Tribunalul din Teheran a declarat persoana condamnată la moarte „inamic al lui Dumnezeu”. Autorul sentinței, judecătorul Gholamhossein Mohseni Ejei, a mai dat sentințe de condamnare la moarte pentru crime din categoria „corupției pe pământ” (efsad fil- arz) și „revoltă armată” (baghy).
Un alt tribunal din Iran a aplicat pedepse cu închisoarea între cinci și zece ani pentru compromiterea securității naționale și pentru suprimarea liniștii publice.
Activiștii și grupurile umanitare au tras mai multe semnale de alarmă în ceea ce privește violența împotriva protestatarilor.
ONG-ul norvegian „Drepturile Omului pentru Iran” (Iran Human Rights), a atras atenția asupra faptului că cel puțin 20 de oameni ar putea fi condamnați la moarte.
„Suntem foarte îngrijorați că pedeapsa cu moartea va fi aplicată într-o manieră pripită”, a spus directorul ONG-ului.
În urma protestelor au fost arestate peste 14.000 de persoane, care riscă acum pedeapsa cu moartea după ce 272 din cei 290 de parlamentari iranieni au cerut această sancțiune săptămâna trecută.
Identitatea primei persoane condamnate nu este cunoscută, însă autoritățile din Iran susțin că aceasta a provocat un incendiu într-o clădire a guvernului.
În luna septembrie, moartea tinerei Masha Amini a stârnit proteste în toată țara.
Ea a murit în spital în urma rănilor suferite după ce s-a aflat în custodia „poliției moravurilor”.
Îți mai recomandăm Iran | Parlamentarii cer pedeapsa cu moartea pentru protestatari, pe care îi numesc „inamici ai lui Dumnezeu”Autoritățile pretind că ea a murit din cauza unui atac de cord, însă fișa ei de spitalizare arată că a suferit răni grave cât a stat în arest.
Experții Organizației Națiunilor Unite au îndemnat autoritățile din Iran să revizuiască persecutarea protestatarilor.
Ei au mai adăugat că se tem pentru siguranța fetelor și a femeilor care se află în fruntea protestelor din Iran.
Între timp, la Berlin, are loc Congresul împotriva Pedepsei cu Moartea, în cadrul căreia participanții au denunțat barbaria și lipsa de imunitate a acestei măsuri.
Ministrul de Externe al Belgiei, Hadja Lahbib, unul dintre participanți, a denunțat pedeapsa cu moartea, spunând că aceasta reprezintă o formă de barbarie care nu ar trebui tolerată.
„Participarea mea la ceremonia de deschidere a congresului arată importanța pe care o acordăm interzicerii pedepsei cu moartea. Este o pedeapsă barbară și inumană”, a spus ministrul belgian.
Ea a criticat faptul că pedeapsa este în continuare aplicată într-un număr mare de țări, 55 mai exact.
În discurs, Lahbib a spus că la Consiliul pentru Drepturile Omului, care va avea loc anul viitor, Belgia va aduce din nou în discuție eliminarea pedepsei cu moartea.
În săptămânile care au trecut de la moartea Mashei Amini, bilanțul protestatarilor uciși sau răniți a crescut. Se estimează că numărul acestora a ajuns la peste 300.
În plus, polițiști au arestat peste 15.000 de protestatari, despre a căror soartă refuze să comunice, potrivit Agenției de Știri pentru Activiștii Drepturilor Omului din Iran (Human Rights Activists News Agency).
Măsurile abuzive ale autorităților nu au reușit să pună capăt protestelor care s-au întins în 140 de orașe și localități din țară.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a lăudat protestatarii, caracterizând situația din Iran drept o „revoluție”.
El a tras aceste concluzii în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu patru activiste din Iran, la sfârșitul săptămânii trecute.
„Femeile sunt cele care au pornit această revoluție”, a spus Macron, făcând apoi referire la revoluția din 1979 care a debarcat autoritarismul dinastiei Pahlavi.
Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni împotriva Iranului ca urmare a violențelor. Au fost vizate 29 de persoane și 3 entități financiare. Acestea s-au adăugat la lista de 137 de sancțiuni impuse deja Iranului.
Autoritățile iraniene au reacționat, spunând că vor lua măsuri la rândul lor, printre care includerea unor oficial europeni pe o „listă neagră”.
Ministrul de Externe al Iranului, Nasei Kanani, a spus că măsurile luat de UE sunt ilegale și intervenționiste.
Statele Unite ale Americii au impus, de asemenea, sancțiuni, iar în prezent reconsideră reînnoirea unui pact nuclear cu Iranul.
Robert Malley, reprezentantul american pentru Iran, a spus că SUA va lăsa opțiunea deschisă în ceea ce privește diplomația, însă oficialii din Washington vor continua să pună presiune asupra Iranului.
SUA a mai condamnat Iranul și pentru aprovizionarea Rusiei cu drone de război și pentru faptul că a refuzat să elibereze deținuții americani.
În prezent, în Iran sunt deținuți trei americani, potrivit Reuters.