Interviu | Dragoș Tudorache, vicepreședinte PLUS: Nu mai putem continua cu dl. Cîțu premier

Dragoș Tudorache, vicepreședinte PLUS, spune că între partidul său și USR nu sunt diferențe de viziune în ceea ce privește criza politică din coaliția de guvernare.

Forțarea înlăturării premierului Florin Cîțu chiar cu prețul ieșirii de la guvernare nu este văzută cu ochi buni chiar de toți miniștrii USR-PLUS, existând o diferență de viziune și abordare între PLUS și USR, au spus pentru Europa Liberă surse in interiorul alianței. Pentru formula radicală s-ar pronunța în special cei de la PLUS, partid din rândul căruia provine Vlad Voiculescu, ministrul demis al Sănătății.

Cert este că deși initial USR-PLUS anunțase că ședința de guvern de joi va fi boicotată, după o întrunire la vârful Alianței s-a renunțat la idee și s-a mers pe varianta „responsabilității”.

Motivul? Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, și Stelian Ion ( Justiție), ambii de la USR, au spus că nu sunt dispuși să absenteze de la ședința de guvern și nici să plece de la guvernare pentru că au proiecte importante de dus la capăt, potrivit surselor Europa Liberă.

La nivel oficial, această diferență de viziune dintre USR și PLUS este negată, dar nici nu se oferă o variantă de ieșire din criză în situația în care PNL nu cedează în ce-l privește pe Florin Cîțu.

Dragoș Tudorache, vicepreședinte PLUS, spune pentru Europa Liberă că este datoria PNL să propună o varianță în locul lui Florin Cîțu și că este vorba de o „criză de încredere în premier”.

Europa Liberă: Există două puncte de vedere diferite în alianță, unul mai radical, care ar merge chiar până la ieșirea de la guvernare, al PLUS, și altul mai ponderat înclinat spre un compromise?

Dragoș Tudorache: Nu există două puncte de vedere diferite în alianță, o spun cu toată responsabilitate. Noi mergem în continuare pe ceea ce am spus ieri.

Îți mai recomandăm Surse | „To-do-list” de la USR PLUS pentru premierul Cîțu

Europa Liberă: Dacă PNL nu cedează, așa cum a declarat deja, ce urmează?

Dragoș Tudorache: Asta vom discuta după ce intrăm în negocieri în coaliție, nu voi specula și nu o va face nimeni de la USR-PLUS. Vom merge în coaliție, acolo unde e normal să discutăm și să găsim soluții, cu poziția noastră și nu există nicio diferență de opinii în alianță. Mandatul este foarte clar.

Europa Liberă: Totuși, în privința boicotării ședinței de guvern au fost opinii diferite. Ca dovadă, până la urmă USR-PLUS a participat.

Dragoș Tudorache: A fost într-adevăr o discuție pe care am avut-o în alianță până la momentul ședinței de guvern și am decis împreună să mergem, pentru că deciziile din sedința de guvern aveau importanță pentru gestiunea pandemiei, și am fost acolo pentru că suntem niște oameni responsabili. Este o decizie pe care am luat-o împreună și de care ne ținem împreună.

Europa Liberă: Ce strategie există în cazul unui blocaj, dacă PNL refuză să renunțe la premier?

Dragoș Tudorache: Poziția noastră e foarte clară: nu mai putem continua cu dl. Cîțu ca premier pentru că nu mai avem încredere în capacitatea dumnealui de a gestiona guvernarea și echipa. Punct. Este datoria PNL să vină cu o propunere în acest sens pentru că ei sunt cei care au toată îndreptățirea conform regulilor din coaliție să dea premierul. Vedem ce poziție au dumnealor în coaliție, am văzut pozițiile publice-până la un punct sunt firești. Deocamdată, facem fiecare declarații unilaterale.

Europa Liberă: Când va avea loc această întrunire a coaliției? PNL nu a anunțat nimic până acum?

Dragoș Tudorache: Discuția va fi probabil luni. Din ce văd, nu cred că nu ne putem aduna pînâ luni.

Europa Liberă: Această poziție intransigentă nu va crează o problemă de imagine în percepția publică? E România într-o criză politică?

Îți mai recomandăm Criza din Coaliție, ziua II | Premierul, după ședința de Guvern la care a participat și USR PLUS: „Coaliția funcționează”

Dragos Tudorache: Avem o criză politică în alianță, o criză de încredere în premierul Florin Cîțu. România este guvernată, după cum s-a văzut, astăzi a avut loc ședința de guvern, s-au luat toate deciziile care trebuiau luate pentru ca România să beneficieze de toate măsurile necesare pentru gestiunea pandemiei. Noi participăm responsabil la toate deciziile pentru gestionarea țării.

Europa Liberă: Nu intenționați să faceți o propunere pentru ministerul Sănătății până nu se rezolvă această criză?

Dragoș Tudorache: Întâi trebuie să rezolvăm problema încrederii în premier după care discutăm și portofoliul de la sănătate.

Europa Liberă: Veți cere garanții suplimentare în coaliție că astfel de lucruri nu se vor repeta?

Dragoș Tudorache: Nu suntem încă acolo.

Îți mai recomandăm Analiză | O criză politică fără câștigători, doar cu victime