Cercetătorii estimează că probabilitatea inundaților a crescut de 1,2 până la 9 ori ca urmare a încălzirii globale.
Ei au analizat rapoarte climatice în baza cărora au generat simulări pentru a compara planeta în starea ei actuală cu starea ei din era pre-industrială, în anii 1800, în contextul în care temperatura planetei este în prezent cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât atunci.
Îți mai recomandăm Inundații în Europa | Eșecul sistemelor de alertă sau nepăsarea populației?Studiul vizează regiunile care parcurg râurile Ahr și Erft din Germania și râul Meuse din Belgia, regiuni unde precipitațiile au depășit cu mult mediile normale pentru lunile și chiar zilele analizate. Cercetătorii au analizat și regiuni mai largi unde precipitațiile au depășit mediile normale printre care Franța, Olanda, Luxemburg și Elveția.
Sute de oameni – cel puțin 220 – au fost uciși ca urmare a inundațiilor care au lovit Germania în luna iulie, iar alte zeci au fost ucise de ape și în Belgia. În unele regiuni a plouat mai mult într-o singură zi decât ar fi plouat într-o lună. Cel puțin 184 de clădiri au fost distruse în Germania și Belgia, infrastructurile fiind puternic avariate.
Studiul a fost realizat de 39 de cercetători ai centrului World Weather Attribution (WWA) și a avut ca scop determinarea impactului pe care l-a avut omul asupra schimbărilor climatice și în ce măsură a afectat acest lucru probabilitatea precipitaților extreme. Una dintre concluziile principale a fost că ploile din luna iulie au fost un eveniment de o raritate sporită care are loc doar odată la 400 de ani.
Îți mai recomandăm „Frică, disperare și suferință” | Inundații cu 100 de morți și mii de dispăruți în Germania și BelgiaPentru acest sezon, studiul a arătat că schimbările climatice au crescut intensitatea ploilor extreme cu undeva între 3% și 19%.
Însă faptul că acesta este un eveniment rar, care se petrece odată la 400 de ani, nu înseamnă că mai avem la dispoziție încă 400 de ani până la următoarea inundație în Europa, potrivit profesorului în schimbări climatice de la Universitatea Twente din Olanda, Maarten van Aalst. El explică că este vorba de o șansă de 1 din 400 ca un astfel de eveniment climatic să aibă loc în orice an.
Cercetătorii spun că astfel de episoade extreme ar putea avea loc din ce în ce mai des în viitor și prioritatea ar trebui să fie acordată metodelor de prevenție.
„Aceste inundații ne-au arătat că nici măcar țările dezvoltate nu sunt ferite de urmările severe ale vremii extreme la care am fost martori și despre care știm că se înrăutățește odată cu schimbările climatice”, spune Friederike Otto, directorul Institutului pentru Mediul Înconjurător de la Universitatea Oxford.
El mai adaugă că descoperirile științifice indică aceste schimbări de ani de zile și că este timpul să acționăm. Maarten van Aalst a spus că aceste inundații ar trebui să fie „un semnal de alarmă” pentru oameni.
Îți mai recomandăm Încălzirea globală | România: veri caniculare în sud și ierni mai blânde în nord-est. Crește instabilitatea termică