Cine a fost ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, decedat în accidentul în care a murit și președintele Raisi

Hossein Amir-Abdollahian a fost un politician care a privit cu suspiciune Occidentul și a fost un susținător al așa-numitei „axe de rezistență”.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, se afla în elicopterul prezidențial prăbușit în Iran. Decesul său a fost confirmat de agențiile de presă și mass-media din Iran.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a fost o figură conservatoare care s-a bucurat de sprijinul puternicului Corp al Gardienilor Revoluției Islamice.

Cel mai înalt diplomat al Teheranului a tratat cu suspiciune Occidentul și a fost un susținător vocal al „axei rezistenței”, rețeaua de grupuri militante susținute de Iran, cu activități îndreptate împotriva Israelului și a Statelor Unite.

Numirea în funcția de șef al diplomației iraniene a lui Hossein Amir-Abdollahian, în 2021, a fost considerată un pas important în politica președintelui Raisi de îndepărtare de Occident.

La 19 mai, Amir-Abdollahian și președintele ultraconservator Ebrahim Raisi se întorceau dintr-o vizită la granița cu Azerbaidjanul când elicopterul lor s-a prăbușit într-o regiune muntoasă din nord-vestul Iranului.

Ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian (S), alături de președintele Ebrahim Raisi.

Născut în orașul nordic Damghan în 1960, Amir-Abdollahian nu s-a înrolat pentru a lupta în devastatorul război Iran-Irak din 1980-88, ci a urmat universitatea și a obținut un doctorat în relații internaționale.

A urcat rapid pe scara ierarhică în Ministerul de Externe și primul său post a fost la Ambasada Iranului din Irak la sfârșitul anilor 1990.

Într-un semn aparent al încrederii acordate de conducerea Iranului, tânărul diplomat a fost numit într-o delegație de trei persoane pentru a reprezenta Iranul în discuțiile cu reprezentanții SUA privind războiul din Irak.

Înainte să devină șeful diplomației iraniene, Amir-Abdollahian a fost și ambasador în Bahrain, ministru adjunct pentru afaceri arabe și africane și șef al Departamentului Golfului Persic din guvernul iranian.

Îți mai recomandăm Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.