Cum să nu-ți ratezi vacanța încă de dinainte de a pleca de acasă. Consultant în turism: Plecați cu bani cash și cu asigurare de călătorie

Alegerea din timp a biletelor de avion reprezintă cel mai important pas în planificarea vacanței. Imagine generică cu efectele grevei sponane a piloților Tarom de pe 8 iulie 2024.

Mii de turiști pleacă în fiecare săptămână spre destinații de vacanță de pe întreg mapamondul. Pentru unii, vacanța ideală se transformă uneori într-un coșmar. Într-un interviu pentru Europa Liberă, consultantul în turism Ciprian Enea explică la ce trebuie să fim atenți pentru ca acest scenariu să nu devină realitate. 

Pregătirea cu atenție a vacanței echivalează cu un sejur reușit. Sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți chiar de la primele căutări de zbor și de hotel.

Principalele idei ale interviului:

  • Alegeți destinația în funcție de sezon, climă și de tipul de vacanță pe care v-o doriți.
  • Alegeți mai întâi zborul și apoi hotelul.
  • Faceți o listă de criterii în baza cărora să alegeți hotelul. Uitați-vă la cele cu cel puțin câteva sute de recenzii.
  • Cumpărați valuta locală, dar păstrați și bani pe card.
  • Faceți o listă de contacte în caz de urgență.
  • Alegeți restaurantele în funcție de recomandările clienților din Uniunea Europeană.

Consultantul în turism Ciprian Enea spune că este primul român care a călătorit în toate statele lumii.

1. Europa Liberă: Cum alegem destinația de vacanță?

Ciprian Enea: În primul și în primul rând aș avea grijă să văd dacă destinația mi se potrivește, dacă destinația este ceea ce doresc. Așa cum aleg hotelul, așa aleg destinația - dacă este o destinație potrivită pentru o familie cu copii, pentru cupluri, pentru adulți, dacă e o destinație care îmi oferă opționalele pe care simt nevoia să le fac, entertainmentul de care trebuie să mă bucur sau să văd dacă în destinația unde merg mă relaxez.

Și atunci aleg destinația cum aleg și hotelul - dacă e o destinație de aventură, dacă e destinație culturală, dacă e o destinație unde nu este foarte cald în perioada în care merg.

Deci, în primul și în primul rând, aș vedea dacă destinația mi se potrivește. Apoi aș vedea dacă perioada în care merg este ideală.

O perioadă ideală poate să fie legată de climă, pentru că pot să fie destinații superbe unde este atât de cald încât am ratat vacanța, sau poate să fie legată de buget, pentru că pot să am prețuri mult mai bune în capetele de sezon sau în sezonul moderat.

Sau poate fi o destinație legată, cum v-am spus, de specificul local, mă relaxez la o destinație în care descopăr, la o destinație care îmi aduce un aport cultural deosebit, vreau o destinație unde sunt provocări. După ce aleg destinația în funcție de toți acești parametri, am cele două componente esențiale: cazare și transport.

Îți mai recomandăm Ce opțiuni au românii pentru vacanța din această vară și cum se poate reinventa turismul românesc

2. Europa Liberă: Ce trebuie să facă turistul dacă vrea să plece singur în vacanță și își caută cazare? La ce trebuie să fie atent?

Ciprian Enea: În primul rând, m-aș orienta să fie o cazare care să mi se potrivească. Nu m-aș lua după ceea ce spun alții.

M-aș gândi foarte bine dacă merg într-o vacanță de cuplu, dacă merg într-o vacanță de family sau dacă merg într-o vacanță de seniori, pentru că sunt hoteluri care se potrivesc mult mai bine cuplurilor sau adulților, sunt hoteluri excelente pentru familile cu copii sau hoteluri adaptate seniorilor. Așadar, aș pleca de la acest lucru.

Apoi aș verifica dacă hotelul respectiv are facilitățile de care am eu nevoie - de la internet, parcare, cameră cu balcon; dacă simt nevoia - piscină mare, mică, loc de joacă pentru copii; dacă e nevoie de două-trei mese pe zi sau doar mic dejun, all inclusive ș.a.m.d.

Aș identifica hotelurile de acest gen, după care aș vedea dacă mă încadrez în bugetul meu de vacanță. În momentul acela aș avea o listă gata făcută, aș avea o selecție de hoteluri și m-aș uita pe recenziile acelor hoteluri. Sunt câteva site-uri foarte bune.

O vedere de sus cu o plajă de lângă Ksamil, în sudul Albaniei.

3. Europa Liberă: La ce trebuie să ne uităm la recenzii?

Ciprian Enea: La capitolul recenzii, într-adevăr, atingem o zonă sensibilă. În primul rând, m-aș uita să am câteva sute bune de recenzii, dacă este posibil.

Adică aș scoate din calcul hotelurile cu câteva zeci de recenzii. Ideal ar fi ca hotelul să aibă câteva sute de recenzii pentru a ne gândim că, într-adevăr, un număr mare de turiști și-au spus părerea despre acea problemă.

M-aș uita pe recenziile din anul în curs, maximum pe ultimii doi ani. Aș opta pentru un hotel care are o notă generală, să zicem așa, cuprinsă între 8 cel puțin și 10, în funcție de câte stele are el. Pe recenziile de la Google, n-aș lua în calcul nici recenziile foarte-foarte-foarte defavorabile sau pe cele foarte-foarte-foarte favorabile.

Adică aș scoate din start recenziile extrem de negative și extrem de pozitive și aș încerca să citesc printre și în acel moment aș putea avea deja o primă impresie despre hotel.

Îți mai recomandăm #10 Întrebări | Mark Baker: „Problema infrastructurii pune în dificultate turismul românesc”

4. Europa Liberă: La ce trebuie să fim atenți dacă călătorim cu avionul?

Ciprian Enea: Ținând cont că într-o destinație, de regulă, sunt foarte multe opțiuni de cazare și puține opțiuni de transport, mai ales în cazul biletelor de avion, atunci aș vedea, în primul rând, dacă pot să găsesc un transport cu avionul care să mi se potrivească la un preț bun, la un orar de preț bun și cu o companie care să fie pe placul meu.

Abia după aceea aș căuta un hotel, aș pune lucrurile cap la cap și, când aș avea și programul de zbor ideal în funcție de conjunctură și hotelul ideal, m-aș grăbi să fac rezervarea pe ambele rapid, pentru că risc să rămân ori fără bilete de avion, ori fără cazare la hotelul pe care l-am ales.

Îți mai recomandăm Acord Tarom - piloți, după zeci de anulări de zboruri. Ce au primit piloții

5. Europa Liberă: Este necesară o asigurare de călătorie sau mai multe, chiar și la călătoria cu avionul?

Ciprian Enea: Este ideal să avem de fiecare dată o asigurare de călătorie clasică, care să ne ajute în cazul unui incident în destinația respectivă.

Asigurările de călătorie se referă în special la riscurile privind sănătatea noastră.

Și, de ce nu, aș face și o asigurare de tip storno. E o asigurare care în general costă 1,5% din prețul vacanței, care trebuie făcută cu un anumit interval de timp înainte de vacanță sau chiar în momentul în care ne facem rezervarea fermă, o asigurare care ne ajută în cazul în care nu mai putem să mergem în destinația respectivă să ne recuperăm suma plătită în avans pentru vacanță.

Ce drepturi ai când zborul tău a fost amânat / anulat

Când se acordă despăgubiri / compensații:
  • dacă zborul a întârziat min. 2 ore, compania aeriană este obligată să îți ofere asistență (mâncare, băuturi răcoritoare, propoțional cu întârzierea),
  • dacă zborul a ajuns la destinație cu min. 3 ore întârziere / zborul a fost anulat / zborul a fost amânat pentru a doua zi / a avut suprarezervare, poți primi compensații în bani. În plus, compania aeriană la care aveai bilet are obligația să găseasca un alt zbor ca să ajungi la destinație.
  • dacă zborul a fost amânat pentru ziua următoare, compania aeriană este obligată să asigure cazare, mâncare, transport de la aeroport la cazare, două convorbiri telefonice gratuite.

