Șef al informațiilor Hamas, ucis de forțele israeliene. Delegație Hamas, în vizită la Moscova

Membrii ai armatei israeliene într-unul din tunelurile Hamas

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu spune că Israelul are deja planurile pentru operațiunea terestră în Gaza, dar nu a spus când va avea loc. Invazia este amânată la cererea SUA.

Ziua 20 | Sumarul principalelor evenimente

  • Forțele Armate Israeliene (IDF) au anunțat că l-au ucis joi pe adjunctul șefului direcției de informații a Hamas, Shadi Barud, în atacurile de joi asupra Fâșiei Gaza.
  • Liderii UE cer o pauză în conflictul Israel-Hamas pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în Gaza.
  • Doi copii cu dublă cetăţenie israeliano-maghiară se numără printre cei peste 200 de ostatici ai Hamas.
  • China va oferi ajutor umanitar de 2 milioane de dolari pentru Gaza. Ajutorul va fi compus din alimente, medicamente și alte provizii de ajutor umanitar de urgență. China a mai oferit un ajutor de un milion de dolari.
  • Raid israelian nocturn în Gaza. Armata israeliană anunță că a lovit „celule teroriste, infrastructură și posturi de lansare a rachetelor antitanc”.
  • Premierul Beniamin Netanyahu spune că există un calendar al ofensivei în Gaza. The Wall Street Journal scrie că Israelul a fost de acord să amâne invazia terestră pe fondul presiunii americane.
  • Există stocuri de combustibil în Gaza - IDF. Reprezentanții armatei israeliene spun că în Fâșia Gaza sunt stocuri mari de combustibil, însă acestea se află sub controlul Hamas.
  • Unele spitale din Gaza funcționează doar parțial. Lipsa combustibilului duce la lipsa energiei necesare menținerii clădirilor și echipamentelor medicale.
  • Peste 6.500 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană, potrivit autorităților palestiniene din Gaza. Peste 2.700 dintre victime sunt copii.
  • Peste 1.400 de persoane au fost ucise de Hamas, în atacurile din 7 octombrie, care au vizat comunitățile din apropierea graniței cu Gaza, potrivit autorităților israeliene.
  • 224 este cea mai nou număr publicat de IDF, al ostaticilor luați de Hamas.
  • Israelul nu permite intrarea de combustibil în Gaza. Forțele de Apărare Israeliene se tem că acesta va ajunge la Hamas.
  • Criză umanitară profundă din Gaza. În lipsa combustibilului pentru centralele de tratare a apei, locuitori din Gaza au ajuns să bea apă murdară și sărată.

21.00 - Israelul cere Rusiei să expulzeze o delegaţie Hamas aflată în vizită la Moscova

Israelul a numit „deplorabilă” invitarea unei delegații a mişcării islamiste palestiniene Hamas în Rusia și a cerut Moscovei să „expulzeze” această delegaţie, relatează AFP.

„Hamasul este o organizație teroristă mai rea decât Statul Islamic”, spune Ministerul israelian de Externe, care cere Rusiei să expulzeze delegaţia Hamas. Presa rusă scrie că din delegaţie face parte un membru al Biroului Politic al Hamas, Abu Marzuk.

„Mâinile responsabililor de rang înalt ai Hamas sunt pline de sângele a peste 1.400 de israelieni care au fost masacraţi, asasinaţi, executaţi şi arşi, iar ei sunt responsabili de răpirea a peste 220 de israelieni, inclusiv bebeluşi, copii, femei şi bătrâni”, arată sursa citată.

20.00 - Liderii UE cer o pauză în conflictul Israel-Hamas pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în Gaza

Liderii Uniunii Europene reuniți joi la Bruxelles, Belgia, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza și au cerut ca ajutoarele „să ajungă la cei care au nevoie” și măsuri care includ „coridoare umanitare și pauze pentru nevoi umanitare”.

În comunicatul lor privind Orientul Mijlociu, care stabilește poziția UE, liderii au cerut, de asemenea, „acces umanitar continuu, rapid, sigur și nestingherit” în Gaza.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern au convenit că UE „va lucra îndeaproape cu partenerii din regiune pentru a proteja civilii, pentru a oferi asistență și pentru a facilita accesul la hrană, apă, îngrijire medicală, combustibil și adăpost”.

Liderii europeni au mai spus că UE se va asigura asistența destinată civililor din Gaza nu va fi folosită de organizațiile teroriste.

Liderii UE și-au reiterat apelul „față de Hamas să elibereze imediat toți ostaticii fără nicio condiție prealabilă” și condamnarea lor în „cei mai puternici termeni posibili ai Hamas pentru atacurile sale teroriste brutale și nediscriminatorii în Israel”.

