Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislaţie suplimentară ca preşedintele să candideze. Nu cred că Iohannis va fi un bun premier

Marcel Ciolacu spune că nu e nevoie de modificarea legislației pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la Senat.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis ar fi un bun premier, dar că poate candida la Senat, transmite news.ro. 

Premierul a fost întrebat, sâmbătă, la Cluj Napoca, dacă, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale, iar Klaus Iohannis şi-ar dori să fie premier, l-ar numi pe actualul preşedinte în această funcţie.

„Cred că sunt prea mulţi de dacă. Asta în primul rând. În al doilea rând, nu cred că, cu toată expertiza preşedintelui de 10 ani, va fi un bun premier”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm Unde sunt marile teme electorale din agendele candidaților la președinție?

În privinţa proiectului iniţial de Partidul Naţional Liberal prin care preşedintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare, Marcel Ciolacu spune că, după observaţiile Consiliului Legislativ pe acest subiect, părerea sa este că nu ar fi nevoie de legislaţie suplimentară ca Iohannis să poată candida dacă îşi doreşte acest lucru.

Îți mai recomandăm Liberalii vor să modifice legea care-i va permite președintelui să candideze la Senat

Ciolacu spune că social-democrații vor lua luni o decizie în legătură cu iniţiativa liberală. „Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult, să iasă din cercul propriu și să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti”, a mai afirmat el.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, la Cluj Napoca, cum va vota PSD la proiectul care permite candidatura lui Klaus Iohannis la parlamentare, dacă va fi o decizie de grup parlamentar sau va vota fiecare cum consideră.

„Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atenţi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii din interiorul partidului, la juriştii noştri, care au o expertiză, să ne facă şi ei astăzi un punct de vedere pe care o să-l prezinte la Biroul Permanent Naţional”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Îți mai recomandăm Triumful extremelor, vremea schimbării? O nouă ordine mondială? Ce au adus alegerile din prima jumătate a anului

Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu - liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat, au depus o propunere legislativă pentru modificarea legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la senat fiind încă în funcție.

Consiliul Legislativ a avizat cu observaţii propunerea PNL, apreciind însă că „preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”.

Consiliul Economic şi Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI