Reuven Azar, numit ambasador al Israelului în România în august 2022, spune că războiul izbucnit în urma atacurilor Hamas de sâmbătă va fi unul de lungă durată și nu se va opri până ce armata israeliană nu va îndepărata orice amenințare venită dinspre Fâșia Gaza.
„Vorbim aici despre o situație în care guvernul Israelului a instruit forțele de apărare ale Israelului să ia toate măsurile necesare pentru a îndepărta orice amenințare militară venită din Fâșia Gaza, de la Hamas sau orice altă organizație teroristă. Asta înseamnă că forțele noastre de apărare au mult de muncă și va trebui să avem răbdare pentru că va dura mult timp”, spune ambasadorul Reuven Azar, pentru Europa Liberă.
Situația din Fâșia Gaza este „extrem de complicată pentru că Hamas nu numai că a comis crime inumane, crude, sălbatice, așa cum am văzut cu toții, dar comite și dubla crimă de război pentru că se ascunde în spatele civililor”, descrie ambasadorul situația în care se află țara sa.
„Sediul lor ( n.r. Hamas) se află în interiorul blocurilor de locuințe. Rachetele și depozitele lor de armanent sunt lângă școli și spitale”, mai spune Reuven Azar.
Ambasadorul susține că va fi o muncă foarte dificilă, pentru că armata și poporul israelian vor să evite „pe cât putem uciderea civililor”.
Din informațiile oficiale, Israelul a mobilizat 300.000 de soldați la granița cu Fâșia Gaza, dar nimeni nu știe când va avea loc o invazie terestră.
Îți mai recomandăm Israelul bombardează Fâșia Gaza. Coridor pentru civili intermediat de SUA„Nu vrem să ne angajăm și nu vrem să dăm nicio informație inamicilor noștri. Acest lucru se va întâmpla de îndată ce planurile forțelor de apărare vor fi aprobate de comandamentul militar și de cabinetul israelian”, declară Reuven Azar.
„Amenințările de a lovi sau de a răni ostaticii nu vor face Israelul să se abțină de la acțiune”
În ceea ce-i privește pe ostaticii israelieni luați de gruparea teroristă Hamas - 150 la număr - ambasadorul spune că armata a făcut mai multe acțiuni pentru salvarea lor.
„În primul rând, am nominalizat sau desemnat un grup special de colectori de informații pentru a încerca să caute indicii despre locul în care se află. Avem un general care se ocupă de negocierile cu privire la ostatici. Și, desigur, trebuie să ținem cont de ostatici în timp ce conducem această operațiune”, afirmă ambasadorul.
Îți mai recomandăm Radu Ioanid, ambasadorul român în Israel: Țara funcționează normal, călătoriile neesențiale să fie amânateEl este foarte clar în privința faptului că luarea ostaticilor nu va opri armata israeliană.
„La fel cum au spus și prim-ministrul și comandamentul militar, acest lucru nu ne va descuraja să neutralizăm amenințarea Hamas. Și ne vom continua operațiunile militare. Amenințările de a lovi sau de a răni ostaticii nu vor determina Israelul să se abțină de la acțiune”, spune ambasadorul Israelului la București.
„Fără îndoială că au existat eșecuri majore”
Întrebat ce greșeli a făcut partea israeliană, unde este vina - la serviciile de informații sau la politicieni - pentru ca Hamasul să poată lovi în acest fel, Reuven Azar răspunde că „fără îndoială că au existat eșecuri majore”, mai ales că toată lumea a asistat la un masacru de o amploare pe care Israelul nu l-a mai văzut niciodată în istoria sa.
„Totuși, nu ne vom concentra în investigarea eșecurilor în timp ce ne luptăm. Acest lucru se va întâmpla numai după terminarea operațiunii”, spune ambasadorul.
Reuven Azar a ținut să precizeze că Israelul a fost cea mai atacată țară din secolul trecut.
„Ne aflăm aici într-o situație în care, de la înființarea statului Israel, de la întemeierea noastră, am fost atacați de armatele convenționale. Am fost atacați din aer, de pe mare, de pe uscat, prin cibernetică, prin război economic. Deci, deși am construit capacități de apărare foarte robuste, este întotdeauna posibil ca, o dată la 50 de ani sau la câteva decenii, să fim surprinși.”
Îți mai recomandăm Marile întrebări ale atacului Hamas în Israel„Când te afli într-o zonă precum Orientul Mijlociu și ești atacat de atâtea forțe, inclusiv de forțe extremiste care sunt foarte dornice să te extermine, uneori planurile lor vor reuși. Pentru că apărarea nu poate fi impermeabilă. Și, prin urmare, acesta este riscul pe care ni-l îl asumăm atunci când decidem că vrem să fim o națiune liberă, o națiune suverană pe pământul nostru”, continuă ambasadorul.
Există risc de extindere a războiului
Ambasadorul Israelului răspunde că există un asemenea risc.
„Israelul se pregătește pentru o asemenea escaladare. Luăm diferite măsuri, inclusiv avertizând guvernul libanez și Hezbollah să se abțină de la intrarea în conflict. Am vorbit cu prietenii noștri americani, după cum probabil ați văzut președintele Biden a ținut un discurs foarte puternic și, de asemenea, a trimis forțe navale semnificative pentru a le semnala iranienilor că ar trebui să stea departe de această situație”, susține Reuven Azar.
Ambasadorul spune că Israelul își va concentra efortul militar în eliminarea amenințării Hamas.
„Preferăm să ne concentrăm asupra acestui lucru înainte de a face altceva. Iar cei care ar putea crede că vor să facă parte din escaladare vor trebui să se gândească de două ori pentru că prețul pe care îl vor plăti, dacă decid să se implice, va fi foarte, foarte mare”, precizează Reuven Azar.
E important sprijinul României
Ambasadorul a participat miercuri la București la susținerea declarației comune a Parlamentului prin care România condamnă atacurile teroriste ale Hamas. Reuven Azar spune că a fost foarte mișcat să vadă toate partidele politice românești în consens.
A primit multe telefoane de susținere nu numai de la politicieni și miniștri, ci și de la oameni simpli, care sună la ambasadă ca să îi încurajeze și să își exprime solidaritatea și sprijinul.
Deocamdată, Israelul nu are nevoie de sprijin medical sau umanitar.
„Doctorul Rafila (n.r. ministrul Sănătății) a oferit şi asistenţă umanitară. Nu avem nevoie de asta în acest moment, dar am putea fi într-o situație în care am avea nevoie, în viitor”, spune ambasadorul.
În același timp, Reuven Azar declară că sprijinul României este foarte important pentru poporul evreu.
„Cred că faptul că România susține, într-un mod foarte puternic, dreptul Israelului la autoapărare va fi foarte important pe măsură ce continuăm campania noastră militară”, conchide Reuven Azar.
Îți mai recomandăm Ovidiu Raețchi, specialist în zona Orientului Mijlociu: Rusia profită de ce se întâmplă în Israel