Co-președintele AUR, George Simion, declară că ideologia partidului este una conservatoare, după modelul polonez. România nu ar mai trebui să stea în genunchi în Uniunea Europeană și NATO. Răspunde acuzațiilor care spun că AUR reprezintă interesele Moscovei, că alimentează teoriile conspirației și ura față de maghiari.
Alianța pentru Unirea Românilor s-a înființat pe 1 decembrie 2019, având în conducerea sa pe George Simion, Claudiu Târziu și Sorin Lavric. Partidul a înregistrat un scor de 1% la alegerile locale, iar George Simion a candidat ca independent, fără succes, la alegerile europarlamentare din mai 2019.
- AUR: suntem o formă de revoluție, modelul nostru sunt conservatorii din Polonia. Unii ne-au făcut comuniști, alții legionari
- propunere premier: Călin Georgescu
- lista AUR pentru Parlament: George Simion admite că nu cunoaște toți candidații
- ajutorul BOR: am primit ajutor de la Dumnezeu
- Rusia: Putin e criminal, dictator, Rusia e o amenințare pentru România
- UE, NATO: Știți ce nu mi se pare bine la Uniunea Europeană și la NATO? Că stăm în genunchi
- COVID-19: a fost creat în laboratoarele din Wuhan, nu mă vaccinez
- parteneriat civil: AUR se opune
- 2024: AUR vrea să câștige singur alegerile
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Alianța pentru Unirea Românilor a intrat în Parlament cu 8%. Care este explicația dumneavoastră pentru această victorie pentru un partid necunoscut cu puțin timp în urmă?
George Simion: „Am folosit foarte mult internetul cum trebuie, adică am comunicat chiar direct cu fiecare utilizator care ne-a accesat pagina, le-am răspuns la întrebări, i-am rugat pe fiecare să devină un agent electoral. N-am folosit prea mult postări plătite, nici n-aveam bani de postări plătite, așa că a trebuit să facem noi muncă din asta de la om la om, pe rețelele de socializare și am devenit virali cu multe din materialele noastre. Deci o explicație este internetul și comunicarea directă cu omenii pe online si offline. Am făcut campanie județ cu județ, localitate cu localitate, am bătut țara asta la pas, n-am avut rețineri în a discuta cu fiecare om și să-i aflăm problemele, am fost piață cu piață, mai ales acum acum în perioada în care ele au fost închise.”
Îți mai recomandăm Surpriza de sub ochii tuturor. Cum a ajuns AUR în Parlament
Europa Liberă: Într-o perioadă în care toți ceilalți politicieni au evitat să mai facă întâlniri cu oamenii, dumneavoastră spuneți că ați avut în rețetă tocmai întâlnirea cu oamenii.
George Simion: „Exact. Cum poți să faci o altfel de campanie electorală dacă domnul Iohannis a vrut guvernul lui și parlamentul lui, a primit guvernul lui și parlamentul lui? Să vedem cum o să numească Klaus Iohannis un nou guvern în condițiile acestea. Ei au vrut alegeri, nu noi. Noi am insistat dacă ne interesează sănătatea românilor hai să nu mai avem un dublu standard. Închidem școlile și în acele școli organizam alegeri, ce vorbim?”
Europa Liberă: De ce este nevoie de AUR până la urmă în politică?
George Simion: „Românii sunt dezamăgiți de clasa politică, sunt scârbiți, nu mai vor să audă de nici unii. Și noi ne-am implicat în politică pentru că suntem scârbiți, nu ne imaginam acum câțiva ani în acest rol, nu mă prinde bine, nu sunt un politician. Dar cetățenii s-au săturat în asemenea hal de clasa politică încât au vrut altceva și au votat AUR.”
Europa Liberă: În astfel de perioade de criză, și trăim o perioadă de criză în acest moment, este natural să apară astfel de mișcări anti-sistem?
George Simion: „De fiecare dată când sistemul este putred, apar mișcări care să schimbe acel sistem, de la Revoluția Franceză încoace, de la Revoluția din 1989 încoace și noi suntem o formă de revoluție.”
Europa Liberă: V-am întrebat mai devreme de ce este nevoie de AUR în politică?
George Simion: „Dacă ne uităm numai la câți nu votează, din ce în ce mai mulți nu votează, nu se identifică cu clasa politică, este o plajă enormă de români care nu se simt reprezentați politic, mai ales segmentul nostru de la PNȚCD încoace nu a mai fost reprezentat, segmentul creștin democrat, segmentul patriotic, astfel că venim să umplem un gol absolut firesc.”
Europa Liberă: Am înțeles. La alegerile locale, în schimb, ați luat 1%.
George Simion: „Nu am fost pregătiți de alegerile locale, a fost iarăși o mare porcărie din partea acestui guvern care tocmai ne-a părăsit. Să zici că e pandemie și să impui închiderea locurilor de muncă, să impui închiderea restaurantelor, teraselor și să faci alegeri locale pentru că stai mai bine …”
Europa Liberă: N-aveați cumva structura pregătită? Nu știați că urmează sau ce s-a întâmplat?
Îți mai recomandăm Cine e AUR și ce vrea George Simion. Numele controversate de pe listele Alianței pentru Unirea Românilor
George Simion: „Alegerile trebuiau să urmeze în mai, noi ne gândeam cum să abordam alegerile din mai. Nu avem organizații locale în fiecare cătun, de abia ne-am definitivat acum cu organizațiile județene, cu prilejul alegerilor parlamentare. Normal nu eram pregătiți și s-a întârziat prima oară. Imediat au anunțat în septembrie, am făcut ce-am putut, am obținut 3 primării, aproape 100 de consilieri locali. Chiar s-au făcut minuni, noi deja de la jumătatea campaniei de locale am început la nivel central să ne ocupăm de parlamentare. A trebuit să facem o alegere, ori localele unde mai puteam scoate 2 primării, ori parlamentarele. Scorul ăsta de 1% nu e relevant, pentru că am avut candidați în vreo 5% din localitățile României și doar în 24 de județe adică 1% din 24 de județe care la rândul lor erau reprezentate undeva la 5%.”
Europa Liberă: Adică ați sacrificat localele, spuneți dumneavoastră, pentru a vă concentra exclusiv pentru alegerile parlamentare.
George Simion: „A fost un calcul de oportunitate. Nu poți să le faci pe toate deodată. Am intrat în Parlament și vom schimba legislația electorală. Acolo se întâmplă lucruri ciudate, erau dezavantajați colegii noștri care candidau la alegerile locale pentru că nu aveau reprezentare parlamentară dar acum vor avea.”
-
AUR se declară partid conservator
Europa Liberă: Ce fel de partid este partidul dumneavoastră din punct de vedere ideologic?
George Simion: „Suntem clar lămuriți, cred că suntem singurii din România care sunt lămuriți la nivel de doctrină, suntem un partid clasic conservator, suntem un partid patriotic, suntem afiliați la nivel european la Grupul Conservatorilor Europeni (European Conservatives and Reformists Group) din care fac parte și conservatorii britanici și conservatorii polonezi care sunt la conducerea guvernelor din cele doua state.”
Europa Liberă: Simțiți o apropiere între conservatorii polonezi și dumneavostră în acest moment? Ați susține ideile lor ?
George Simion: „Nu în întregime pentru că nu am ajuns în detaliu să cunoaștem și să aprofundăm această colaborare, dar da, acolo suntem pe aceeași orientare ideologică a conservatorilor polonezi.”
Europa Liberă: Practic, dacă ne uităm la alianța dumneavoastră, tindeți să deveniți ceea ce sunt acum conservatorii în Polonia.