Liderii au reiterat, de asemenea, „importanța asigurării în orice moment a protecției tuturor civililor în conformitate cu dreptul internațional umanitar”, adăugând că UE „deplânge orice pierdere de vieți civile”.

18.00 - Forțele Armate Israeliene susțin că l-au ucis pe adjunctul șefului serviciilor de informații Hamas

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au anunțat că l-au ucis joi pe adjunctul șefului direcției de informații a Hamas, Shadi Barud, în atacurile de joi asupra Fâșiei Gaza.

IDF l-a acuzat pe Barud că a plănuit atacurile Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului împreună cu actualul său lider din Gaza, Yahya Sinwar .

17.00 - Două sute de scaune cu portretele ostaticilor Hamas în fața sediului ONU

Două sute de scaune, fiecare purtând portretul unui ostatic răpit de Hamas în timpul atacurilor sale din 7 octombrie, au fost instalate în afara sediului european al ONU din Geneva, Elveția. În spatele lor, pe un banner uriaș scrie: „Adu-i acasă”.

Armata israeliană a declarat joi că numărul confirmat de persoane ținute ostatici în Fâșia Gaza de la raidurile transfrontaliere ale Hamas a crescut cu două, până la 224.

Până acum, au fost eliberați 4 ostatici.

16.00 - China va oferi ajutor umanitar de 2 milioane de dolari pentru Gaza

China va oferi aproximativ 2,05 milioane de dolari în ajutor umanitar Fâșiei Gaza.

Potrivit unei declarații a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare din China (CIDCA), organizația de ajutor extern și dezvoltare a țării, ajutorul va fi compus din alimente, medicamente și alte provizii de ajutor umanitar de urgență. China a mai oferit un ajutor de un milion de dolari.

Într-o declarație din 16 octombrie, CIDCA a declarat că China va oferi ajutor Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) și Autorității Palestiniene pentru a atenua nevoile urgente de hrană, îngrijire medicală și cazare. În declarație nu se preciza cuantumul ajutorului la momentul respectiv.

Anunțul vine după ce Zhai Jun, trimisul special al Beijingului în Orientul Mijlociu, s-a angajat într-un turneu fulger în regiune menit să promoveze discuțiile de pace între Israel și Hamas.

Beijingul a refuzat să condamne sau chiar să numească gruparea militantă palestiniană în declarațiile sale de până acum.

Observatorii au văzut călătoria ca o șansă pentru China de a înclina și mai mult balanța globală de putere în favoarea sa, pe măsură ce competiția strategică cu SUA se încinge.

15. 45 Doi copii cu dublă cetăţenie israeliano-maghiară se numără printre cei peste 200 de ostatici ai Hamas

Doi copii cu dublă cetăţenie israeliano-maghiară se numără printre cei peste 200 de ostatici luați de teroriștii Hamas în Fâşia Gaza, relatează Associated Press, care citează ministerul de externe al Ungariei.

Copiii, cu vârste de 8 și 15 ani, au fost luați din casa tatălui lor, aflată într-un kibuț de lângă granița cu Gaza, în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, a declarat mama copiilor pentru săptămânalul maghiar Hetek.

Un purtător de cuvânt al ministerului a confirmat revistei că copiii sunt ținuți în Gaza și a spus că ministerul a luat legătura cu mama lor.

15.30 - Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas: cel puțin 7.028 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 2.913 copii

Cel puțin 7.028 de palestinieni ar fi fost uciși în Gaza până în prezent, inclusiv 2.913 copii, în Gaza atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, spune Ministerul Sănătății din Gaza controlat de Hamas.

Afirmațiile nu au fost verificate independent.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu are încredere în cifrele avansate de israelieni privind numărul morților.

Consiliul pentru Relații Americano-Islamice a declarat că este „profund deranjat” de comentariile lui Biden cu privire la cifrele din Gaza și i-a cerut președintelui să își ceară scuze.

15.00 - 12 camioane umanitare ale Semilunii Roșii Egiptene au intrat în Gaza

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a declarat că 12 camioane din Semiluna Roșie Egipteană au trecut prin punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza cu apă, alimente, medicamente și provizii medicale.

Până acum au ajuns 74 de camioane în Gaza, dar niciunul dintre ele nu a avut combustibil.

Israelul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila deturnare a livrărilor de combustibil de către Hamas, preocupări considerate legitime de Casa Albă, scrie Reuters.

