare. În acea verificare administrativă nu este nimic care să mă îngrijoreze sau care să aibă vreo legătură cu mine pe latură civilă sau penală. Lucrurile sunt foarte clare."
Europa Liberă: La Congresul USR-PLUS vom asista la o confruntare Dan Barna vs Dacian Cioloș? Amândoi v-ați exprimat intenția de a candida.
Dan Barna: „Asta vom vedea, nu știu dacă o să fie Dan Barna vs Dacian Cioloș. Vedem că există colegi, personalități care cresc în partid, și în USR și în PLUS, și care au profile în plină ascensiune. Mă bucur foarte mult, era unul din visurile mele, din dorințele mele, să fie mai mulți lideri care să ducă acest efort al USR-PLUS în politica din România. Am văzut zilele trecute, Cătălin Drulă este o personalitate în creștere importantă în cadrul partidului. La colegii de la PLUS o avem o doamnă la conducerea Senatului, Anca Dragu."
Europa Liberă: Îi vedeți pe cei menționați să intre în competiția pentru funcția de președinte USR-PLUS?
Dan Barna: „Partea frumoasă și partea reală la USR-PLUS este că este o competiție deschisă de-adevăratelea. Nu sunt decizii luate dinainte. În funcție de momentul la care va fi Congresul, colegii care vor dori să intre în această cursă chiar vor putea să o facă."
Europa Liberă: Dumneavoastră veți candida pentru funcția de președinte USR-PLUS?
Dan Barna: „Eu vorbesc despre mine, intenționez să continui și mi-aș dori să continui acest proiect USR, acum USR-PLUS, să confirmăm ceea ce confirmăm de patru ani de zile în România se poate face reformă și forța reformatoare în această Coaliție și la nivelul Parlamentului este USR-PLUS."
Europa Liberă: Se poate ajunge la o negociere înainte de Congres, în care să vă regăsim pe dumneavoastră, doamna Dragu, domnul Cioloș, domnul Drulă? Sau va fi o bătălie directă?
Dan Barna: „Întotdeauna este loc pentru negociere, aceasta este frumusețea politicii, să găsești compromisul dezirabil și acceptabil prin care să reușești să pui împreună toate forțele dintr-un partid. Eu îmi doresc ca decizia pe care o vom lua împreună să fie o decizie prin care să nu pierdem oameni, ci să creștem coeziunea partidului."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Se poate modifica structura de conducere a USR-PLUS?
Dan Barna: „Vom avea un Congres de fuziune de modificare a Statutului și acolo putem discuta. Nu vreau să discut acum despre cum va arăta structura de conducere a USR-PLUS, e o discuție internă, avem mai multe variante pentru a crește coeziunea și toți colegii să se simtă reprezentați. Aceasta este marea miză. Să găsim o formulă în care să simtă incluși, motivați, să participe la efortul comun."
Europa Liberă: Ați candidat la prezidențiale în 2019. Vă doriți același lucru în 2024?
Dan Barna: „Aceasta va fi o decizie pe care o luăm în USR-PLUS. Îmi doresc să continui cât mai consistent prezența mea în politica din România."
Europa Liberă: Inclusiv o candidatură la prezidențiale?
Dan Barna: „Nu o exclud.”
Europa Liberă: Susțineți decizia lui Nicușor Dan de a nu mai finanța lucrările la Catedrala Neamului?
Dan Barna: „Înțeleg că e o decizie pe care și USR-PLUS o susținea în cadrul Consiliului General. E o decizie cumva coerentă din perspectiva priorităților pe care le avea Capitala pe termen lung. Catedrala aceasta este într-un stadiu foarte avansat de realizare și poate să fie continuată și din resurse din afara bugetului municipalității. Catedrala poate să fie finalizată ca obiectiv urbanistic și spiritual și din resurse din afara municipalității."
Notele pentru partenerii de guvernare
Europa Liberă: Ce notă ați da colaborării cu premierul Florin Cîțu?
Dan Barna: „8.5”.
Europa Liberă: Ce notă ați da colaborării cu Ludovic Orban?
Dan Barna: „8.5”.
Europa Liberă: Ce notă ați da colaborării cu Kelemen Hunor?
Dan Barna: „8”.
Europa Liberă: Ce notă ați da colaborării cu Klaus Iohannis?
Dan Barna: „9”.
Europa Liberă: Ce notă ați da colaborării cu Nicușor Dan?
Dan Barna: „8.5”.
Europa Liberă: De ce i-ați dat cea mai mică notă lui Kelemen Hunor?
Dan Barna: „Pentru că lupta aceasta pe SIIJ, reforma în justiție și e un efort pe care îl facem și noi și ei să găsim acceptabilă politică și care să repare o parte din istoricul acela din ultimii ani."
Europa Liberă: De ce 9 lui Klaus Iohannis?
Dan Barna: „Președintele încearcă în mod activ să mențină funcționarea Coaliției și la întâlnirile de la Cotroceni a transmis un mesaj echilibrat și constructiv din punctul de vedere al Coaliției. E un om care contribuie mult să țină Coaliția împreună."
Your browser doesn’t support HTML5
Îți mai recomandăm Cum se îngroapă un proiect privind transparența pentru liniștea Coaliției