George Simion: „Sigur. respectam figurile publice ale fraților Kaczyński, care s-au luptat foarte mult pentru independența Poloniei, împotriva pericolului estic de la Moscova și vom aprofunda această colaborare cu PiS din Polonia.”
Europa Liberă: Dumneavoastră v-ați născut la Focșani, dar ați devenit cunoscut ca militant pentru unirea Romaniei cu Basarabia, Republica Moldova. Când ați făcut această călatorie spre Chișinau și când ați început acest demers?
George Simion: „Prima oară am făcut un miting în 2006 de susținere ...”
Europa Liberă: Câți ani aveați atunci ?
George Simion: „Undeva la 20 de ani, aveam 19-20 de ani, primul an de facultate, văzusem cazul unor liceeni din Chișinău, li se schimbase denumirea liceului din „Liceul Româno-Francez” în „Liceul Moldo-Francez, Gheorghe Asachi”. Voronin făcuse gestul peste noapte, în vacanța de primăvară și acei liceeni s-au urcat pe liceu și au dat la o parte inscripția cu „moldo” și au pus o hârtie cu „român”, riscau dosare penale, acuzații de huliganism, riscau închisoarea practic. Am făcut un miting de susținere pentru ei, toți ne spuneau 'hai că nu mai interesează pe nimeni Basarabia', ne-am adresat la ONG-urile Pro Basarabia și Bucovina, ne-au spus 'hai că ieșim iar 5 moșnegi în piață, n-are nici un rost', dar nu ieșim 5 că vorbim cu prietenii noștri...”
Europa Liberă: Și, atunci, cu prietenii dvs., de capul dvs., ați decis să mergeți acolo.
George Simion: „Să facem un miting. Nu, n-am mers, am făcut un miting la Ambasada Republicii Moldova, un miting de susținere. Mitingul a fost extraordinar, 300 de persoane au participat.”
Europa Liberă: Era în România ...
George Simion: „Era în Romania în fața ambasadei.”
Europa Liberă: Și la Chișinău când ați ajuns ?
George Simion: „Am făcut campania Basarabia pământ românesc după acest miting la care a participat și un viitor parlamentar din AUR, Dan Tănase. El avea o inscripție „Românii din Harghita Covasna și Mureș sunt alături de frații lor din Basarabia” și am strâns cărți în cadrul campaniei „Basarabia, pământ românesc” și am ajuns pentru prima oară, am trecut Prutul, ca să duc acele cărți. Am luat vamă cu vamă pentru că era perioada lui Voronin. Nici acum nu e mult mai bine, cartea era mai rău decât dacă ai avea droguri, aoleu cărți! Erau cărți în limba română. Atunci am trecut prima oară Prutul.”
Europa Liberă: Având în vedere istoria tragică a Basarabiei, v-ați gândit vreodată să învățați limba rusă?
George Simion: „Am stat mult, 3 ani, 4 ani de zile la Chișinău, nu s-a lipit de mine, nu sunt șovin, nu sunt extremist, dar v-am zis la un moment dat limba rusă e la fel de bună ca mâncarea de post, noi suntem latini.”
Europa Liberă: Acum o înțelegeți, puteți comunica în limba rusă?
George Simion: „Nu, nu, în afară de 3-4 cuvinte pe care le-am prins din zbor la Chișinău și nu cuvinte tocmai frumoase, (nu știu n.r.) nici caracterele chirilice, dar nici limba.”
Europa Liberă: Când v-aţi hotărât să intraţi în politică?
George Simion: „În anul centenarului, în 2018, după ce am fost expulzat din Republica Moldova, după ce am fost bătut la graniţă, după ce autorităţile statului român nu mi-au luat in nici un fel apărarea, mi-au recomandat, m-au încurajat să apelez la justiţia din Republica Moldova, o justiţie coruptă si ineficientă. Joi am dosar în subiectul expulzării mele, doi ani de zile nu s-a judecat, nu s-a întâmplat nimic în acel dosar . Ambasadorul României in Republica Moldova mă încuraja, eu am curaj suficient , dar am simţit că sunt trădat şi că are un rol în interdicţia mea inclusiv guvernarea de la Bucureşti."
Europa Liberă: Guvernarea PSD a Vioricăi Dăncilă
George Simion: „Da, da, da, da, greţosul Meleşcanu era ministru de externe atunci. Am făcut un marş de la Alba Iulia la Chişinău, și când nu n-am fost lăsaţi să intrăm în Republica Moldova, nimeni din guvernul României nu putea fi contactat, erau toţi la ziua băiatului lui Dragnea sau îşi reveneau după chef. Asta e administraţia centrală de la Bucureşti, indiferent de coloratură."
Europa Liberă: Ne puteţi spune sau descrie detaliat cum v-a venit ideea înfiinţării Alianţei pentru Unirea Românilor ?
George Simion: „Am intrat in politică, am candidat independent la europarlamentare, am avut 120.000 de voturi. 120.000 de voturi înseamnă două stadioane naţionale pline. Oamenii aştia şi-au pus încrederea în mine fără să mă cunoască, nu eram o figura prea populară în 2019. Abia în ultimele luni, în ultimul an am devenit foarte cunoscut şi viral pe internet. Le-am promis acelor oameni că nu renunţăm, nu abandonăm , mergem mai departe, indiferent dacă voi ocupa un post de europarlamentar sau nu. Imediat dupa alegerile europarlamentare am încercat să închegăm o uniune a forţelor patriotice care să aibă aceleaşi principii ca şi noi şi să facem propria formaţiune."
Europa Liberă: Aţi spus să închegăm , mă gândesc că era în colaborare cu cineva.
George Simion: „Sigur."
-
Cine face parte din conducerea AUR
Europa Liberă: Cu cine v-aţi sfătuit pentru înfiinţarea acestui partid?
George Simion: „Am purtat discuţii cu toate formaţiunile neparlamentare care erau în acel moment, că erau multe şi încă sunt, dar nu reuşesc să treacă mai mult de 0,2-0,5 % , i-am adus la aceeaşi masă, nu s-a legat ..."
Europa Liberă: La cine vă referiţi?
George Simion: „Mă refer la Patidul Neamul Românesc, la Partidul România Noastră, la Blocul Unităţii Naţionale, sunt foarte multe facţiuni, inclusiv cu Florin Călinescu am purtat discuţii, dar el era foarte ţintit pe familia asta europeană a verzilor, care la nivel european susţine şi nişte chestii mai ciudăţele, sunt orientaţi spre stânga."
Europa Liberă: Deci spuneţi că este iniţiativa dvs., nu a altcuiva pentru înfiinţarea acestui partid.
George Simion: „Absolut."
Europa Liberă: Vi-l asumaţi, sunteţi părintele acestui partid şi acestei idei, nu există altcineva care împreuna cu dumneavoastră să fi construit. Vă întreb pentru că acum dvs. sunteţi doar copreşedinte.
George Simion: „Am dintre toate formaţiunile, grupuleţele existente în 2019, singurii cu care am găsit limbă comună au fost cei coagulaţi in jurul asociaţiei ROST a colegului meu Claudiu Târziu, celălalt copreşedinte al AUR. Împreună cu el, cu Sorin Lavric , cu alţi intelectuali de marcă am închegat Alianţa pentru Unirea Românilor în forma organizatorică pe care am putut să o formăm."
Europa Liberă: Fiind un partid nou, lumea se întreabă cum luaţi deciziile. George Simion decide ce se întâmplă în partid și linia pe care o aveţi de urmat, se iau deciziile într-un for de conducere?
George Simion: „Avem un birou naţional de conducere, avem o preşedinţie reprezentată din trei persoane, eu, Claudiu Târziu şi preşedintele senatului, Sorin Lavric, avem o formă largită consiliul naţional de conducere."
Europa Liberă: Deci prima dată decizia este luată de către cele trei persoane
George Simion: „Depinde de decizie, da, am avut şi un staff de campanie operativ în timpul campaniei care nu au funcţii de conducere, dar au fost persoane însărcinate ca să conducă campani , cum face orice formaţiune. Cred că mult mai democratic decât se întâmplă in orice formaţiune."
Europa Liberă: Deci cele trei nume care acum sunt importante sunt George Simion, Claudiu Târziu si Sorin Lavric.
George Simion: „Corect."
Europa Liberă: Aceasta este conducerea executivă să o numesc aşa a partidului.
George Simion: „Efectivă, da."
Europa Liberă: Nu există o altă structură cu ...
George Simion: „Avem în Biroul Național, din BNC fac parte si vicepreşedinţii noştri şi secretarul general, avem doi secretari generali."
Europa Liberă: Probabil ei doar validează deciziile ..
George Simion: „Nu, avem o şedinţă marţea, cam asta s-a întâmplat până cum. Acum din forul de conducere vor face parte parlamentarii şi primarii AUR, deci structura se dezvoltă. Am o experienţă organizatorică suficient de mare încât să administrez corect şi responsabil."
Europa Liberă: L-aţi menţionat mai devreme pe Sorin Lavric , el este momentan preşedintele senatului AUR, este ideologul partidului?
George Simion: „Şi el şi Claudiu Târziu au scris programul partidului, eu sunt mai mult pe partea de acţiune, politică de organizare, unde mă pricep mai bine."
Europa Liberă: După ce AUR a devenit mai cunoscut opiniei publice, Sorin Lavric a fost perceput ca un personaj cu manifestări sau cu simpatii legionare. Există această abordare în interiorul partidului sau nu există?
George Simion: „Nu există, nu pornim ca un partid care îşi trage originea dintr-o mişcare sau alta. Au încercat unii să ne spună ca suntem PPD-işti sau PRM-işti sau PUNR-işti sau că suntem Cristian Tudor Popescu. Ultima oară ne-au făcut legionari, după aceea au spus că suntem comunişti."
Europa Liberă: Pe Cristian Pârvulescu l-am auzit spunând că aveţi manifestări fasciste.
George Simion: „Da, calificativele sunt în cele două extreme a doctrinei politice, să se hotărască totuşi, ba suntem anarhişti, ba suntem legionari, ba suntem fascişti. Dar noi suntem conservatori, suntem singurii lămuriţi doctrinar, nu ne vedeţi pe aici că avem portrete cu vreo personalitate istorică, noi suntem AUR, ne-am înfiinţat pe 1 decembrie 2019 şi privim către viitor, nu către trecut."
Europa Liberă: Respingeţi această asociere a dvs. cu orice simpatie legionară?
George Simion: „Absolut."
Europa Liberă: Care este rolul lui Călin Georgescu în această construcţie?
George Simion: „Călin Georgescu nu are rol in construcţia internă a Alianţei pentru unirea Românilor, Călin Georgescu este un tehnocrat dacă vreţi , un om care a lucrat pe dezvoltare durabilă în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, dumnealui s-a retras din Clubul de la Roma ca și Florian Colceag , unul dintre candidaţii noştri la Senatul României antrenor de genii. Domnul Călin Georgescu a propus opiniei publice un proiect de țară: hrană, apă, energie, un proiect de țară pe care AUR l-a îmbrăţişat şi a ieşit in faţa publicului cu acest proiect de ţară, suntem singurii care propunem public şi ne-am asumat un proiect de ţară."
Europa Liberă: Şi acum unde l-am identifica pe Călin Georgescu în relaţia cu AUR, cine este, ce aş putea să spun că este?
George Simion: „Este o posibilă variantă de prim ministru al României, nu a AUR, al României, pentru toţi românii pentru că prea mult ne-am separat în facţiuni, în partide, partiduleţe, fiecare: Omul meu! Omul meu!. Noi avem altă viziune pentru conducerea României, nu trebuie să aibă toată lumea (din conducerea României n.r.) carnet de partid sau să fie afiliat în mod express."
Europa Liberă: Vom avea consultări la Cotroceni peste câteva zile, îl veţi propune pe Călin Georgescu în funcţia de premier ? Chiar dacă aveti 8% sau 10 % după redistribuire.
George Simion: „Probabil după redistribuire o să ocupăm 11-12 % din scaunele din Parlament, noi suntem a patra forţă politică a României."
Europa Liberă: Şi nu îl veţi propune pe Călin Georgescu?
George Simion: „Sperăm să ajungem să fim prima forţa politică a României. Aşteptăm să vedem propunerile celorlalte partide, sunt partide care sunt pe primul loc PSD, locul doi PNL, locul trei USR. În mod normal, ei ar trebui să propună nume de prim miniştri. Suntem dezamăgiţi de ce nume s-au formulat în spaţiul public în acest moment, sunt foşti prim miniştri, Sorin Grindeanu care nu vine pe linie PSD vine pe linie de servicii de informaţii, Vasile Dâncu."
Europa Liberă: Aveți vreun argument pentru această informaţie?
George Simion: „Doar ceea ce se vehiculează în spaţiul public."
Europa Liberă: Iertaţi-mă, şi despre dvs. am citit ca sunteţi trimis de SIE.
George Simion: „Omul tuturor ... SIE îşi face prost treaba. Dacă m-ar fi trimis probabil ar fi fost la nivel de competenţă."
Europa Liberă: Să revenim totuşi la Călin Georgescu, va fi propunerea dumneavoastră.
George Simion: „Să vedem prima data propunerile celorlalte trei forţe."
Europa Liberă: Fiecare partid merge cu propria propunere.
George Simion: „Dacă nu se vor înţelege s-ar putea să venim noi a patra forţă cu o propunere, chiar domnul Călin Georgescu."
Europa Liberă: Cum s-a întâmplat ca simpatizanţii dvs. să strângă numărul de semnături necesar încrierii la alegeri? Toate partidele spun că este o procedură greoaie, mai ales acum in pandemie. Câţi simpatizanţi sau participanţi la această operaţiune, activitate ați avut?
George Simion: „Mii. Din păcate şi acum ne mai vin plicuri cu semnături că am trimis, ne-am gândit că mulţi nu îşi vor printa tabelul de semnături, pe lângă structurile pe care le-am avut, am trimis 10 mii de plicuri în ţară autoadresate, în interior având plicul pentru semnături. Mii de oameni s-au strâns, inclusiv în diaspora. Le mulţumesc extrem de mult."
Europa Liberă: Şi cum a fost făcută organizarea? A fost ceva stil militar, armată, o structură de sus în jos?
George Simion: „O structura organizatorică dacă vreţi pe tip de sindicat, pe tip de asociaţie civică, s-au strâns la nivel de judeţ, am avut un responsabil pe fiecare judeţ."
Europa Liberă: Este o performanţă de aceea vă întreb. Aţi văzut că sunt partide care nu reuşesc să îşi adune semnăturile.
George Simion: „Eu m-am confruntat cu asta şi am învăţat mult în timpul campaniei de la europarlamentare, un singur om, un singur candidat trebuie să strângă 100 de mii de semnături. Nu reuşeam să le strâng, mi-am vândut apartamentul ca să am bugetul necesar să merg peste tot prin ţară, să tipăresc zeci de mii de foi și nu toate ţi se întorc înapoi, nu poţi să le calculezi, să folosesc poştă să trimit plicuri autoadresate. E o cheltuială enormă, e o bătaie de joc enormă ca în timpul actualei pandemii să trebuiască să strângi atâtea mii de semnături."