Care este valoarea compensațiilor?
  • 250 euro pentru zboruri pe distanțe sub 1.500 de km (cu întârziere de min. 2 ore)
  • 400 euro pentru zboruri pe distanțe între 1.500-3.500 km (cu întârziere de min. 3 ore)
  • 600 euro pentru zboruri pe distanțe de peste 3.500 km (cu întârziere de min. 4 ore)

Pentru stabilirea distanței, se ia în considerare ultima destinație la care urmează să ajungă pasagerul urmează după ora prevăzută datorită refuzului la îmbarcare sau anulării zborului.

Compensația se plătește în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar sau, cu acordul scris al pasagerului, în bonuri de călătorie și/sau alte servicii.

Când nu aveți dreptul la compensație pentru un zbor anulat?
  • Ați fost informat cu mai mult de 14 zile în avans;
  • Ati fost informat într-un interval de 2 săptămâni și 7 zile înainte de plecarea planificată și vă este oferit o redirecționare către un alt zbor, ceea ce:
    • Vă permite să plecați cu maximum 2 ore înainte de zborul planificat anterior;
    • Vă permite să ajungeți la destinația finală cu o întârziere mai mică de 4 ore față de ora de sosire planificată pentru zborul inițial.
  • Ați fost informat cu mai puțin de 7 zile înainte de zborul planificat inițial, dar vi se oferă redirecționare, ceea ce:
    • Vă permite să plecați cu maximum o oră înainte de zborul planificat inițial;
    • Vă permite să ajungeți la destinația finală cu o întârziere mai mică de 2 ore față de data de sosire planificată pentru zborul inițial.

Care sunt circumstanțele extraordinare pentru care poate fi anulat zborul?
  • Deciziile de gestionare a traficului aerian;
  • Instabilitatea politică;
  • Riscuri la adresa securității;
  • Condițiile meteo nefavorabile.

Cum se obțin compensațiile?

Varianta 1 - Acțiunea pe cont propriu. Pasagerii contactează companiile aeriene - cele mai multe au secțiune specială online pentru aceste situații - și solicită compensația.

Pasagerii trebuie să prezinte documentele de călătorie și să știe numărul rezervării. Compania poate decide dacă sunteți eligibil sau nu pentru plata compensației și decideți de comun acord cum va fi plătită aceasta.

Dacă compania aeriană decide că nu vă acordă compensația, vă puteți adresa instanței.

Varianta 2 - Apelați la o firmă specializată în recuperarea compensațiilor. Sunt zeci de astfel de firme pe piață care străbat procedurile de mai sus contra unui comision.

Când se aplică acest regulament?
  • În cazul în care zborul este efectuat pe teritoriul Uniunii Europene (indiferent dacă acesta este operat de o companie aeriană din UE sau din afara UE);
  • În cazul în care aterizați pe un aeroport din UE, venind însă din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie aeriană din UE;
  • În cazul în care decolați de pe un aeroport din Uniunea Europeană către o țară din afara acesteia, indiferent dacă zborul este operat de o companie aeriană din cadrul UE sau din afara acesteia;
  • În cazul în care nu ați primit încă anumite compensații (despăgubiri, redirecționare, asistență din partea companiei aeriene) pentru probleme legate de zbor în baza legislației unei țări din afara Uniunii Europene

Surse:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32004R0261&from=EN

https://infocons.ro/zbor-anulat-ce-fac/

6. Europa Liberă: E ceva în mod particular la care trebuie să fim atenți în privința actelor, ca să nu avem surprize în avion sau la graniță?

