„Frică, disperare și suferință” | Inundații cu 100 de morți și mii de dispăruți în Germania și Belgia

Your browser doesn’t support HTML5

Inundațiile din Germania și Belgia au provocat peste 100 de morți.

Ploile din ultimele zile din Germania și Belgia au produs revărsarea mai multor râuri, distrugeri semnificative și cel puțin 93 de decese în Germania și 15 în Belgia. În Germania, sute de persoane sunt date dispărute. Eforturile de salvare sunt îngreunate de vremea în continuare neprielnică, iar prognozele meteo anunță noi ploi în regiune.

Germania este țara cel mai puternic afectată de ploile recente de pe continentul european. Cancelarul Angela Merkel a descris ziua de joi drept o zi marcată de „frică, disperare și suferință. Sute de mii de oameni au fost puși, dintr-odată, în fața catastrofei. Casele lor au devenit capcane ale morții. Niște pârâuri s-au transformat în râuri revărsate, devastatoare”, a spus Angela Merkel despre evenimentele din Germania.

Autoritățile din Erftstadt-Blessem (Germania) au anunțat că numeroase case au fost inundate și unele s-au prăbușit. Fotografie din 16 iulie, 2021, furnizată de autoritățile din districtul Rhein-Erf.

În Germania, cea mai gravă situație se înregistrează în landurile Renania de Nord-Westfalia și în Renania-Palatinat. În timpul unei vizite în zonă, premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a spus că încălzirea globală este de vină pentru condițiile meteo extreme și că măsurile de protejare a climei ar trebui accelerate.

Doar în Renania-Palatinat au murit cel puțin 50 de persoane, transmite Euronews, dintre care nouă într-un cămin pentru persoane cu dizabilități. În Renaniei de Nord-Westfalia au murit cel puțin 43 de persoane, iar autoritățile și-au exprimat îngrijorarea că numărul morților este posibil să crească.

Satul Schuld din districtul Ahrweiler (Renania-Palatina) a fost inundat după revărsarea râului Ahr în primele ore ale zilei de vineri, 16 iulie.

Satul Schuld, cu o populație de 700 de persoane a fost distrus aproape în întregime, iar în districtul Ahrweiler, soarta a până la 1.300 de persoane era neclară vineri, la orele prânzului, în condițiile în care rețelele de telefonie nu funcționau și autoritățile nu le puteau contacta.

În numeroase mici localități pitorești din Germania, casele au fost grav avariate de apa care s-a revărsat pe străzile înguste, aducând copaci prăbușiți, resturi de construcții și moloz din amonte.

În Ahrweiler-Bad Neuenahr, din vestul Germaniei, un localnic a scos mobilă distrusă pe una din străzile inundate.

Autoritățile din Trier din vestul Germaniei, landul Renania-Palatinat, au puplicat pe pagina de Twitter imagini de la una dintre intervențiile pompierilor care au evacuat localnici pe geamuri.

În Altena, un pompier a murit, miercuri, în timpul intervențiilor de salvare.

Un baraj din apropierea graniței cu Belgia (Rurtalsperre) era, vineri la prânz, în pericol de a se revărsa. În Belgia, una dintre cele mai afectate zone a fost provincia Liège. Potrivit presei din Belgia, până vineri la prânz erau confirmate 15 decese. Numeroase drumuri erau impracticabile, în special în sudul țării, iar 20.000 de persoane nu aveau electricitate.

15 iulie, orașul belgian Verviers. Aici, apa a curs pe străzi ore întregi, transformându-le în adevărate râuri.

Guvernul de la Paris a decis să trimită în ajutorul echipelor de urgență din Blegia 40 de salvatori civili și un elicopter cu doi specialiști în salvarea populației. Sprijinul e acordat în cadrul programului de ajutor umanitar și protecție civilă al Uniunii Europene.

Serviciul de securitate civilă din Franța este, la rândul lui, în alertă, 11 departamente fiind încă sub cod portocaliu vineri la orele prânzului. Acesta avertizează, pe Twitter, populația să își ia toate măsurile de protecție.

Și Italia și Austria au trimis ajutor Belgiei, iar liderii europeni au transmis mesaje de sprijin pentru țările afectate. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, joi, că acestea pot activa Mecanismul de protecție civilă al UE, care coordonează răspunsul la dezastre.

Pe lângă Germania, Belgia și Franța, au fost afectate de inundații și Olanda și Elveția. În Olanda, autoritățile au evacuat mai multe persoane în orașul Valkenburg, din apropierea graniței cu Germania.

Echipele de salvarea din Valkenburg au evacuat mai multe persoane.

Guvernul de la Amsterdam a anunțat că a trimis, miercuri, 70 de militari în provincia Limburg pentru a ajuta cu evacuarea persoanelor aflate în pericol, dar și cu umplerea de saci cu nisip pentru întărirea barajelor și malurilor.

În Olanda nu au fost raportate victime, la fel ca în Elveția, unde autoritățile au anunțat alunecări de teren și au cerut populației să evite zonele aflate în potențial pericol.

Îți mai recomandăm Australia se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 60 de ani