Europa Liberă: Acum aţi avut o armată de simpatizanţi, e bine organizată această armată?
George Simion: „Nu trebuie să folosim termeni militari însă da, organizațiile noastre, filialele noastre au strâns (aceste semnpturi n.r.) Chiar în timpul alegerilor locale i-am rugat pe toţi candidaţii, am avut în 150-170 de localităţi candidaţi, ei au strâns mult din rândul votanţilor lor."
Europa Liberă: Militarii, dacă tot am vorbit despre armată în sensul cu ghilimele
George Simion: „Militarii sunt patrioţi."
Europa Liberă: Şi fac parte din electoratul dumneavoastră, îi simţiţi acolo aproape şi îi doriţi ?
George Simion: „Da. Îi dorim, dorim pe toţi românii, şi militari, şi poliţisti."
Europa Liberă: Aţi avut un mesaj dedicat lor?
George Simion: „Da, mesajul nostru general este dedicat în special militarilor, ştiu că ne-au votat, în Afganistan la Khandahar am luat foarte multe voturi în rândul militarilor. Deși ei nu au voie să aibă opţiune politică , avem cadre militare care au candidat pe listele noastre, cum să nu? Avem o relaţie apropiată."
Europa Liberă: Dvs. aţi susţine impozitarea pensiilor militarilor?
George Simion: „Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu, trebuie să facem o deosebire. Armata română e o instituție vitală pentru România, după cum e Biserica Ortodoxă, după cum e și Academia Română."
Europa Liberă: Nu sunteți de acord cu impozitarea cu 85% a pensiilor speciale care depășesc 7.000 de lei. Proiectul a trecut de Parlament, este contestat la CCR.
George Simion: „Eu știu că se referă la pensiile speciale."
Europa Liberă: Sunt și militarii incluși.
George Simion: „Nu consider că pensiile militarilor sunt pensii speciale. Eu vreau să ne referim cu precădere la pensiile parlamentarilor și primarilor."
-
Cum s-au format listele AUR pentru parlamentare
Europa Liberă: Cum i-ați convins pe candidații de pe listele AUR, cum a fost?
George Simion: „Vai ce nebunie a fost, nu vă imaginați. Noi a trebuit să strângem candidați și liste complete pentru că era singura formă prin care puteam să avem reprezentanți în secțiile de votare și singura formă prin care puteam să avem timpi de antenă, la radioul public și televiziunea publică, singurele instituții media care ne-au băgat în seamă. A trebuit să formăm liste complete. Liste complete înseamnă numărul de deputați și senatori dintr-un județ plus doi. A trebuit să facem la dosare, am stat până la patru dimineața în ultima zi în care se puteau depune să facem dosare de candidatură."
Europa Liberă: Cum i-ați convins, sunt multe nume din mediul universitar care au decis să candideze pentru dumneavoastră. Ați discutat cu fiecare în parte să îi convingeți, au venit eu spre dumneavoastră?
George Simion: „A trebuit să purtăm multe negocieri, multe discuții, multe nopți, multe convingeri. A trebuit să folosim toată resursa disponibilă să îi convingem pe acești oameni. Ni s-a alăturat o rețea a profesioniștilor din care fac parte Florian Colceag, Iuliean Horneț, Alexandru Stănilă, avocata Diana Șoșoacă. I-am convins pe cei de la partidul Neamul Românesc să nu mai candideze, deoarece doreau să candideze singuri să aibă propriile liste, ceea ce diviza electoratul patriotic. Și 0.2% dacă luau, ne luau din scorul nostru. Am mai convins un partid care reprezintă pensionarii, Partidul Forța Pensionarilor, care au candidat pe listele AUR."
Europa Liberă: Președintelui unui partid i se impută fiecare membru și fiecare candidat. Dumneavoastră răspundeți pentru fiecare.
George Simion: „Da, din păcate sunt într-o postură ingrată. Pentru că trebuie să dau socoteală pentru unul sau altul. Noi căutam oameni dispuși să candideze, aveam atunci 8.000 de membri de partid, dar marea majoritate nu doreau să candideze sau le interzicea profesia."
Europa Liberă: A fost pe repede înainte selecția?
George Simion: „A fost foarte pe repede înainte. A fost un proces extenuant."
Europa Liberă: Nu garantați pentru ei, nu știți cine sunt acești candidați AUR?
George Simion: „Da, da. Pot să vă zic că nu îi știu, trebuie să recunosc. De ce să mint."
Europa Liberă: La Suceava există candidatul AUR, Florin Pușcașu, condamnat cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene.
George Simion: „Nu i s-a imputat nimic, știu cazul lui Florin Pușcașu. Nu i s-a imputat în sine că ar fi furat vreun fond european, i s-a imputat că a făcut diplome înainte de a absolvi respectivii acele cursuri."
Europa Liberă: Dar există o condamnare într-o instanță din România.
George Simion: „A fost reabilitat, din ce știu eu, rămăsese la colegi să lămurească această situație juridică."
Europa Liberă: Dacă, spre exemplu, după ce se validează mandatele aflați despre un caz grav, că aveți pe listă o persoană care a fost condamnată, cum veți acționa?
George Simion: „Decizia e una comună, dar în cazuri grave, am mai văzut și la alte partide, o să mergem până la retragere, până la excluderea respectivei persoane, dacă sunt cazuri în care justiția și-a spus cuvântul, dacă s-a lămurit respectivul subiect sau cazuri în care se aduce atingere gravă celor patru piloni pe care AUR îi are: familie, națiune, credință și libertate."
-
Ce relație există între AUR și Biserica Ortodoxă
Europa Liberă: Ați avut în această perioadă vreun sprijin, într-o formă sau alta, din partea structurilor Bisericii Ortodoxe?
George Simion: „De la cei mai înalți din rândul bisericii, de la cel mai înalt chiar, de la Dumnezeu. Am primit foarte mult ajutor, extrem de mult. Doar printr-o minune de la Dumnezeu am putut să obținem acest rezultat. Structurile bisericești, în special înalții ierarhi, sunt foarte reticienți în a se implica în politică, în politica partinică și cred că nici nu au avut încredere în noi."
Europa Liberă: Ați susținut pozițiile publice ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a militat ca evenimentele religioase să aibă loc în această perioadă de pandemie?
George Simion: „Noi susținem libertatea și credința. Sunt doi din cei patru piloni ai AUR. Am susținut pozițiile ÎPS Teodosie legate de libertatea de credință. Nu am fost de acord ca bisericile să fie închise în noaptea de Paști, atât timp cât păcănelele sunt deschise."
Europa Liberă: A fost bine primit acest mesaj?
George Simion: „Cei care luptă pentru libertatea de credință, cred că au susținut, așa cum altă categorie de votanți, care e împotriva Bisericii, cei care aruncă sloganuri idioate gen vrem spitale nu catedrale nu le-au susținut și ne-au atacat."
Europa Liberă: Nu cred că aveți ceva împotriva spitalelor?
George Simion: „Nu, am ceva împotriva lozincilor. Să manipulezi opinia publică prin lozinci, este o mare problemă."
Europa Liberă: De ce ați ales strategia unei campanii online?
George Simion: „Pentru că nu am avut acces la televiziuni. Ni s-au cerut milioane de euro, ca să putem pătrunde la televiziunile comerciale."
-
Campania online a AUR și viralizarea mesajelor
Europa Liberă: A fost o practică generală pentru toate partidele, aparițiile au fost contra cost.