Ciprian Enea: În primul rând, recomand familiilor care merg în vacanță cu copiii, în cazul în care merge doar un părinte în vacanță din diverse motive, să aibă toate documentele necesare, inclusiv o procură notarială din partea celuilalt părinte, un acord.

Dacă ieșim cu mașina prin vamă și mașina este în leasing, de exemplu, trebuie să ne asigurăm în ce condiții putem scoate mașina din țară, pentru că sunt situații în care fără acordul leasingului, noi nefiind încă proprietari, nu putem să scoatem mașina din țară.

Apoi trebuie să avem grijă la biletele electronice, să le avem la îndemână, la documentele de transfer de la aeroport la hotel, la alte tipuri de vouchere. E bine să avem toate aceste lucruri la îndemână. În destinațiile mai puțin comune trebuie să avem grijă să avem documentele de viză la noi.

Dacă avem viză electronică, ar fi bine să avem un print după acel formular la aeroport. În anumite destinații, trebuie să arătăm la intrarea în țară o serie de documente, fie biletele de avion de întoarcere, fie cazarea de la hotel, sau trebuie să arătăm că avem anumite fonduri.

Îți mai recomandăm Biletele de avion, mai scumpe decât înaintea pandemiei. Experții: Cererea rămâne mare și prețurile la fel

E bine să avem în anumite zone, în Africa de exemplu, e bine să avem o parte din bani cash; în alte zone e bine să avem o parte din bani pe card.

Aceasta este și recomandarea, de altfel, în orice destinație. Uneori, banii de pe card ne pot ajuta să depășim o situație. În anumite conjuncturi, mai ales în destinații care nu sunt foarte familiarizate peste tot cu cardul, e bine să avem cash.

7. Europa Liberă: Puteți să-mi dați niște exemple de țări care nu sunt familiarizate cu cash-ul în care se duc obicei români? Trebuie să luăm moneda țării rezpective cu noi?

Ciprian Enea: Sunt foarte multe țări din Africa, de exemplu, sau sunt foarte multe țări din Caraibe unde faci anumite opționale și, la un moment dat, dacă vrei să cumperi ceva s-ar putea să fii nevoit să plătești cu cash, fie că vorbim de suveniruri, fie că vorbim de alimente, băuturi sau de urgențe.

De exemplu, dacă avem nevoie de un transfer și șoferul să ne spună că acceptă doar cash, e bine să luăm moneda țării respective încă de la plecare, dacă putem să schimbăm. Dacă nu, în special în țările de acest fel, funcționează foarte bine dolarul.

Nu recomand gheața sub nicio formă. Nu știm apa de unde este folosită. Sunt multe destinații unde apa este foarte scumpă, este foarte greu de procurat, nu știm ce apă s-a folosit la gheața respectivă.

Și mai e ceva important - să luăm bancnote mici. Dolarul are avantajul că are și bancnotă de o unitate, spre deosebire de euro, care are doar bancnotă de cinci unități.

Vom fi priviți altfel dacă dăm bancnote drept bacșiș unde este tradiția bacșișului. Deci este foarte indicat ca, până apucăm să schimbăm în destinația respectivă în monedă locală, să avem la noi 40-50 de dolari în bancnote de unu, cinci sau zece.

8. Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă avem o problemă, de exemplu, cu un hotel. Cui ne adresăm și cam care sunt șansele să o rezolvăm?

Ciprian Enea: Depinde de problemă. Dacă e o problemă de curățenie de cameră, de poziția camerei, ne vom adresa recepției. Dacă e o problemă mai gravă, de securitate, de furt, tot prin intermediul recepției, ne vom adresa organelor legale. Dacă e o problemă de sănătate, de regulă, tot prin intermediul recepției, ne vom adresa ambulanței locale sau unei unități medicale.

Dacă e o problemă de documente, atunci ar trebui să ne adresăm în primul poliției locale și pe baza documentelor eliberate, nu știu, o dovadă de pierdere, de furt, ne putem adresa Ambasadei României, în funcție de țară și de zona în care avem problemele respective.

Mai e un aspect important - în unele destinații mai puțin comune, în special din Africa, se solicită vaccinul de febră galbenă. Vaccinul se poate face și în România, se face o singură doză pe viață, practic e bine să-l avem.

Îți mai recomandăm Malaria, un pericol pentru turiștii care merg în țări exotice. La ce boli te expui și ce vaccinuri sunt recomandate

Dacă mergem în destinații cu risc de malarie, atunci de asemenea trebuie să avem la noi preventiv tratamentul antimalarie, să începem să luăm și pe toată durata sejurului să avem grijă să fim protejați cu acel tratament.

În cazul în care suntem expuși la un asemenea virus vom face o formă mult mai ușoară și mult mai ușor de gestionat. Dar, ca să nu ajungem acolo, este recomandat ca, în destinațiile de acest gen, să avem asupra noastră tot felul de sprayuri împotriva țânțarilor.

Nu sunt recomandate sprayurile luate din România. Eventual luăm dintr-un aeroport, de la dintr-o zonă specială pentru că fiecare țară, fiecare teritoriu, în fiecare zonă are țânțari specifici și sprayurile de acolo sunt foarte eficiente.

Turiști și localnici sărbătoresc Anul Nou pe plaja North Pier din Durban, în Africa de Sud.

De asemenea, recomand să luăm hoteluri, camere de hotel cu baldachin, să dormim protejați sub plasă, să avem în cameră tot timpul acele aparate cu pastile cu o soluție împotriva țânțarilor.

Nu recomand să interacționăm cu băuturile preparate local, recomand doar băuturi din sticle îmbuteliate.

Nu recomand gheața sub nicio formă. Nu știm apa de unde este folosită. Sunt multe destinații unde apa este foarte scumpă, este foarte greu de procurat, nu știm ce apă s-a folosit la gheața respectivă. Așadar, cuvântul de ordine este băutură îmbuteliată din frigider, fără gheață.

9. Europa Liberă: E bine ca în țările exotice să avem date de contact ale ambasadelor României?

Ciprian Enea: Da, e bine să avem în primul și în primul rând datele de contact ale unui agenții locale, ale un ghid local, ale hotelului respectiv.

E bine să contactăm recepții înainte să le spunem când venim, să solicităm un transfer din partea recepției. Este mult mai sigur să plătim pentru un transfer la hotel.

Și, nu în ultimă instanță, e bine să urmărim în permanență site-urile de știri pentru că s-ar putea să fim într-o destinație în care situația socială să fie destul de precară. Poate că, atunci când noi plecăm de acasă, totul este ok și când ajungem acolo se poate modifica.

Îți mai recomandăm Sri Lanka, o țară care s-a prăbușit. Rolul Chinei și unde poate duce un model economic populist

10. Europa Liberă: Când coborâm din hotel și vrem să căutăm un restaurant sau orice altceva, la ce trebuie să fim atenți sau unde ne uităm ca să fim siguri că nu intrăm în probleme?

Ciprian Enea: Cel mai sigur ar fi să întrebăm la recepție dacă hotelul are o zonă de consiliere, ceva de de genul acesta, am putea să beneficiem de informații foarte bune.

Dacă vrem ca să mergem pe cont propriu, avem la dispoziție recenziile turiștilor care au mai fost. E bine să ne uităm la recenziile unor turiști din zona noastră geografică, eventual din Uniunea Europeană.

S-ar putea ca a turiștilor din țările din jur, de exemplu din Africa, să le placă foarte mult în restaurant, dar nouă nu.

Dacă există recenziile unor călători care vin din zona noastră și dacă ele sunt multe, avem toate șansele să nimerim într-un loc foarte ok. Important este ca locul respectiv să fie într-o zonă turistică, să nu fie un loc izolat ca să fim în siguranță.

Îți mai recomandăm Turismul european, noroc sau blestem? Orașele riscă să se sufoce din nou sub valul de turiști

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.