14.31 - Corespondentul Al Jazeera Gaza a pierdut 4 membri ai familiei într-un atac aerian israelian

Corespondentul șef al Al Jazeera în Fâșia Gaza, Wael Dahdouh, lucra la o relatare despre atacurile din Gaza când a primit vestea devastatoare: soția, fiul și fiica sa au fost uciși miercuri într-un atac aerian israelian, scrie Associated Press.

Câteva momente mai târziu, canalul prin satelit din Qatar a difuzat imagini cu Dahdouh intrând în spitalul al-Aqsa din Gaza, înainte de a ceda durerii în timp ce privea peste corpul fiului său mort.

„Se răzbună pe noi în copiii noștri?”, a spus el, îngenuncheat peste corpul însângerat al fiului său, purtând încă vesta de presă de protecție de la munca din acea zi.

Nepotul lui Dahdouh a fost, de asemenea, declarat mort două ore mai târziu, a raportat rețeaua.

Corespondentul Al-Jazeera Wael Al-Dahdouh își plânge unul dintre cei trei copii uciși de un atac israelian în Gaza.

Potrivit Al-Jazeera, membrii familiei lui Dahdouh au fost uciși de un atac aerian israelian care a lovit tabăra de refugiați Nuseirat, situată într-o zonă din Gaza unde armata a încurajat oamenii să meargă pentru a rămâne în siguranță.

Într-o declarație, Al Jazeera a declarat că „casa familiei lui Dahdouh a fost vizată” într-un „atac nediscriminatoriu al ocupației israeliene”.

Israelul a amenințat că va închide Al Jazeera din cauza relatărilor sale despre război. Al-Jazeera este o rețea media de stat din Qatar și este critică la adresa Israelului, în special în ceea ce privește tratamentul aplicat palestinienilor.

Israelul actualizează numărul ostaticilor luați de Hamas

Armata israeliană spune acum că se crede că 224 de persoane sunt ținute ostatice în Gaza după atacurile Hamas din 7 octombrie. Estimarea anterioară dată a fost de 222.

Până acum Hamas a eliberat în total patru ostatici. Vinerea trecută au fost eliberate două femei, mamă și fiică, Judith Tai Raanan și fiica ei de 17 ani, Natalie Raanan. Luni au fost eliberată Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, alături de vecina și prietena ei, Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani.

Luni au fost eliberată Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, alături de altă femeie în vârstă de 79 de ani.

Restul ostaticilor provin din țări precum Mexic, Brazilia, Statele Unite, Germania și Thailanda, precum și civili și soldați israelieni. Printre ei se numără Mia Schem, o femeie franco-israeliană în vârstă de 21 de ani, care săptămâna trecută a apărut într-un videoclip lansat de Hamas.

Discuțiile pentru a asigura eliberarea unui număr mare de ostatici deținuți de Hamas în Gaza sunt în curs de desfășurare, au declarat surse pentru CNN. Negocierile implică Statele Unite, Israel, Qatar, Egipt și Hamas.

13.15 - Liderii UE cer coridoare umanitare în Gaza

Liderii UE reuniți la Bruxelles sunt gata să ceară coridoare umanitare în Gaza și pauze în bombardamentele în și din enclavă pentru a permite accesul la ajutor umanitar, transmite Reuters. Diplomații și oficialii au petrecut zile întregi dezbătând dacă să solicite „o pauză umanitară” sau „pauze”, la plural.

Un text conceput ca proiect final pentru declarația summitului include pluralul, și exprimă „cea mai gravă îngrijorare a liderilor pentru deteriorarea situației umanitare din Gaza”.

Acesta solicită „accesul și ajutorul umanitar continuu, rapid, sigur și neîngrădit pentru a ajunge la cei care au nevoie prin toate măsurile necesare, inclusiv coridoare umanitare și pauze”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Intenția unei declarații comune UE în privința ajutorului umanitar din Gaza vine după zile de negocieri și luări de poziție, unii subliniind dreptul Israelului la autoapărare, iar alții subliniind îngrijorarea cu privire la civilii palestinieni.

Summitul de joi al Consiliului UE e prima întâlnire în persoană a celor 27 de lideri naționali ai UE de la atacul mortal Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a determinat Israelul să bombardeze și să blocheze Gaza.

Țări europene precum Franța, Olanda, Spania, Portugalia și Irlanda au aprobat apelurile Organizației Națiunilor Unite pentru o întrerupere a conflictului din motive umanitare.

Dar alte țări, cum ar fi Germania, Republica Cehă și Austria, s-au opus, argumentând că o astfel de măsură ar putea reduce capacitatea Israelului de a se apăra și ar permite Hamas să se regrupeze,.