George Simion: „Noi nu aveam 50.000 de euro să plătim seara la televizor. Nu am avut, nu am apărut. Nu că nu am apărut, am fost puși la index, nu a apărut nici o știre despre noi, nu a apărut vreo referire. Aveau televiziunile sondaje în care eram la 8% și nu le-au dat. Ne dădeau la 2-3% . La exit-poll-ul de final, unde sociologii aveau în mână rezultatele cu 8-9%, ne-au dat la 5,3%."
Europa Liberă: Spuneți că au existat sondaje în timpul campaniei electorale din care AUR a fost scos?
George Simion: „Da."
Europa Liberă: Aveți vreo dovadă?
George Simion: „Sondajele."
Europa Liberă: Ce sondaje și din ce perioadă?
George Simion: „IRES și Sociopol, din timpul campaniei electorale cu două- trei săptămâni înainte și din seara alegerilor."
Europa Liberă: Cât aveați în acele sondaje?
George Simion: „8-9%."
Europa Liberă: Și ei v-au scos?
George Simion: „Da."
Europa Liberă: Dar IRES și Sociopol nu au reacționat că nu au fost prezentate integral sondajele?
George Simion: „Nu."
Europa Liberă: Cum vă explicați?
George Simion: „Vouă vi se pare normal? Mie nu. Mie nu mi se pare deloc normal ce se întâmplă în România la nivel de manipulare a opiniei publice, la nivel de inducere a unei idei. Să știți că și aceasta este o formă de a frauda niște alegeri. Pur și simplu îi arăți pe cei care au șanse, ghidezi votul și opinia publică, o formezi. Aș fi tare curios să punem în balanță ce a dat Marius Pieleanu în timpul campaniei electorale și rezultatul final. Nu mai e de actualitate, nu mai interesează opinia publică, hai că i-am prostit și de data asta. S-au întâmplat și se întâmplă de 30 de ani niște manipulări grosolane și noi suntem acuzați că suntem populiști."
Europa Liberă: Ați fost acuzați că sunteți chiar radicali.
George Simion: „Mă uit la ei și ei sunt populiștii și mincinoșii."
Europa Liberă: Fără structuri, fără să fiți cunoscuți, fără să apăreți la televizor, mesajele dumneavoastră au ajuns totuși la alegători. Cine a coordonat campania AUR de targetare online? Nu pare făcută de un amator.
George Simion: „Eu. Am făcut o universitate, am o lucrare de licență pe marketing. Am urmărit de-a lungul timpului softuri care să ne ajute și care sunt folosite pe scară mare să ajute în campania noastră electorală. Împreună cu un bun prieten cu care mă știu din 2001, Cristian David, nu e fostul ministru de Interne, care a fost coordonator al campaniei, am dat mesajele țintite, dar nu am avut reclame cum zic unii în stil Cambridge Analytica, să mergem direct pe utilizatorul care se duce la biserică."
Europa Liberă: A părut o campanie profesionistă, în care mesajele dumneavoastră au ajuns țintit la un anumit tip de electorat, fără să intre în bula celorlalte partide.
George Simion: „Am avut o campanie profesionistă, dacă cunoașteți oameni din campaniile altor partide, îi chem aici să le ținem niște traininguri. Sunt foarte slabi, sunt plătiți cu zeci de mii de euro și nu își fac meseria, doar bla-bla-uri. Am văzut zeci de șefi de campanie care au venit aici să îmi umple capul, care cereau sume astronomice și nu știau."
Europa Liberă: Ce sumă au cerut?
George Simion: „20.000 de euro pentru o lună de consultanță."
Europa Liberă: Nu pare o sumă foarte mare.
George Simion: „Noi nu avem banii aceștia."
Europa Liberă: Postările dumneavoastră au un reach de milioane de vizualizări.
George Simion: „Ce s-a întâmplat, noi am mers cu bula noastră, de asta nu ajungeam la useriști și de asta se întreabă acum dar de unde. Dacă voi sunteți în cercul vostru strâmt și rece, cum vreți? Ne interesa pe noi să ajungem să luăm voturi de la USR care nu era publicul nostru țintă? Cei de la USR sunt împotriva bisericii, împotriva familiei, împotriva libertății de mișcare, expresie, libertății de credință. Nu ne interesa acel public. Facebook-ul îți afișează exact lucrurile care te interesează și am ajuns la ai noștri, normal."
Europa Liberă: Ați făcut referire la Cambridge Analityca, ați văzut filmul Brexit?
George Simion: „Nu am văzut, toată lumea vorbește. L-am văzut pe fostul președinte Traian Băsescu care habar nu are cum funcționează internetul, că există un turnuleț în Sankt Petersburg cu mii de troli și turnulețul de la Sankt Petersburg i-a furat lui accesul în Parlament. Nu știe nimic, omul ăsta a fost zece ani președinte al României și habar nu are de informații elementare."
Europa Liberă: Unii ar putea spune că știe.
George Simion: „Și ce experți de securitate a avut, tot la fel, sunt praf. E uimitor că țara asta se mai menține în viața cu oamenii pe care i-am avut la conducere. Eu am fost un student silitor, sârguincios, care și-a făcut temele și a abordat sârguincios o campanie. Am dat ultimul strop de energie, am fost ieri la niște emisiuni, nu mai dormisem de 72 de ore. Am rezistat și am dat tot ce e mai bun din mine și eu și colegii mei pe care nu îi vedeți, dar care muncesc de dimineață până seara având un crez, muncesc voluntar pentru că vor să avem și noi o forță reprezentantivă."
Europa Liberă: Putem pune egal între AUR și George Simion, doar atât?
George Simion: „Nu, suntem mai complecși. Este colegul meu Ringo Dămureanu, care stă aici în spatele dumneavoastră, care e foarte bun în adminstrație publică. O să mai descoperim și noi oameni pe care o să îi punem în spațiul public. Avem un mare avantaj că nu suntem obligați să propunem membri de partid. Vom căuta calitate și îndemn pe toți cei care văd materialul să se înscrie în AUR, să vină alături de noi și să ne ajute să punem oameni capabili la conducerea țării. Nu pe noi. Nu vreau să mă pun eu președinte, prim-ministru. Vreau să punem prim-miniștri capabili."
Europa Liberă: Ținta dumneavoastră este să fiți pe primul loc în alegeri?
George Simion: „Da, vreau ca platforma AUR să reprezinte partidul majoritar în România într-o perioadă de timp."
Europa Liberă: Câți bani ați cheltuit în această campanie și de unde au venit banii?
George Simion: „Undeva între 200.000 – 300.000 de euro, suntem cel mai transparent partid, donațiile primite le-am pus pe pagina de internet și contribuțiile candidaților între 200-300 de lei până la 20.000 de euro."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Numai autocarul a costat câteva zeci de mii de euro.
George Simion: „Autocarul este dinainte de campanie, a costat în jur de 45.000 de euro. Am luat un autocar vechi pe care l-am vopsit, modificat și mergem cu el de șase-șapte luni. E din 2003. Donațiile pentru autocar sunt postate pe site-ul meu. Toată lumea care se interesează, poate dona 50 de lei. O mie cinci sute de români din țară și din afara granițelor au donat pentru acel autocar."
Europa Liberă: În campanie câți oameni au donat?
George Simion: „Pe site sunt mii, plus contribuțiile candidaților, așa e legislația."
Europa Liberă: În momentul anunțării rezultatelor, pe scări a apărut Bobby Păunescu, fiul magnatului George Constantin Păunescu. Se numără printre sponsorii alianței?
George Simion: „Nu, chiar sunt supărat pe Bobby, pe care îl știu ca fiind patriot, naționalist. O dată măcar în timpul campaniei, știind că are influență, nu știu natura acționariatului de la B1, nu m-a pus și pe mine, nu m-a chemat o dată. A apărut la sediu, a dat mâna cu Nicolae Voiculeț, a vrut să facă un fel de statement că eram acuzați că suntem xenofobi și statementul lui a fost că uite sunt eu aici și băieții ăștia nu sunt xenofobi."
Europa Liberă: Garantează pentru dumneavoastră?
George Simion: „Da, dar nu financiar."
Europa Liberă: Întrebarea multora după ce au văzut rezultatul a fost cine se află în spatele acestui partid, un partid venit de nicăieri. Cine se află în spatele acestui partid?
George Simion: „Poporul român, e un clișeu folosit. E o limbă de lemn pe care o tot auzim, dar sunt zeci de mii de oameni care își dedică din timpul lor. Educația mea, formarea mea ca om, îndârjirea de care am dat dovadă au făcut să fac o campanie ca la carte."
Europa Liberă: Nu aveți pe nimeni în spate care vă manevrează, nu sunteți marioneta cuiva?
George Simion: „Dumnezeu de sus. Dacă eram o marionetă a cuiva, în momentul ăsta ne anunțam susținerea pentru unii fie de stânga, ori din așa- zisa dreaptă. Nu îi susținem pe vreunul, suntem dezgustați, proiectul ăsta e cu bătaie lungă și vizează lucruri mai profunde decât jocurile meschine dâmbovițene."
-
Putin e un criminal, Rusia o amenințare la adresa României
Europa Liberă: În spațiul public au apărut trei lucruri care se leagă de AUR: legătura cu Rusia, manifestările fasciste, naționalismul anti-UE. Să le luăm pe rând, de unde vine acuzația cu Rusia?
George Simion: „Din ceea ce generic numim sistem. Ceea ce sistemul nu controlează caută să discrediteze. Cum pot eu care militez pentru reîntregirea națională, pentru frații noștri din Basarabia, pentru Unire, care m-am luptat în prima linie a frontului împotriva propagandei ruse, care sunt discreditat pe oficina numită Sputnik, ne-au luat că am vandalizat niște panouri în București. E adevărat, le-am vandalizat, îi felicit pe autori pentru că prezentau propagandă sovietică. Rusia, de-a lungul vremurilor, de la Imperiul Țarist, la Uniunea Sovietică, până la Rusia lui Putin de astăzi a făcut mult rău României. Nu avem manifestări fasciste, din punct de vedere politic suntem conservatori, și nu suntem anti-UE. Au venit jurnaliștii să mă întrebe la mine în birou dacă sunt anti-UE. Nu, uitați acolo steagul UE."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Caracterizați-l în câteva cuvinte pe Vladimir Putin.
George Simion: „Criminal."
Europa Liberă: Ce spune faptul că se află la putere de 20 de ani despre regimul politic din Rusia?
George Simion: „Că e un dictator, este o plagă și o amenințare pentru România, pentru democrație. Într-adevăr ține, în felul lui, cu poporul lui. Nu mă avantajează asta."
Europa Liberă: Simțiți că Rusia a intervenit în aceste alegeri în România?
George Simion: „Nu aș putea să vă spun, am simțit că Rusia are oameni în România infiltrați în fiecare instituție. După anii ‘60, peste tot în lume, în blocul sovietic, Uniunea Sovietică și-a retras practica de a avea un reprezentant sovietic în fiecare instituție. În România nu a făcut. Am simțit acest lucru și cu privire la influența pe care Ungaria o are. Ungaria este un mare prieten al lui Vladimir Putin și Germania este în momentul acesta un mare prieten al lui Vladimir Putin, prietenia dintre Germania și Rusia este un pericol pentru România. Trebuie să ne uităm către partenerii noștri euroatlantici pentru a ne proteja interesele. Tot ce vine din Germania în momentul de față, eu privesc cu reticiență, având în vedere cunoscutele relații pe care Putin le are cu oficiali de rang înalt din Germania."
Europa Liberă: Ce anume din organizarea, comportamentul membrilor partidului dumneavoastră credeți le-au atras calificativul de fascist?
George Simion: „Nu știu ce fac membrii AUR. Am purtat nenumărate discuții cu jurnaliști că de ce figuri ca ale părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa sau ale lui Mircea Vulcănescu sunt promovate în spațiul public de membri ai noștri. Pentru că există libertate de expresie și pentru că mulți români merg și îl respectă pe părintele Iustin Pârvu. Să încercăm să nu diabolizăm totul. Emil Cioran a fost respectat în Franța în ciuda opiniilor sale politice. Nu putem eticheta, suferi la nivel de glob pământesc de o corectitudine politică dusă la extrem."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum l-ați caracteriza pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu?
George Simion: „A fost un personaj istoric, care a avut lucruri bune și lucruri rele."
Europa Liberă: Ne puteți spune lucrurile bune?
George Simion: „A făcut multe case pentru nevoiași."
Europa Liberă: Cum l-ați caracteriza pe mareșalul Ion Antonescu?
George Simion: „Este un personaj istoric care a făcut lucruri bune și mai puțin bune."
Europa Liberă: Observ o reticiență în a vă exprima ferm.
George Simion: „Vreți să discut acum pentru istorie pentru a plasa etichete. Altul e rolul meu, să vorbesc despre viitor. Nu există om 100% bun sau 100% rău. Nici eu nu sunt 100% bun sau rău, nimeni nu e. Poate Iisus a fost. Mă apuc acum să stau în niște discuții sterile inutile."
Europa Liberă: Recunoașteți Holocaustul din România?
George Simion: „Cu siguranță Holocaust a existat."
Europa Liberă: În România?
George Simion: „În regiunea Moldovei."
-
Critica AUR la adresa poziției României în Uniunea Europeană și NATO
Europa Liberă: Care este viziunea dumneavoastră asupra Uniunii Europene?
George Simion: „Este un construct care trebuie reformat, modernizat, dar un construct de care avem nevoie. Nu putem trăi separat, fiecare în bula noastră, nu putem să ne separăm, trebuie să ne unim, noi suntem partid unionist. Avem jumătate din națiune peste hotarele actuale. Se nasc mai mulți copii români peste granițe decât în interior. Avem nevoie de un construct european. Trebuie ca acest construct să își recunoască public originile creștine și vedem o Europă a națiunilor."
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar există diversitate în Europa.
George Simion: „Sigur că da, dar asta nu trebuie să ne facă să ne renegăm cine suntem."
Europa Liberă: E bine sau rău că România se află în Uniunea Europeană?
George Simion: „Cu siguranță este bine."
Europa Liberă: NATO vi se pare esențială pentru securitatea României?
George Simion: „Da. Știți ce nu mi se pare bine la Uniunea Europeană și la NATO? Că stăm în genunchi, în loc să stăm drepți cum stau polonezii și să negociem interesul nostru național. Asta este senzația și asta se întâmplă, conducătorii noștri nu ne-au reprezentat bine în aceste structuri și nu au urmărit decât interesul personal, nu au urmărit interesul națiunii române. Interesul națiunii române trebuie să primeze în toate alianțele din care facem parte."
Europa Liberă: Remarc că ați invocat din nou modelul polonez.
George Simion: „Nu e o întâmplare, asta am spus în timpul campaniei, asta spun mereu, sunt constant în declarații. Pentru mine, Polonia este un model."
Europa Liberă: În acest moment există tensiuni între Polonia și UE.
George Simion: „Asta nu înseamnă că nu face parte din UE și asta nu înseamnă că conducerea Poloniei nu urmărește interesul care primează pentru națiunea poloneză. Trebuie să urmărim interesul care primează pentru națiunea română."
