Președintele Iohannis a subliniat că decizia Guvernului de a închide piețele agroalimentare, aflate în spații închise, este „una justă". Deși nu a precizat dacă va promulga sau nu legea trecută de Parlament pentru redeschiderea piețelor, Klaus Iohannis a dat de înțeles că nu este de acord cu inițiativa PSD.
„Chestiunea pieţelor este una care a dus la destul de multe dezbateri și în spaţiul public. Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. Această măsură a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Însă, faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea PSD-istă din Parlament, fără să se documenteze, doar din motive politicianiste, hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen”, a declarat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.
Îți mai recomandăm Operațiunea „închideți piețele”, văzută de la tarabă: „Virusul e și la supermarket”Șeful statului a arătat că se închid doar pieţele care funcţionează în spaţiile închise, unde nu pot fi garantate măsurile de protejare a vânzătorilor și clienților.
Întrebat dacă va promulga legea prin care piețele rămân deschise, Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar.
Parlamentul a întors marți decizia luată de guvern privind închiderea piețelor. Deputații au votat ca, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Decizia nu este una definitivă, legea urmând a merge la Cotroceni pentru promulgare, dar Klaus Iohannis o poate întoarce la reexaminare în Parlament sau poate cere un control de constituționalitate.
Guvernul a decis închiderea piețelor prin hotărârea de guvern adoptată pe 6 noiembrie care urmare a recomandărilor CNSU. Ulterior, premierul Ludovic Orban a susținut că suspendarea temporară a funcționării piețelor din spații închise s-a luat după ce specialiștii au constatat că în astfel de spații gradul de conformare la măsurile de protecție sanitară era cel mai mic.