12.20 - OMS a publicat resursele medicale care așteaptă să intre în Gaza

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat lista materialelor medicale care așteaptă la granița Egiptului cu Gaza. Acestea includ, potrivit BBC: echipament chirurgical pentru 3.700 de pacienți cu traume, Servicii de sănătate de bază și esențiale pentru 110.000 de persoane, Echipamente medicale pentru 20.000 de pacienți care suferă de boli cronice.

OMS solicită „acces imediat și neîntrerupt în Gaza”, astfel încât să poată sprijini „sistemul de sănătate bolnav” al teritoriului.

Zeci de camioane cu ajutoare au fost lăsate să intre în Gaza la punctul de trecere a frontierei Rafah în ultimele zile, dar agențiile spun că sunt necesare cel puțin 100 pe zi.

11.20 - Vladimir Putin avertizează că războiul Israel-Hamas s-ar putea extinde

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că actualul conflict dintre Israel şi Hamas s-ar putea extinde mult dincolo de Orientul Mijlociu. Liderul de la Kremlin a mai spus că este greşit ca femeile, copiii şi bătrânii nevinovaţi din Gaza să fie pedepsiţi pentru crimele altora, relatează Reuters.

„Sarcina noastră de astăzi, principala noastră sarcină, este să oprim vărsarea de sânge şi violenţa”, a spus Vladimir Putin care a criticat anumite forţe, pe care nu le-a numit, care ar căuta să provoace o nouă escaladare şi să atragă în conflict cât mai multe alte ţări.

Președintele Rusiei a transmis condoleanţe familiilor israelienilor şi cetăţenilor din alte ţări care au fost ucişi sau răniţi de Hamas în atacul sângeros din 7 octombrie. Moscova, a spus Vladimir Putin, pledează pentru o soluţie cu două state în problema palestiniano-israeliană, care ar fi singura cale pentru o pace pe termen lung.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin consideră că Israelul greșește continuând să bombardeze Gaza ca represalii atacul Hamas.

Războiul din Gaza a declanșat deja conflicte dincolo de teritoriile palestiniene. Avioanele de război israeliene au lovit miercuri infrastructura armatei siriene ca răspuns la rachetele trase din Siria, un aliat al Iranului.

Israelul a vizat, de asemenea, aeroportul sirian din Alep și Hezbollah susținut de Iran în Liban.

10.17 - Armata israeliană a făcut o incursiune terestră în Gaza

Armata israeliană a anunţat joi dimineaţă că a realizat în cursul nopţii o incursiune „relativ amplă” în Fâşia Gaza pentru a ataca poziţii ale Hamas, relatează AFP.

Forțele de Apărare Israeliene spun că a fost un „raid țintit” peste noapte în nordul Fâșiei Gaza, transmite BBC.

Armata israeliană a declarat că raidul a fost efectuat ca parte a „pregătirii pentru următoarele etape ale luptei” și „a lovit numeroase celule teroriste, infrastructură și posturi de lansare a rachetelor antitanc”, într-o postare joi, distribuind videoclipuri ale operațiunii.

„Soldații au părăsit zona și s-au întors pe teritoriul israelian”, a anunțat armata israeliană.

Anterior, premierul Benjamin Netanyahu a declarat într-un discurs televizat că forțele IDF încă se pregătesc pentru o invazie terestră, dar nu a dat niciun indiciu cu privire la calendar.

IDF contestă afirmația că combustibilul este pe terminate în Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au contestat o afirmație a Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) potrivit căreia combustibilul se va termina iminent în Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, spune că pe teritoriul Fâșiei Gaza se află suficient combustibil, în posesia Hamas.

„Este suficient pentru multe zile pentru ca spitalele și pompele de apă să funcționeze. Doar prioritățile sunt diferite. Hamas preferă să aibă tot combustibilul pentru capacitățile sale de luptă, lăsând civilii fără el”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, spune că pe teritoriul Fâșiei Gaza se află suficient combustibil, în posesia Hamas.

Spitalele din Gaza se ocupă numai de cazuri de urgență pe fondul temerilor că rezervele de combustibil s-ar putea termina în următoarele ore, potrivit ONU.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Richard Peeperkorn, a declarat pentru BBC că spitalele susținute de ONU folosesc generatoare „la niveluri minime doar pentru operațiuni de salvare a vieții”.

Spitalele din Gaza tratează doar urgențele

Spitalele din Fâșia Gaza primesc doar cazuri de urgență pentru că rezervele de combustibil sunt aproape epuizate, anunță ONU.

Spitalele trebuie să conserve puținul combustibil pe care îl au pentru a alimenta echipamentele de salvare a vieții, cum ar fi ventilatoarele, incubatoarele neonatale și aparatele de dializă renală.

Israelul blochează noi livrări de combustibil către Gaza, spunând că acestea ar putea fi furate și exploatate de Hamas în scopuri militare. De asemenea, acuză Hamas că a stocat sute de mii de litri de motorină și a refuzat să o împartă.

Atacul Hamas și blocada israeliană „crime împotriva umanității”- fost șef al CPI

Atacul din 7 octombrie al militanților Hamas, care a ucis peste 1.400 de persoane și a dus la peste 220 de ostatici, a fost „în mod clar o crimă împotriva umanității”, a declarat Luis Moreno-Ocampo, fostul prosector șef al Curții Penale Internaționale (CPI), transmite BBC.

„Este o crimă de război, pentru că luarea de ostatici este o crimă de război”, a adăugat el.

Luis Moreno-Ocampo, fost procuror al Curții Penale Internaționale. Foto: 2012

Dar și blocada ulterioară a Israelului asupra Fâșiei Gaza este o „crimă împotriva umanității și un genocid”, a spus Moreno-Ocampo.

„Una dintre formele de a comite un genocid este de a provoca oamenilor condiții pentru a-i distruge. Și exact asta este blocada.”

„Israelul are dreptul să se apere, dar nu poate bloca 2 milioane de oameni și, făcând acest lucru, să se ajungă la un într-un lagăr de concentrare”, a spus el.

Joe Biden spune că nu are încredere în cifrele privind numărul morților din Gaza

Președintele american Joe Biden a declarat că a „nicio încredere în numerele pe care le folosesc palestinienii” atunci când a fost întrebat dacă Israelul a făcut suficient pentru a „minimiza victimele civile” într-o presă conferință mai devreme.

„Israelienii trebuie să fie incredibili de atenți să se concentreze pe urmărirea oamenilor care au propagat acest război. Este împotriva interesului lor când acest lucru nu se întâmplă”, a adăugat președintele SUA.

Ministerul Sănătății condus de Hamas în Gaza spune că peste 6.500 de persoane au fost ucise începând cu 7 octombrie, inclusiv peste 2.700 de copii.

Qatarul, surprins și consternat de declarațiile Israelului la ONU

Prim-ministrul și ministrul de externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a reacționat la comentariile ministrului israelian de externe care a acuzat Qatarul că finanțează Hamas, transmite CNN.

Acuzațiile israeliene vin în momentul în care Qatarul este implicat în negocieri intense pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas.

Premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, spune că „aceste declarații provocatoare subminează eforturile în curs și pun în pericol vieți și pot fi înțelese numai în contextul șantajului politic și al propagandei”.

Prim-ministrul și ministrul de externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a reacționat la comentariile ministrului israelian de externe care a acuzat Qatarul că finanțează Hamas.

În timpul reuniunii la nivel înalt a ONU de marți, ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a acuzat Qatarul că finanțează Hamas și adăpostește liderii săi.

„Qatarul, care finanțează și adăpostește liderii Hamas, ar putea influența și permite eliberarea imediată și necondiționată a tuturor, a tuturor ostaticilor deținuți de teroriști", a spus Eli Cohen.

Apeluri la „pauză umanitară”

Rezervele vitale de combustibil sunt pe punctul de a se epuiza, a declarat Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări (UNRWA). Aceasta conduce „cea mai mare operațiune umanitară din Gaza”, a spus directorul agenției, dar totul s-ar putea încheia în câteva ore.

Fără provizii de combustibil, agenția a declarat că nu va mai putea să opereze stații de desalinizare, servicii spitalicești sau să livreze provizii alimentare.


Prezența Hamas la punctul de trecere a frontierei Rafah a făcut situația „extrem de dificilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Qatarul, care ajută la medierea cu Egiptul, speră la un progres în curând în negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, au declarat premierul și ministrul de externe.

O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prezentată de SUA solicită „pauză umanitare”, nu o încetare a focului, pentru a permite ajutorului de care este nevoie disperată să ajungă în Gaza.

Uniunea Europeană ar putea, de asemenea, să încline spre a cere o „scurtă pauză umanitară” în Gaza după ce liderii se vor întâlni joi, a declarat un diplomat de rang înalt, potrivit CNN.

Mai mulți lideri au agreat deja ideea, cum ar fi premierul olandez Mark Rutte și miniștrii de externe ai Irlandei și Sloveniei. Separat, guvernul britanic discută despre „pauze umanitare”, dar respinge o „încetare a focului în masă”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

Vezi AICI principalele evenimente de ieri din conflictul Israel - Hamas.