Europa Liberă: Ați fost un simpatizant al lui Donald Trump.
George Simion: „Am prevăzut în 2016, când nimeni nu îi dădea nici o șansă. Tot amatorii care întreabă cum am făcut noi campanie, ziceau că e incredibil cum a ieșit Donald Trump președinte. Eu știam dinainte că va ieși președinte, cum știam că vom lua 8%. Știam, îmi plac politica și istoria de mic."
Europa Liberă: A fost și Donald Trump un model?
George Simion: „Din unele puncte de vedere, da, nimeni nu e perfect 100%."
Europa Liberă: Care sunt punctele din viziunea lui Donald Trump în care vă regăsiți?
George Simion: „Iubirea de țară, patriotismul, felul în care pune America pe primul loc: America first. Noi ar trebui să spunem că interesul națiunii române primează."
Europa Liberă: Care sunt așteptările dumneavoastră de la noua administrație după alegerile din SUA?
George Simion: „Să vedem când se va face acest transfer, dacă se va face fără probleme, dacă se vor rezolva toate acuzațiile de fraudă existente în momentul ăsta. Așteptările noastre se leagă de renunțarea la vize pentru a intra în America, este absolut necesar. Aș vedea ca punct de legătură comunitatea românească din SUA."
Europa Liberă: Partidul dumneavoastră are la bază patru concepte: familie, credință, patrie și libertate. Sunteți împotriva avortului?
George Simion: „Suntem împotriva interzicerii de orice tip a deciziei omului. Nu vrem să interzicem, dar ne-ar trebui o decizie informată asupra unui gest sau altuia. Considerăm viața ca fiind sacră încă de la concepere. Din acest punct de vedere, ne-am dori ca tinerele mame să fie informate, să nu ia decizii pripite"
Europa Liberă: Acum nu sunt informate, ce le lipsește?
George Simion: „Le lipsește un consilier care să le transmită care sunt opțiunile lor, le lipsește un viitor, dacă ar dori să își crească copilul să o facă fără să fie sub presiunea unui partener care le influențează într-un fel sau altul."
Europa Liberă: Susțineți o lege care interzice avortul sau nu?
George Simion: „Nu, susținem o decizie informată asupra acestui procedeu."
Europa Liberă: Care este poziția dumneavoastră față de drepturile acordate minorităților sexuale?
George Simion: „Considerăm că minoritățile sexuale au drepturi în România și nu le îngrădește nimeni."
Europa Liberă: Susțineți actuala stare de fapt și nu doriți o limitare a acestor drepturi?
George Simion: „Da, actuala stare de fapt."
Europa Liberă: Ați fi de acord cu parteneriatul civil?
George Simion: „Păi nu este actuala stare de fapt. Nu. Credem că nu discriminează nimeni minoritățile sexuale în acest moment, iar dacă le discriminează au toate posibilitățile de a se apăra."
Europa Liberă: O să aveți în Parlament 10-12% reprezentare. Totuși, pentru ca un proiect de lege să treacă aveți nevoie de o majoritate. De fiecare dată ați spus că nu doriți aliați, să negociați cu vechile partide.
George Simion: „Nu vrem să formăm o coaliție, dar suntem cât se poate de deschiși. Vrem să dialogăm cu toate formațiunile, vrem să cooperăm, colaborăm în interesul națiunii române."
Europa Liberă: Veți negocia punctual?
George Simion: „Sigur că da."
Europa Liberă: Dar când veți negocia și ei vor cere susținere pentru alt proiect.
George Simion: „Probabil USR ne va cere susținere pentru parteneriatul civil."
Europa Liberă: O aveți acorda?
George Simion: „O să discutăm fiecare virgulă."
Europa Liberă: Avem exemplul PPDD care a intrat în Parlament în 2012 și în doi ani a rămas fără grup parlamentar.
George Simion: „Au fost amatori ca mulți din politica românească."
Europa Liberă: Grupul dumneavoastră este mai unit și aveți siguranța că actualii parlamentari AUR nu vor avea tentația de a pleca spre alte partide?
George Simion: „Nu poți garanta, vedeți ce se întâmplă la partidele mari, s-ar putea să avem astfel de cazuri și în interiorul AUR, dar nu o să fie reprezentative."
Europa Liberă: Credeți că veți termina mandatul cu un grup în Parlament?
George Simion: „La ambele Camere. PPDD avea președintele fondator în afara Parlamentului și în închisoare. E o formă prin care sistemul a ajutat PPDD să fie terminat."
-
Tensiuni între AUR - UDMR
Europa Liberă: Am remarcat la dumneavoastră poziții foarte dure la adresa UDMR.
George Simion: „Da, și împotriva PSD, PNL și USR. Fac parte toate din același sistem, sunt diferite fațete ale sistemului."
Europa Liberă: Dar nu este mai bine ca UDMR să fie reprezentat în Parlament? S-a spus că nereprezentarea UDMR în Parlament ar duce la o radicalizare în zona maghiară?
George Simion: „De ce este mai bine să fie reprezentat UDMR? Sistemul a ajutat mereu UDMR să treacă pragul. Am o plângere penală și este pornită cercetarea penală pe voturile UDMR de la alegerile europarlamentare când s-a fraudat. De ce e bine? Noi avem etnici maghiari pe listele noastre de Parlament. Noi vom avea în viitorul Parlament etnici maghiari. Nu este mai bine oare ca etnicii maghiari, rromi să facă parte din toate partidele. E bine să facem segregare etnică? Este bine să creăm tensiuni etnice?"
Europa Liberă: Dumneavoastră ați fost acuzat că ați incitat la ură.
George Simion: „Am fost bătut de niște membri ai UDMR, cei care au pus saci de gunoi pe crucile eroilor români de la Valea Uzului. Asta face UDMR."
Europa Liberă: Și dumneavoastră v-ați dus acolo...
George Simion: „Eu m-am dus acolo, sigur, să-i lăsăm să își bată joc de tot ce înseamnă stat român, însemne naționale. Un coleg al meu a obligat zeci de primari din Harghita și Covasna să respecte legislația în vigoare, în instanță."
-
Teorii ale conspirației în legătură cu pandemia, promovate de lideri AUR
Europa Liberă: Să revenim la pandemia de COVID-19. Este un subiect care a ajutat foarte mult AUR în această perioadă să-și promoveze mesajul. Virusul este pentru mulți membri AUR produsul unei conspirații. Care este opinia dumneavoastră despre acest virus, este totul o conspirație?
George Simion: „S-ar putea să ziceți că și eu consider că virusul e produsul unei conspirații. Eu cred că acest virus a fost creat artificial în în laboratoarele din Wuhan. Asta e poziția mea, asta cred. Nu știu dacă cineva în lume ar putea fundamenta poziția pe care o are într-un alt mod. Avem situația de fapt, un virus care infectează. Am înțeles că și asta e conspirație, că nu a fost creat în laboratoarele din Wuhan, unii spun că și asta e teoria conspirației. Limita e foarte mică. Cu siguranță, avem un virus care se răspândește de la om la om, important este să abordăm, care va fi salvarea."
Europa Liberă: Credeți că oamenii care au murit și care au fost declarați morți din cauza coronavirusului, chiar au murit din cauza lui?
George Simion: „Nu sunt medic, dar mare parte, ce îmi spune mie formarea ca om, mare parte din acești oameni au murit din pricina acestui virus. Sunt cazuri în care nu au murit din cauza acestui virus."
Europa Liberă: Respectați măsurile legale privind purtarea măștii?
George Simion: „În mare parte, da, nu întotdeauna. Spre exemplu, acum ar trebui să port mască."
Europa Liberă: Susțineți ca membrii AUR să poarte mască?
George Simion: „Este opțiunea lor individuală."
Europa Liberă: Este lege.
George Simion: „Poți să ai o afecțiune respiratorie Am o colegă care este foarte vocală pe subiectul acesta al măștilor, avocata Diana Șoșoacă, și doamna avocat are o hârtie care spune că nu trebuie să poarte mască. În general, ne conformăm, ne supunem. Ce punem noi în discuție este că nimeni nu este tras la răspundere pentru că 80% din măștile existente sunt neconforme. Nimeni nu se gândește, eu am umblat mult prin țară. În sate, sunt țărani care au măști de săptămâni, de luni, le pun și sunt deja negre acele măști. Trebuie să ne gândim la situația de pe teren. Multe ordine date din birou au fost aberante: nu este normal să mă numească cineva conspiraționist pentru că pun la îndoiala justețea unor măsuri guvernamentale."
Europa Liberă: Când veți ajunge în Parlament veți purta mască?
George Simion: „Da, în spațiile închise unde e mai multă lume. Începem să căpătăm experiență. Am organizat ieri o conferință de presă și colegii ne-au spus că e mai bine să nu fie așa mare îmbulzeală, nu avem un sediu prea mare. O să organizăm conferințele de presă în curte, deși este frig și s-ar putea să dăm naștere altor probleme."
Europa Liberă: Recomandați simpatizanților AUR să se vaccineze?
George Simion: „Nu ține de mine, nu sunt autoritate medicală. O să vedem care e ideea cu acest vaccin."
Europa Liberă: Dumneavoastră vă vaccinați?
George Simion: „Nu. Exclud. În momentul ăsta, la ce informații am, la ce a ajuns la mine, în momentul ăsta nu. Vreau să mă informez și o să iau o decizie în momentul acela. Mi-ar fi plăcut să avem vaccinul de la Institutul Cantacuzino, care odată era mândrețea României și a întregii Europe. Nu s-a putut lucrul acesta, gașca de tâlhari care a pus mâna pe România a distrus Institutul Cantacuzino și nu mai putem produce nimic."
-
Planurile lui George Simion cu AUR
Europa Liberă: Care este următoarea țintă după performanța de la parlamentare?
George Simion: „Noi vrem să punem la conducerea României oameni capabili. Asta este ținta noastră."
Europa Liberă: De aceea nu intrați la guvernare, să nu vă asociați cu vechile partide?
George Simion: „Nu avem cum să intrăm la guvernare cu 10%, pentru că alte formațiuni doresc să pună oameni care în viziunea noastră nu sunt capabili. Nu putem gira pentru foști prim-miniștri ai României că o să facă altceva decât au făcut."
Europa Liberă: Această delimitare față de vechea clasă politică este pentru ca în 2024 AUR să nu fie asociat cu aceste partide?
George Simion: „Sigur că da. Noi încă nu suntem pregătiți pentru guvernare. Când vom putea conduce o guvernare, vom cere sprijinul celorlalte formațiuni, cu care discutăm, dialogăm, este normal. Nu facem coaliții de guvernare."
Europa Liberă: Unde vă doriți să fiți în 2024?
George Simion: „În 2024 ne dorim să fim în măsură să punem oameni capabili la conducerea României. Acum nu suntem capabili. Nu am obținut un scor suficient de mare."
Europa Liberă: Să fiți primul partid în 2024?
George Simion: „Primul, al doilea partid."
Europa Liberă: În Parlament ar putea ajunge un proiect legat de licitația pentru 5G. În acest proiect ar putea apărea ideea eliminării firmei Huawei de la licitația pentru 5G. Ați vota un astfel de proiect care elimină firma Huawei?
George Simion: „Da."
Europa Liberă: Premierul Orban și-a dat demisia ieri. Cum l-ați caracteriza ca politician?
George Simion: „L-am cunoscut și pe premierul Orban, și pe Traian Băsescu, și pe Klaus Iohannis, pe toți. Sunt slabi. Sunt oameni mici și de aceea România este acum o țară mică. Guvernarea Orban a fost o continuare a celor trei guvernări succesive PSD, deciziile luate de Ludovic Orban în marea lor parte au creat haos și au făcut și mai rău administrației statului român. Au venit și mai mulți membri de partid în adminstrație. Ați văzut documentarul de la Recorder, ce se întâmplă în Mureș se întâmplă în toată țara."
Europa Liberă: În ce context poate ajunge partidul dumneavoastră în fruntea României?
George Simion: „În viitorii patru ani. Contextul e prăpastia spre care ne îndreptăm și trebuie să evităm ca România să cadă în acea prăpastie. Trebuie să luăm măsuri pentru protejarea micului producător, pentru protejarea afacerilor, pentru protejarea capitalului românesc. În momentul ăsta, mai avem câteva lucruri și am pierdut orice înseamnă firme strategice de stat. Mai trebuie Hidroelectrica, TAROM, CEC și portul Constanța."
Europa Liberă: Vă opuneți privatizărilor?
George Simion: „Ne opunem privatizărilor în domeniul strategic, cum e energia."
Europa Liberă: Diana Șoșoacă spune: dacă veți vedea vreodată că Iohannis cu Orban și cu toți ăștia se vaccinează, Arafat, Tătaru, să știți că acela nu e același vaccin pe care ni-l aplică nouă. Să fiți foarte siguri.
George Simion: „Trebuie să o întrebați pe Diana de unde are aceste informații."
Europa Liberă: Sunteți președintele partidului, e un mesaj pe care îl promovează și totul pare o conspirație.
George Simion: „Nu avem motive să îi credem pe cuvânt pe cei care au condus România în ultimii 30 de ani."
Europa Liberă: Nu e periculos să spuneți că vor exista două tipuri de vaccin?
George Simion: „Periculos este și să distrugi toată industria românească și să spui că este un morman de fiare vechi. Cel mai mare virus pentru România a fost clasa politică care ne-a condus în ultimii 30 de ani. Acum că un coleg sau altul are anumite chestii mai neortodoxe din punct de vedere al limbajului, asta nu ne împiedică să vedem imaginea de ansamblu. Trebuie să eliminăm din viața politică, de la conducerea României acest sistem care a făcut atât de rău țării."
Europa Liberă: Sorin Lavric: rromii sunt o plagă socială.
George Simion: „Doamne ferește. Trebuie să îl întreb. Probabil se referea la ghetoizarea lor, trebuie să îl întreb."
Europa Liberă: Din același coleg: nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea.
George Simion: „Eu caut. Eu îmi voi alege soția anul viitor, nu după frumusețe, nu după stare materială, ci după nivelul de inteligență."
Europa Liberă: Păreți partea mai moderată.
George Simion: „Eu spun lucrurile așa cum le gândesc, sunt crescut în București la școala 87, am avut prieteni rromi, respect femeile, lucrez cel mai bine cu femeile, nu suntem xenofobi, nu suntem rasiști."
Europa Liberă: Dumneavoastră nu vreți totuși să vă asociați cu alt partid. E tipic unei mișcări noi pentru a guverna singură în viitor.
George Simion: „Dacă ei au distrus România, ne-am dori să guvernăm singuri. Vrem să punem oameni capabili din afara AUR să conducă România."
Europa Liberă: Veți accepta să intrați la guvernare cu un alt partid?
George Simion: „Vom accepta atât timp cât interesul național primează. Cu siguranță, putem pune interesul națiunii primul."
Europa Liberă: În acest moment excludeți participarea la guvernare?
George Simion: „Corect."