Iranul promite răzbunare după asasinarea liderului Hezbollah. Atacurile israeliene asupra Libanului continuă

Manifestanți țin fotografii ale lui Hassan Nasrallah, liderul ucis al grupării libaneze Hezbollah, în orașul Sidon din sudul Libanului, 28 septembrie 2024.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, afirmă că uciderea lui Hassan Nasrallah de către Israel „nu va rămâne nerăzbunată”. Armata israeliană a anunțat duminică că a efectuat atacuri împotriva a zeci de ținte Hezbollah în Liban, după moartea lui Nasrallah.

Ayatollahul Ali Khamenei a anunțat sâmbătă cinci zile de doliu oficial și a cerut o întâlnire urgentă a celor 57 de membri ai Organizației de Cooperare Islamică, după vestea morții lui Nasrallah.

Iranul a cerut și Consiliului de Securitate al ONU să se întâlnească pentru a discuta acțiunile Israelului în Liban și în întreaga regiune.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat sâmbătă că uciderea lui Nasrallah este un punct de cotitură istoric care ar putea schimba echilibrul puterii în Orientul Mijlociu, deși a avertizat că vor urma „zile dificile”.

„Nasrallah nu a fost un terorist oarecare, el a fost teroristul”, a spus Netanyahu într-un comunicat.

„Uciderea lui Nasrallah a fost un pas necesar spre atingerea obiectivelor pe care le-am stabilit, întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor și schimbarea echilibrului de putere în regiune pentru anii următori”, a declarat premierul israelian.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu, în timpul discursului de la Adunarea Generală a ONU, 27 septembrie 2024.

Președintele SUA, Joe Biden, a numit asasinarea lui Nasrallah „o măsură de dreptate pentru numeroasele sale victime, inclusiv mii de americani, israelieni și civili libanezi”, și a cerut Pentagonului să îmbunătățească capacitatea de apărare a SUA în regiune.

Biden a mai spus că SUA „sprijină pe deplin dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hezbollah, Hamas, Houthi și orice alte grupări teroriste susținute de Iran”.

Hezbollah, aliatul Iranului, este desemnat ca organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră doar aripa armată, dar nu și partea politică. Partidul politic Hezbollah are locuri în parlamentul libanez.

Lideri mondiali, îngrijorați de o posibilă escaladare

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat” de „escaladarea dramatică” din Liban.

China a transmis duminică că „urmărește îndeaproape acest incident și este profund îngrijorată de escaladarea tensiunilor din regiune”, potrivit unui comunicat al ministerului Externe de la Beijing și a îndemnat „toate părțile, în special Israelul, să ia măsuri imediate pentru a calma situația”.

Ministerul rus de Externe a condamnat „cea mai recentă crimă politică comisă de Israel” și a cerut Tel Avivului să „înceteze imediat acțiunea militară” în Liban.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că uciderea lui Nasrallah „amenință cu destabilizarea întregului Liban”, ceea ce „nu este în niciun fel în interesul securității Israelului”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat” de „escaladarea dramatică” din Liban.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat într-o postare pe X că a vorbit cu premierul libanez.

„Am convenit asupra necesității unei încetări imediate a focului pentru a pune capăt vărsării de sânge. O soluție diplomatică este singura modalitate de a restabili securitatea și stabilitatea pentru popoarele libanez și israelian”, a spus el.

Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a cerut Israelului „să oprească imediat atacurile sale în Liban” și a spus că se opune oricărei operațiuni terestre în țară. De asemenea, Franța cere Hezbollahului și Iranului să se abțină de la orice acțiune care ar putea duce la destabilizare suplimentară și la un război regional.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cărui țară are relații diplomatice cu Israelul, dar a criticat dur ofensiva israeliană din Gaza a declarat că Libanul este supus unui „genocid”, fără a se referi direct la Nasrallah.

Ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat ONU că „această escaladare va avea repercusiuni negative pentru întreaga regiune”.

"Facem apel la toate părțile să dea dovadă de înțelepciune și de reținere pentru a evita izbucnirea unui război adevărat în regiune".

Nasrallah, care a condus Hezbollah timp de mai bine de trei decenii, a fost ucis de Israel într-o serie de atacuri asupra sediului subteran al grupării din Dahieh, o suburbie sudică a Beirutului.

Îți mai recomandăm Israelul respinge propunerea SUA și a aliaților de încetare a focului între Hezbollah și Israel

Atacurile israeliene asupra Libanului continuă

Israelul a continuat sâmbătă atacurile aeriene asupra Libanului sâmbătă, și a transmis că a lovit ținte Hezbollah în suburbiile sudice ale Beirutului. Bombardamentele puternice asupra capitalei Libanului, care au început luni, au ucis aproape 700 de persoane și au strămutat aproximativ 118.000 de când au început. Ca răspuns. Hezbollah a declarat că a tras rachete asupra Israelului.

Armata israeliană a mai declarat că a interceptat o rachetă lansată din Yemen la Tel Aviv, în ceea ce pare a fi un atac al rebelilor Houthi.

Uciderea lui Nasrallah marchează un moment major în criza din Orientul Mijlociu și amenință să remodeleze cursul evenimentelor din regiunea în care a fost un actor important.

Nor de fum deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului, atacate intens de Israel. 28 septembrie 2024.

Iranul consideră Hezbollah ca fiind unul dintre cei mai importanți aliați. Ayatollahul Khamenei, despre care Reuters a relatat că a fost transferat într-o locație sigură din Iran, a cerut anterior musulmanilor „să fie alături de poporul libanez și de mândrul Hezbollah cu orice mijloace au la dispoziție”.

Potrivit unor surse israeliene, citate de The Guardian, cabinetul de securitate israelian a oprit inițial planul de a-l ucide pe Nasrallah, dar ulterior, după ce a stabilit că urma să participe la o întâlnire la complexul de comandă, a aprobat un plan de a-l ucide într-o operațiune cu numele de cod New Order.

Relatările din mass-media israeliană susțin că asasinatul a fost efectuat de o escadrilă de avioane F-15 echipate cu bombe antibuncăr, deși Israelul a refuzat să comenteze afirmațiile că ar fi fost muniții de tip 84 furnizate de SUA.

Moartea lui Nasrallah pune sub semnul întrebării inclusiv stabilitatea statului libanez, spun observatorii.

Hezbollah este adânc înrădăcinat în stat, controlând o parte cheie a parlamentului și exercitând influență asupra mai multor ministere, cum ar fi direcția de securitate generală. Politica externă a Libanului este în mare parte dictată de grup, în special când vine vorba de statele vecine, cum ar fi Israelul.

Îți mai recomandăm Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis în atacurile israeliene

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.