Interzis în Republica Moldova, Goran Bregovici concertează pe bani europeni în România

Goran Bregovici va avea două concerte în România în această toamnă, primul dintre ele la Jurilovca, pe 2 septembrie.

Artistul Goran Bregovici are programate în România cel puțin două concerte în perioada următoare. Primul va avea loc pe 2 septembrie, la Jurilovca/Tulcea, la un festival finanțat din fonduri europene. Onorariul artistului este de 30.000 de euro, spune primarul pentru Europa Liberă.

Concertele artistului Goran Bregovici din România, din următoarea perioadă, rămân pe agendă.

*Weekendul trecut, autoritățile din Republica Moldova i-au interzis artistului să intre în țară. Goran Bregovici nu a putut să iasă din aeroportul din Chișinău. Bregovici fusese invitat să cânte la Gustar Music Festival, care a avut loc în Rezervația Orheiul Vechi.

*Rectificare - Radio Europa Liberă Moldova transmite pe 24 august că Goran Bregović nici nu a pornit spre Chișinău pe 19 sau 20 august, când autoritățile au spus că interpretul a fost „returnat” de pe aeroport fiindcă ar fi avut interdicție în R. Moldova încă din 2022. Puteți citi AICI clarificările oferite Europei Libere de Poliția de Frontieră și de managerul artistului

În 2015, interpretul a cântat în Peninsula Crimeea, la Sevastopol, motiv pentru care mai multe concerte de-ale lui din Ucraina au fost ulterior anulate.

„Occidentul a fost întotdeauna paranoic în privința Rusiei și sper că această paranoia va trece”, a spus Goran Bregovic în Crimeea, după cum a relatat la acel moment, ziarul din Belgrad „Politika”. Din cauza acelui concert și a mesajelor promovate, organizatorii din Ucraina și Polonia au anulat spectacolele planificate.

În România, artistul din Bosnia și Herțegovina are cel puțin două concerte în perioada următoare.

Primul va avea loc pe 2 septembrie, la Jurilovca, la Festivalul Borșului Lipovenesc. Primăria din localitatea din Delta Dunării a făcut anunțul participării lui Goran Bregovici la festival la sfârșitul lunii iulie, pe pagina sa de Facebook.

„O veste care a făcut să merite așteptarea: pe 2 septembrie, invitatul special pe scena din Noul Port Turistic din Jurilovca este un cântăreț internațional de top: Goran Bregovici, însoțit de al său Wedding and Funeral Band!”.

Primarul localității Jurillovca, Ion Eugen, a declarat pentru Europa Liberă că rațiunea pentru care instituția a invitat artistul de muzică tradițională din Balcani a fost notorietatea sa internațională.

„Autoritățile, atât cele românești, cât și cele europene, atunci când se ia o decizie la nivel european, se supun. Dar atâta timp cât eu știu că se vor ține concerte în următoarea perioadă și s-au ținut concerte săptămânile trecute prin Europa, nu văd o problemă. Bineînțeles că eu mă dezic de principiile personale ale acestui artist”, a declarat primarul localității Jurilovca, Ion Eugen, pentru Europa Liberă.

Onorariul artistului este de 30.000 de euro, iar festivalul e finanțat din fonduri europene, a declarat primarul pentru Europa Liberă.

Goran Bregovici și orchestra „Wedding and Funeral” vor susține un concert și pe 7 octombrie la Sala Palatului din București.

Potrivit organizatorilor, concertul va fi unul care va rezuma cariera artistului.

Biletele costă între 79 și 320 de lei.

Până la această oră, nu am reușit să contactăm reprezentanții Sălii Palatului.

În România, o persoană poate fi oprită la intrarea în România dacă un judecător ajunge la concluzia că desfășoară ori există indicii temeinice că are de gând să comită activități ce pot pune în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

În România, Goran Bregovici susține concerte aproape în fiecare an, în ultimele decenii.

Îți mai recomandăm Rusia expulzează un diplomat al R. Moldova și interzice accesul în țară unor oficiali moldoveni