Iranul a tras aproape 200 de rachete balistice asupra Israelului, cel mai mare atac direct al Teheranului de până acum asupra inamicului său.
Atacul de la 1 octombrie a fost mai mare și mai îndrăzneț decât loviturile fără precedent ale Iranului asupra Israelului din aprilie.
Teheranul a folosit, de asemenea, rachete mai avansate și a dat puține avertismente înainte de a lansa ultimul său atac.
Amploarea completă a pagubelor și a victimelor cauzate de atacul cu rachete al Iranului este încă neclară. Dar Israelul a promis un răspuns pe măsură.
Experții consideră că răzbunarea Israelului va fi probabil mai puternică în comparație cu aprilie, când răspunsul său a fost relativ redus, având în vedere amploarea mai mare a ultimului atac direct al Iranului.
„Israelul va da cu siguranță o lovitură mult mai devastatoare Iranului”, afirmă Ali Vaez, director al Proiectului Iran la International Crisis Group.
Îți mai recomandăm Președintele Iranului: Nu căutăm război, Israelul ne obligă. 8 soldați israelieni, uciși în LibanRiscul represaliilor israeliene
Iranul și-a descris atacul de pe 1 octombrie ca pe represalii pentru invazia israeliană asupra Libanului și războiul devastator de un an din Fâșia Gaza, precum și pentru asasinatele recente comise de Israel asupra aliaților săi cheie din regiunea.
Forțele israeliene au lansat o invazie terestră în sudul Libanului pe 1 octombrie, după o săptămână de raiduri aeriene devastatoare.
Atacurile aeriene israeliene de la Beirut din 27 septembrie l-au ucis pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, grupul armat susținut de Iran și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.
Îți mai recomandăm Analiză: Moartea lui Hassan Nasrallah este o „pierdere majoră” pentru Hezbollah și IranAtacurile israeliene au decimat conducerea Hezbollah și au degradat capacitățile sale de luptă, cel mai apropiat aliat al Iranului.
Hezbollah este desemnată de SUA organizație teroristă, iar UE a trecut pe lista neagră doar aripa sa armată.
Între timp, Ismail Haniyeh, șeful politic al Hamas, a fost ucis într-un presupus atac israelian la Teheran în iulie.
Organizația Hamas, un aliat al important Iranului în regiune, a fost desemnată grupare teroristă de SUA și UE.
Experții spun că presiunea internă de a răspunde Israelului și slăbirea poziției Iranului în regiune au forțat mâna regimului de la Teheran.
„Iranul pare să fi ajuns la concluzia că costurile inacțiunii au depășit riscurile acțiunii”, mai spune Ali Vaez.
„Fără îndoială, Teheranul este conștient de riscurile, nu doar ale repetării, ci și ale extinderii barajului de rachete pe care l-a lansat asupra Israelului, riscând astfel represalii israeliene care aproape sigur vor urma”, adaugă expertul.
Atac mare, răspuns pe măsură
Atacul Iranului cu rachete și drone asupra Israelului din aprilie, primul atac direct al Teheranului asupra inamicului său, a fost unul rapid și mai puțin substanțial. Iranul a folosit și drone cu rază lungă de acțiune și rachete mai vechi în acel atac.
Prin comparație, atacul Iranului din 1 octombrie a fost „foarte substanțial”, spune Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.
Dovezile preliminare, a declarat el pentru Radio Farda de la RFE/RL, sugerează că Iranul a folosit rachete balistice, care au ajuns în Israel în doar câteva minute.
Scopul probabil, spune Hinz, a fost să acorde Israelului foarte puțin timp să se pregătească.
În aprilie, Israelul a răspuns la atacul Iranului lovind un sistem radar de apărare antiaeriană în orașul Isfahan din centrul Iranului.
Dar experții avertizează că represaliile israeliene vor fi probabil mai severe de data aceasta.
Relatările presei, care citează oficiali israelieni, spun că Israelul ar putea lovi locuri strategice din Iran, inclusiv instalații energetice.
O posibilă lovitură israeliană asupra unei instalații de petrol sau gaze din Iranul bogat în energie ar fi spectaculoasă din punct de vedere optic, dar nu dăunătoare din punct de vedere strategic, a declarat Farzin Nadimi, cercetător la Institutul de Studii din Orientul Apropiat de la Washington.
Atacarea unei instalații nucleare, a mai declarat Nadimi, ar fi mai riscantă și ar necesita un atac de amploare, având în vedere că infrastructura nucleară cheie a Iranului este la mare adâncime în pământ.
Atacurile care vizează instalațiile nucleare ale Iranului ar putea împinge Teheranul să-și armeze programul nuclear, avertizează experții.
„Indiferent de ținta [Israelului], o astfel de lovitură va obliga Teheranul să riposteze, declanșând un ping-pong cu rachete balistice care ar putea împinge întreaga regiune într-un abis”, menționează Ali Vaez, director al Proiectului Iran la International Crisis Group.
Îți mai recomandăm Iranul a atacat Israelul cu sute de rachete, inclusiv hipersonice. Guvernul Netanyahu, în reuniune de urgență într-un buncăr