Linkuri accesibilitate

Analiză | Moartea lui Hassan Nasrallah este o „pierdere majoră” pentru Hezbollah și Iran


Cu ajutorul Iranului, Nasrallah a transformat Hezbollah într-o entitate politică și militară puternică în Liban și într-un actor regional major.
Cu ajutorul Iranului, Nasrallah a transformat Hezbollah într-o entitate politică și militară puternică în Liban și într-un actor regional major.

Moartea lui Hassan Nasrallah este o lovitură semnificativă pentru Hezbollah și pentru sponsorul principal al organizației, Iranul. Hezbollah, un grup militant și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului, a declarat că Nasrallah a fost ucis în atacurile aeriene israeliene din capitala Beirut, pe 27 septembrie.

În cei peste 30 de ani petrecuți la conducerea Hezbollah, Nasrallah a transformat miliția șiită într-o forță politică majoră în Liban și într-un adversar puternic al Israelului vecin.

Hezbollah – considerat o organizație teroristă de către Statele Unite, deși Uniunea Europeană a plasat doar aripa armată pe lista neagră – este, de asemenea, un membru de frunte al așa-numitei axe de rezistență a Iranului, o rețea liberă de proxy iranieni și grupuri militante susținute de Teheran împotriva Israelului și a Statelor Unite.

Moartea lui Nasrallah este „o pierdere majoră și o rușine” pentru Iran, a declarat Ali Fathollah-Nejad, directorul Centrului pentru Orientul Mijlociu și Ordine Globală din Berlin.

Aceasta constituie „cea mai grea lovitură pentru poziția regională a Teheranului” de la asasinarea comandantului iranian Qassem Soleimani într-un atac aerian american în Irak în 2020, a declarat Fathollah-Nejad pentru Radio Farda de la RFE/RL.

Nasrallah, Soleimani și liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, „au constituit nucleul ambițiilor regionale extinse ale Iranului”, a spus el.

Hassan Nasrallah (dreapta), adresându-se mulțimii în Beirut în iulie 1994, a fost ales lider al Hezbollah la vârsta de 32 de ani.
Hassan Nasrallah (dreapta), adresându-se mulțimii în Beirut în iulie 1994, a fost ales lider al Hezbollah la vârsta de 32 de ani.

Cleric carismatic și orator priceput, Nasrallah a fost ales șef al Hezbollah la vârsta de 32 de ani. Cu asistență financiară și politică semnificativă din partea Teheranului, Nasrallah a transformat Hezbollah într-o entitate politică și militară puternică în Liban și un jucător major în regiune.

Moartea bărbatului de 64 de ani va avea „implicații serioase” pentru operațiunile axei de rezistență a Iranului, a declarat Hamidreza Azizi, membru al Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

„Pe termen scurt, va duce la lacune serioase, lipsă de coordonare și ambiguitate”, a declarat el pentru RFE/RL.

Rebelii houthi din Yemen, un alt membru al axei, ar putea prelua rolul Hezbollah dacă Iranul decide să stabilească o nouă ierarhie în rețea, spune Azizi.

Gruparea Houthi au fost „mai eficientă” în a provoca Israelul de la izbucnirea războiului din Gaza decât alți membri ai Axei și a suferit mai puține înfrângeri, a spus Azizi.

„Dar nu există nicio garanție că vor rămâne ca atare, având în vedere hotărârea Israelului de a urmări [membrii axei] unul câte unul”, a adăugat el.

Pentru Hezbollah, moartea lui Nasrallah ar putea fi dezastruoasă, spun experții.

„Nasrallah va fi dificil de înlocuit”, spune Norman Roule, un veteran al CIA care a lucrat la Biroul Directorului Serviciului Național de Informații.

„Oricărui succesor îi va lipsi statura sa politică în Liban și relația personală cu liderul suprem al Iranului”, a declarat Roule pentru Radio Farda.

Qassem Soleimani (stânga), Nasrallah (centru) și Khamenei au format ceea ce experții au spus că este „nucleul” strategiilor regionale ale Iranului.
Qassem Soleimani (stânga), Nasrallah (centru) și Khamenei au format ceea ce experții au spus că este „nucleul” strategiilor regionale ale Iranului.

Hezbollah a suferit eșecuri majore în ultimele luni. Israelul a asasinat membri cheie ai conducerii sale, a neutralizat o parte semnificativă a arsenalului său militar și i-a întrerupt comunicațiile.

„Forțele de apărare ale Israelului au eradicat o întreagă generație de conducători Hezbollah care iau cu ei un bazin colectiv de experiență care este de neînlocuit în mod colectiv”, a spus Roule.

Heiko Wimmen de la International Crisis Group cu sediul la Bruxelles a declarat însă că Hezbollah este prea „instituționalizat pentru a fi decapitat".

Dar, a adăugat el, organizația nu poate rezista la nesfârșit atâtor „lovituri dramatice” și că, „în cele din urmă ceva va ceda”, a declarat el pentru Radio Farda.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG