Linkuri accesibilitate

Președintele Belarusului, A. Lukașenko, vorbește despre rachetele rusești Oreșnik din țara sa


Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko s-au întâlnit la Minsk pe 6 decembrie.
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko s-au întâlnit la Minsk pe 6 decembrie.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că „zeci” de focoase nucleare rusești sunt acum desfășurate în țară și că aproximativ 30 de locații sunt luate în considerare pentru amplasarea sistemele rusești de rachete Oreșnik, recent testate într-un atac asupra Ucrainei.

Declarațiile lui Lukașenko vin la patru zile după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că sistemele de rachete Oreșnik vor fi amplasate în Belarus în paralel cu introducerea lor în arsenalul de rachete strategice ale Rusiei, scrie RFE/RL.

Putin a spus că desfășurarea rachetelor Oreșnik în Belarus ar putea avea loc în a doua jumătate a anului 2025.

„Mulți au spus: «Este o glumă, nimeni nu a desfășurat nimic». Cu toate acestea, am făcut-o [...] Nici măcar nu au observat cum le-am adus aici”, a declarat Lukașenko, citat de agenția de știri de stat BelTA.

Racheta Oreșnik a fost lansată pentru prima dată de Rusia luna trecută în timpul unui atac împotriva orașului ucrainean Dnipro.

Putin a declarat că atacul e răspunsul Moscovei la atacurile ucrainene pe teritoriul rusesc cu sisteme de rachete tactice furnizate de SUA și de Marea Britanie.

Lukașenko, cel mai apropiat aliat al lui Putin de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, i-a permis vecinului său să folosească teritoriul belarus ca zonă de pregătire a agresiunii.

Integrarea militară crescândă a Belarusului cu Rusia a început să ia amploare la începutul anilor 2010.

Alianța militară a fost instituționalizată între cele două țări în anii 1990 printr-un acord și a devenit mai strânsă după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014, și după izbucnirea invaziei în Ucraina, în 2022.

Cu teritoriul țării pus la dispoziția bazelor rusești de rachete, importanța strategică a Belarusului crește semnificativ.

Țara se învecinează cu state membre NATO ca Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ceea ce o face un punct esențial pentru desfășurările militare rusești.

Lukașenko a sugerat, de asemenea, că Belarus va păstra controlul asupra selecției țintelor asupra cărora ar putea fi lansate rachete Oreșnik.

„Țintele vor fi determinate de noi în Belarus, nu de ruși”, a spus el, dar a subliniat că cele două părți vor colabora în caz de nevoie militară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG