Prima serie, numită „Libertatea de exprimare”, a fost anunțată pe canalul de Telegram al ANT.
În postarea de pe Telegram apare jurnalistul RFE/RL de la Radio Svoboda, Andrei Kuzneciuk, arestat pe 25 noiembrie 2021 și condamnat inițial la 10 zile de închisoare pentru acuzații de huliganism pe care le-a respins.
După ce a ispășit această pedeapsă, Kuzneciuk nu a fost eliberat, dar a fost acuzat de crearea unui grup extremist, o mișcare pe care oficialii nu au dezvăluit-o rudelor și colegilor jurnalistului timp de luni de zile.
Grupurile pentru drepturile omului din Belarus l-au declarat pe Andrei Kuzneciuk, care lucrează pentru Serviciul Belarus al RFE/RL, cunoscut local sub numele de Radio Svoboda, prizonier politic.
Jurnalistul, care și-a susținut nevinovăția, este întemnițat alături de alți aproximativ 150 de prizonieri politici belaruși, inclusiv alt jurnalist RFE/RL, Igor Losik, și fostul bancher Viktor Babarika, care i-a fost contracandidat autocratului Alexandr Lukașenk0, fostul șef de colhoz aflat neîntrerupt la putere din 1994 și care are relații de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin. Toți cei 150 de deținuți politici își ispășesc pedepsele în aceeași închisoare din orașul nordic Navapolațk.
În videoclipul transmis marți, Andrei arată foarte slăbit și obosit, cu o jachetă și o pălărie. Conversația cu el a fost înregistrată într-o închisoare, cel mai probabil la închisoarea KGB din Minsk, deși locația exactă rămâne incertă. Zăpada poate fi văzută căzând peste gratii și zidurile închisorii pe fundal.
La final, Andrei este escortat sub pază.
Videoclipul, transmis de canalul controlat de stat, a prezentat în avanpremieră următorul episod din seria de propagandă, cu jurnalistul întemnițat Igor Losik, cu reporterul Igor Karnei și cu activistul opoziției Iuras Ziankovich, care are dublă cetățenie belarusă-americană.
Îți mai recomandăm Solidaritate cu jurnalistul Igor Losik de la Europa Liberă. E condamnat de regimul Lukașenko la trei ani de închisoare
Pe 8 iunie 2022, Andrei a fost condamnat la șase ani de închisoare, fiind deținut în colonia corecțională Navapolat nr. 1 sub acuzația de „creare a unei organizații extremiste sau participarea la aceasta”.
Soția sa, Alesia, și copiii Matei (4 ani) și Ianina (10 ani) își așteaptă soțul și tatăl acasă.
Condamnat la 15 ani de închisoare pentru că transmitea de la proteste
Alt jurnalist al Europei Libere (Radio Svoboda), Igor Losik, a fost reținut în dimineața zilei de 25 iunie 2020 la domiciliul său din Baranovichi, localitate din regiunea Brest, în vestul Belarusului.
El a fost acuzat în temeiul articolului 342 din Codul penal, care incriminează organizarea și participarea la revolte în masă, pentru că transmitea de la protestele anti-Lukașenko. Ulterior, la pedeapsă i-au mai fost adăugate acuzații prevăzute de încă două articole din Codul penal belarus.
În semn de protest, jurnalistul a anunțat că intră în greva foamei pe perioadă nedeterminată.
Pe 14 decembrie 2021, judecătorul Nicolai Dolia l-a condamnat pe Losik la 15 ani de închisoare după un proces cu ușile închise care a durat o zi și care a fost ținut într-un centru de arest preventiv.
Pe 3 decembrie 2021, tribunalul districtului central din Minsk a declarat extremiste articolele jurnaliștilor de la Radio Svoboda (Europa Liberă) și a declarat produsele informaționale ale canalului de Telegram Radio Svaboda Belarus ca materiale extremiste.
Pe 23 decembrie 2021, Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a declarat Radio Svoboda, post al Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) formațiune extremistă.
În august 2020, autoritățile din Belarus au blocat accesul publicului la la site-ul Radio Svoboda și la peste 40 de publicații din țară.
În Belarus, site-urile acestor platforme media pot fi accesate doar prin VPN (virtual private network).
Potrivit organizației internaționale Reporteri fără frontiere, Belarusul a scăzut în doar un an cu zece poziții în clasamentul mondial al libertății presei, iar acum ocupă locul 167 dintre 180 de țări ale lumii.
În prezent, 35 de jurnalişti şi reprezentanţi ai presei independente sunt după gratii în Belarus, inclusiv jurnaliştii de la Radio Svaboda Andrei Kuzneciuk și Igor Losik.
Șase dintre ei au primit pedepse de 10 ani de închisoare sau chiar mai mult:
- Igor Losik – 15 ani;
- Andrei Aleksandrov – 14 ani;
- Dzianis Ivașin – 13 ani;
- Liudmila Cekina – 12 ani;
- Marina Zolatova – 12 ani;
- Valeria Kastiugova – 10 ani.
În plus, jurnaliştii plecaţi din Belarus au fost supuşi unei proceduri speciale de judecată.
Îți mai recomandăm Jurnalistul RFE/RL Andrei Kuzneciuk este de 1.000 de zile într-o închisoare din BelarusPrintre cei condamnați în lipsă se află: Paval Marînici, Iuri Drakakrust, Anna Liubakova, Uladzimer Hilmanovich, Andrei Pavuk, Anton Matolka, Igor Kazmerchak, Ales Kirkevich.
Aproape toată presa și organizațiile media independente din Belarus au fost declarate formațiuni sau organizații extremiste.
Printre ele se află: Belsat, BelaPAN, Euroradio, TUT.BY, Kyky.org, Nasha Niva, Radio Svoboda (Europa Liberă), Charter'97, Flagstock, Hrodna.life , Volkovysk.by, Malanka Media, Bobruisk Online, Brestskaya gazeta, Asociația Jurnaliștilor, MOST, Lyusterka, Ranak, Centrul de Investigații din Belarus, Tribuna.com Belarus, Ex-press.live, 6TV Bielarus, Mogilev Media, Știri din regiunea Moghilev”, Radio Belarus, Shodzen.
Cel puțin trei sute de angajați ai presei belaruse au părăsit țara după evenimentele din 2020, iar majoritatea continuă să lucreze în mass-media sau în alte proiecte media din exil.
Protestele – de la care au transmis și jurnaliștii condamnați – au fost declanșate de rezultatele alegerilor din august 2020, care i-au oferit autocratului Alexandr Lukașenko, fostul șef de colhoz aflat la putere neîntrerupt din 1994, al șaselea mandat în funcție, în ciuda dovezilor masive că ar fi fraudat alegerile.
Activiștii pentru drepturile omului și foștii prizonieri spun că îngrijirea medicală și condițiile de sănătate din închisorile din Belarus sunt precare.
Lukașenko și-a trimis în închisoare toți opozanții și contracandidații care n-au reușit să fugă în exil.
Îți mai recomandăm Nicio veste de la opozanta belarusă Maria Kolesnikova, în închisoare de 18 luni. „O omoară cu încetinitorul”