Iranul a furnizat Rusiei până acum un număr mare de rachete balistice sol-sol cu rază mare de acțiune, au declarat șase surse pentru Reuters.
În total, ar fi vorba despre un transfer de aproximativ 400 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, multe din familia Fateh-110 cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene pentru agenția britanică.
Această rachetă, amplasată pe un lansator mobil, este capabilă să lovească ținte la o distanță cuprinsă între 300 și 700 de kilometri.
Livrările au început în ianuarie, după încheierea unui acord la finalul anului trecut între oficialii militari și de securitate iranieni și ruși. Discuțiile au avut loc la Teheran și Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.
Un oficial militar iranian a declarat - sub protecția anonimatului - că au existat cel puțin patru transporturi de rachete și că vor mai fi și altele în următoarele săptămâni.
Un alt oficial iranian de rang înalt a declarat că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.
„Nu există niciun motiv să ne ascundem. Avem voie să exportăm arme în orice țară dorim”, a spus acest oficial, a cărei identitate Reuters nu o precizează.
Îți mai recomandăm Ucraina a distrus o importantă navă de asalt a Rusiei în Crimeea. Oficial ucrainean: Transporta drone iranieneAgenția britanică de știri subliniază că aceste transferuri aprofundează cooperarea militară între cele două țări sancționate de SUA.
Ministerul iranian al Apărării și Gărzile Revoluționare - o forță de elită care supraveghează programul de rachete balistice al Iranului - au refuzat să comenteze, în timp ce Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea jurnaliștilor britanici.
Restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul de către Iran a unor rachete, drone și alte tehnologii au expirat în octombrie.
Cu toate acestea, Statele Unite și Uniunea Europeană au menținut sancțiunile privind programul de rachete balistice al Iranului, pe fondul preocupărilor legate de exporturile de arme către părți terțe din Orientul Mijlociu și către Rusia.
Îți mai recomandăm Miza scutului antirachetă de la Deveselu, în noul context al avertismentelor occidentale că Rusia lui Putin va ataca țări NATO