Linkuri accesibilitate

Trilaterală Hezbollah-Hamas-Jihadul Islamic. Erdoğan: Hamas nu este o organizație teroristă. Acțiunile Israelului sunt sălbatice


O femeie reacționează în urma loviturilor israeliene asupra Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. 24 octombrie 2023. (AFP)
O femeie reacționează în urma loviturilor israeliene asupra Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. 24 octombrie 2023. (AFP)

Șeful ONU afirmă că Israelul încalcă legile umanitare internaționale în Gaza. Criza din Gaza se adâncește. Peste 5.800 de palestinieni au fost uciși de atacurile israeliene, dintre care 2.000 de copii.

Ziua 19 | Sumarul principalelor evenimente

  • Premierul Beniamin Netanyahu spune că a fost stabilit un calendar al ofensivei în Gaza, fără să ofere mai multe detalii. The Wall Street Journal a scris miercuri că Israelul a fost de acord să amâne invazia terestră pe fondul presiunii americane, până când americanii vor putea consolida apărarea în Orientul Mijlociu. Între timp, SUA au anunțat că vor trimite două baterii Iron Dome în Israel, care se adaugă interceptoarelor Iron Dome pe care SUA le-au furnizat deja Israelului.
  • Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan spune că Hamas nu este o organizație teroristă și că acțiunile Israelului în Gaza sunt „sălbatice”
  • Trilaterală Hezzbolah - Hamas - Jihad Islamic. Șeful Hezbollah - Hassan Nassrallah s-a întâlnit cu șeful Jihadului Islamic Palestinian - Ziad Nahleh și cu șeful adjunct al biroului politic al Hamas - Saleh al-Arouri. Potrivit unei declarații Hezbollah, cei trei au discutat despre ultimele evenimente din Fâșia Gaza, inclusiv ciocnirile în curs de la granița Libanului cu Israelul.
  • Comandantul batalionului Khan Yunis, ucis de armata israeliană - Forțele Armate Israeliene (IDF) și Agenția de Securitate a Israelului (Shin Bet) au anunțat că l-au ucis pe comandantul batalionului Khan Yunis, din Hamas, care a efectuat atacuri împotriva soldaților și civililor israelieni.
  • Departamentul de stat al SUA: militanții Hamas au împiedicat oamenii să se apropie de punctul de trecere a frontierei de la Rafah - Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat pentru CNN că prezența sporadică a Hamas la punctul de trecere a graniței Rafah a făcut situația „extrem de dificilă”.
  • Unele spitale din Gaza funcționează doar parțial. Lipsa combustibilului duce la lipsa energiei necesare menținerii clădirilor și echipamentelor medicale.
  • Peste 6.500 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană, potrivit autorităților palestiniene din Gaza. peste 2.700 dintre victime sunt copii.
  • Peste 1.400 de persoane au fost ucise de Hamas, în atacurile din 7 octombrie, care au vizat comunitățile din apropierea graniței cu Gaza, potrivit autorităților israeliene.
  • Israelul nu permite intrarea de combustibil în Gaza. Forțele de Apărare Israeliene se tem că acesta va ajunge la Hamas.
  • Criză umanitară profundă din Gaza. În lipsa combustibilului pentru centralele de tratare a apei, locuitori din Gaza au ajuns să bea apă murdară și sărată.
  • Legi umanitare încălcare de Israel în Gaza. Secretatul General ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului internațional umanitar la care asistăm în Gaza”.
  • Diplomații israelieni, înfuriați de remarcile șefului ONU. Reprezentanții Israelului la ONU au cerut demisia lui Antonio Guterres, după ce acesta a spus că atacul Hamas asupra Israelului „nu a venit din neant”.
  • Opt camioane umanitare au intrat în Gaza. Agențiile umanitare spun însă că e nevoie de un flux continuu de cel puțin 100 de camioane pe zi.

21.00 - Biden: Nu știu dacă palestinienii spun adevărul cu privire la oamenii uciși, dar sunt convins că mor oameni nevinovați

Președintele american Joe Biden a declarat într-o conferință de presă că „nu are idee dacă palestinienii spun adevărul despre câți oameni sunt uciși”. El a adăugat că este „sigur că au fost uciși inocenți” și a cerut Israelului să minimizeze pierderile civile.

„Cred că ar trebui să fim incredibil de atenți”, a spus Biden. „Israelul ar trebui să fie incredibil de atent pentru a se asigura că se concentrează pe urmărirea oamenilor care propagă acest război împotriva Israelului. Și este împotriva intereselor lor când asta nu se întâmplă. Dar nu am încredere în cifrele pe care palestinienii le dau”.

20.23 - SUA trimit două baterii Iron Dome în Israel

SUA au fost de acord să trimită două baterii Iron Dome din SUA în Israel, au declarat miercuri, pentru CNN doi oficiali americani.

Nu este clar dacă bateriile, deținute de armata SUA, au fost deja expediate.

Bateriile se adaugă interceptoarelor Iron Dome pe care SUA le-au furnizat deja Israelului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, le-a declarat reporterilor săptămâna trecută că interceptori din stocuri „pe care Statele Unite le au în țară au fost furnizați rapid Israelului”, iar interceptori suplimentari vor fi furnizați „în zilele următoare”.

Iron Dome este conceput pentru a doborî proiectilele și este echipat cu un radar care detectează rachete și apoi utilizează un sistem de comandă și control care calculează rapid dacă un proiectil care vine reprezintă o amenințare sau este probabil să lovească o zonă nepopulată. Dacă racheta reprezintă o amenințare, Iron Dome trage rachete de la sol pentru a le distruge în aer.

20.00 - Netanyahu: Am stabilit calendarul ofensivei

Premierul Beniamin Netanyahu a anunțat miercuri seară că a fost stabilit un calendar al ofensivei israeliene în Gaza, fără să ofere mai multe detalii.

„Suntem hotărâți să aducem ostaticii acasă, vom distruge Hamas, dar momentul invaziei va fi decis prin consens”, a spus Netanyahu, fără a detalia la ce se referă.

El le-a cerut israelienilor să se îndrepte către sud, pentru a fi în siguranță.

The Wall Street Journal a scris miercuri că Israelul a fost de acord să amâne invazia terestră pe fondul presiunii americane, până când americanii vor putea consolida apărarea în Orientul Mijlociu.

Luptătorii iranieni au lansat peste o duzină de lovituri împotriva forțelor americane și ale coaliției din Irak și Siria în ultima săptămână, provocând îngrijorarea profundă oficialilor americani că războiul din Gaza s-ar putea extinde rapid.

Netanyahu a mai spus că „toată lumea va trebui să răspundă [pentru atacul Hamas], inclusiv eu, dar asta se va întâmpla numai după război”. Este pentru prima oară când premierul israelian vorbește public despre eşecul militar şi guvernamental.

19.00 - Trilaterală Hamas - Hezbollah - Jihadul Islamic

Șeful Hezbollah - Hassan Nassrallah s-a întâlnit cu șeful Jihadului Islamic Palestinian - Ziad Nahleh și cu șeful adjunct al biroului politic al Hamas - Saleh al-Arouri.

Potrivit unei declarații Hezbollah, cei trei au discutat despre ultimele evenimente din Fâșia Gaza, inclusiv ciocnirile în curs de la granița Libanului cu Israelul.

S-a convenit să se continue coordonarea și monitorizarea regulată a evoluțiilor zilnic și regulat.

IDF a continuat să lovească ținte în Liban, inclusiv celule teroriste care au tras rachete antitanc spre Israel, scrie Haaretz.

18.00 - Atac cu rachete în apropierea școlii din Gaza. Un mort și 44 de răniți

Școala din Gaza a fost grav avariată într-un atac cu rachete din apropiere, spune Agenția ONU pentru regugiația Palestinieni (UNRWA).

Un civil a fost ucis și alți 44 au fost răniți, inclusiv nouă copii, se arată într-un comunicat dat miercuri de UNRWA, citată de The Guardian.

Școala din Rafah, sudul Fâșiei Gaza, adăpostea 4.600 de persoane strămutate.

Peste 613.000 de persoane strămutate se adăpostesc în unitățile UNRWA din Gaza, spune agenția.

Alți trei membri ai personalului UNRWA au fost uciși în ultimele 24 de ore, ceea ce duce la 38 numărul angajaților agenției ONU uciși de la atacul Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie.

Agenția a declarat aseară că va fi forțată să-și oprească operațiunile în Gaza din cauza lipsei de combustibil începând de miercuri seara. Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a avertizat încă de duminică că combustibilul organizației se va epuiza miercuri.

„Fără combustibil, nu va exista apă, nici spitale, nici brutării funcționale. Fără combustibil, ajutorul nu va ajunge la cei care au nevoie disperată. Fără combustibil, nu va exista asistență umanitară. Niciun combustibil nu va mai sugruma copiii, femeile și oamenii din Gaza”, a scris agenția în comunicat.

Ca răspuns la avertismentul agenției, armata israeliană a postat o fotografie cu rezervoarele de combustibil care s-ar afla pe teritoriul Fâșiei Gaza. „Conțin mai mult de 500.000 de litri de combustibil”, se spune în postare. „Întreabă Hamasul dacă poți și tu avea ceva” din acest combustibil, a scris armata israeliană.

17.15 - Comandantul batalionului Khan Yunis, ucis de armata israeliană

Forțele Armate Israeliene (IDF) și Agenția de Securitate a Israelului - Shin Bet au anunțat că l-au ucis pe comandantul batalionului Khan Yunis, din Hamas, care a efectuat atacuri împotriva soldaților și civililor israelieni, potrivit armatei.

Tisir Mbasher era apropiat de înalți oficiali Hamas, inclusiv de șeful brațului militar, Muhammad Deif, și a deținut mai multe funcții în producția de arme și a servit ca comandant al forței navale a organizației.

IDF a anunțat că Forțele Aeriene au atacat sute de ținte militare și guvernamentale aparținând Hamas și au ucis agenți Hamas. Potrivit armatei, infrastructurile teroriste ale organizației au fost distruse în cadrul atacurilor, inclusiv puțuri de tunel, sedii militare, depozite de arme și poziții de lansare pentru obuze de mortar și rachete antitanc.

17.00 - Departamentul de stat al SUA: militanții Hamas au împiedicat oamenii să se apropie de punctul de trecere a frontierei de la Rafah

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat pentru CNN că prezența sporadică a Hamas la punctul de trecere a graniței Rafah a făcut situația „extrem de dificilă”. El a spus că egiptenii sunt gata să-i accepte pe cetățenii americani și cetățenii străini care ajung pe partea lor de graniță.

„Am văzut activi militanți Hamas acolo, cu arme împiedicând oamenii să se apropie de trecere”, a spus Miller.

„Egiptenii sunt pregătiți, spun ei, să accepte oameni, cetățeni străini, cetățeni ai Statelor Unite”, a mai spus Miller.

Miller a refuzat să discute despre statutul negocierilor privind soarta ostaticilor și a explicat că „a vorbi despre munca noastră în mod public, într-o zonă atât de sensibilă și delicată, nu este de fapt util pentru obiectivul nostru de a-i elibera pe acești americani”.

Statele Unite, Israel, Qatar, Egipt și Hamas sunt implicate în negocieri, spun surse citate de CNN.

Patru ostatici – doi americani și doi israelieni – au fost eliberați până acum.

16.00 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: Hamas nu este o organizație teroristă

Recep Tayyip Erdoğan a declarat unui grup de parlamentari din partidul său Justiție și Dezvoltare (AKP) că Hamas nu este o organizație teroristă și că acțiunile Israelului în Gaza sunt „sălbatice”.

„Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare și de mujahedini (combatanți - n.r.) care luptă pentru a-și proteja pământul și cetățenii”, a spus președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

El a anunțat, de asemenea, că călătoria sa în Israel a fost anulată.

„Occidentul s-a unit și vede Hamas ca pe o organizație teroristă. Israel, tu poți să te comporți ca o organizație, pentru că Occidentul îți datorează mult. Dar Turcia nu-ți datorează nimic”, a spus Erdogan în parlamentul turc.

Erdogan a subliniat că aproximativ jumătate dintre cei uciși în atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza sunt copii. „Noi spunem: nu ucideți copii. Uciderea de oameni, femei și copii - oameni nevinovați, zile în șir nu poate fi justificată, chiar dacă este un răspuns la unele acte pe care le condamnăm".

Erdoğan a spus că Turcia nu are „nicio problemă cu statul Israel”, dar a adăugat că țara sa „nu a aprobat niciodată atrocitățile comise de Israel”.

Președintele Turciei a fost criticat pentru comentariile sale. Vicepremierul italian le-a catalogat drept „dezgustătoare”.

Hamas este o organizație islamistă cu o aripă militară. Cuvântul „Hamas” este în sine un acronim pentru „Harakat Al-Muqawama Al-Islamiyya” care înseamnă în arabă pentru „Mișcarea de rezistență islamică”.

Gruparea, la fel ca majoritatea facțiunilor și partidelor politice palestiniene, consideră Israelul o putere ocupantă și că încearcă să elibereze teritoriile palestiniene.

Hamas a revendicat de-a lungul anilor mai multe atacuri asupra Israelului și a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel.

Atacurile din 7 octombrie, de o violență ieșită din comun, au dus la moartea a peste 1.400 de persoane în sudul Israelului.

De asemenea, Hamas a capturat peste 200 ostatici civili din casele lor și de la un festival de muzică și i-a adus în Gaza.

14.52 - Peste 6.500 de palestinieni uciși de atacurile aeriene israeliene

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat că 6.546 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza de loviturile aeriene israeliene începând cu 7 octombrie. Instituția precizează că numărul include 2.704 copii.

În ultimele 24 de ore, mai transmite ministerul, au fost ucise 756 de persoane ucise, inclusiv 344 de copii. În total sunt 17.439 de persoane rănite.

Cifrele publicate nu pot fi verificate independent.

Foamete în taberele de refugiați din Gaza

Un lucrător umanitar citat de BBC spune că oamenii suferă de o „foamete reală” în tabăra de refugiați Jabalia.

Jabalia este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Gaza. Mai mult de 116.000 de persoane trăiesc într-o zonă de 1,4 km pătrați , potrivit ONU.

Un lucrător umanitar în Jabalia a declarat pentru BBC World Service că aproape toate proviziile s-au terminat iar brutăriile rămân fără făină.

Tabăra de refugiați Jabalia, după lovituri aeriene israeliene. 11 octombrie 2023.
Tabăra de refugiați Jabalia, după lovituri aeriene israeliene. 11 octombrie 2023.

Qatarul speră să obțină în curând noi eliberări de ostatici deținuți de Hamas

Qatarul speră la un progres în curând în negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, a declarat miercuri prim-ministrul și ministrul de externe al Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, transmite CNN.

„Dacă vom fi capabili să ne înțelegem între cele două părți, cred că vom vedea un progres, sperăm, în curând”, a declarat el într-o conferință de presă cu omologul său turc, Hakan Fidan.

Prim-ministrul și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, susține o conferință de presă după întâlnirea cu ministrul de externe al Turciei la Doha. 25 octombrie 2023.
Prim-ministrul și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, susține o conferință de presă după întâlnirea cu ministrul de externe al Turciei la Doha. 25 octombrie 2023.

„Negocierile sunt încă în curs de desfășurare”, a spus Al Thani.

Qatarul și Egiptul mediază între Israel, SUA și Hamas pentru eliberarea ostaticilor deținuți de grupul militant începând cu 7 octombrie. Patru ostatici – doi americani și doi israelieni – au fost eliberați până acum.

De cealaltă parte, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a descris Hamas drept „un grup de eliberare” care duce o luptă pentru a-și proteja pământul, scrie BBC.

Într-un discurs înflăcărat în parlamentul turc, Erdogan a spus că și-a anulat planul de a vizita Israelul. El a spus că i-a strâns mâna premierului israelian Benjamin Netanyahu, dar că Netanyahu a abuzat de bunele intenții ale Turciei.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune despre Hamas că este „un grup de eliberare”.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune despre Hamas că este „un grup de eliberare”.

Cei doi lideri s-au întâlnit luna trecută la summitul ONU de la New York, când întrevederea lor a fost considerată un semnal important al îmbunătățirii relațiilor între Turcia și Israel.

Hamas a fost desemnată un grup terorist format din Israel, SUA, UE și Regatul Unit, precum și din alte țări.

Peste 171 de atacuri asupra asistenței medicale din Gaza

Organizația Mondială a Sănătății din Palestina a anunțat pe rețelele de socializare că din 7 octombrie a documentat 171 de atacuri asupra asistenței medicale din Gaza și Cisiordania.

Acesta susține că „493 de persoane au fost ucise în atacuri asupra sănătății, inclusiv 16 lucrători din domeniul sănătății aflați la datorie”.

12:15 - IDF: Hamas blochează evacuarea locuitorilor din Gaza

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, care a acuzat Hamas că a creat blocaje rutiere pentru a opri evacuarea oamenilor din nordul Fâșiei Gaza, transmite BBC.

Daniel Hagari spune că Israelul a vizat aceste blocaje rutiere peste noapte „pentru a permite evacuarea populației”.

Purtătorul de cuvânt le-a transmis cetățenilor din nordul Gaza că Hamas și conducerea sa „vă exploatează, vă folosesc casele, școlile, spitalele, subteranul, sub casele voastre, lângă școli și spitale, se ascund acolo”.

La începutul acestei luni, Israelul a avertizat oamenii din nordul Fâșiei Gaza să se îndrepte spre sud. Dar atacurile asupra zonelor sudice, inclusiv asupra orașului Khan Younis, au continuat.

Întâlnire Hezbollah - Hamas - Jihadul Islamic

Liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, dreapta, se întâlnește cu secretarul general al Jihadului, Ziyad al-Nahalah, și cu liderul adjunct al Hamas, șeicul Saleh al-Arouri, într-o locație neidentificată în această imagine publicată pe 25 octombrie.

Liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah (d), secretarul general al Jihadului, Ziyad al-Nahalah, și cu liderul adjunct al Hamas, șeicul Saleh al-Arouri, într-o locație neidentificată. 25 octombrie. Biroul de presă al Hezbollah/Reuters
Liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah (d), secretarul general al Jihadului, Ziyad al-Nahalah, și cu liderul adjunct al Hamas, șeicul Saleh al-Arouri, într-o locație neidentificată. 25 octombrie. Biroul de presă al Hezbollah/Reuters

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit miercuri cu înalți oficiali din Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, se arată într-o declarație a mișcării islamiste susținute de Iran, scrie CNN.

„S-a făcut o evaluare a ceea ce trebuie să facă partidele axei de rezistență în această etapă sensibilă pentru a obține o victorie reală a rezistenței în Gaza și Palestina și pentru a opri agresiunea trădătoare și brutală împotriva poporului nostru”, se arată în declarație.

Biroul de presă al Hezbollah a publicat, de asemenea, miercuri dimineață o scrisoare scrisă de mână de Nasrallah în care îi laudă pe cei care au murit luptând împotriva Israelului – prima sa declarație de la începutul războiului.

Organizația militantă Hezbollah, considerată teroristă de numeroase state occidentale, ar putea deveni un jucător foarte important în războiul Hamas-Israel. Hezbollah și Israelul s-au angajat în ciocniri de când a început războiul, stârnind îngrijorări că s-ar putea ajunge la un conflict regional.


Guvernul britanic nu e de acord că Israelul ar încălca dreptul umanitar internațional în Gaza

Potrivit Sky News, ministrul Imigrației Robert Jenrick a declarat că acțiunile Israelului se încadrează în dreptul națiunilor de a se apăra, stipulat în dreptul internațional.

„Vrem să vedem Israelul, oriunde este practic – și este extrem de dificil de făcut – să atace chirurgical și să eradicheze Hamas. Aceasta este ceea ce încearcă să facă și, evident, sperăm că vor reuși, deoarece lumea va fi un loc mai bun. Va fi o binecuvântare dacă vom putea scăpa lumea de Hamas”, a mai spus oficialul britanic..

11. 25 - Disputa ONU - Israel se adâncește

Israelul anunță că va refuza vizele oficialilor ONU. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a spus la radioul israelian că subsecretarului general pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths i s-a refuzat deja viza. „A venit timpul să-i învățăm o lecție”, a declarat Gilad Erdan.

Măsurile vin după disputa izbucnită la New York, marți seara. Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat că atacul Hamas nu a avut loc „într-un vid”. Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a reacționat furios și a anunțat că își va anula întâlnirea cu șeful ONU. Mai mult, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, i-a cerut lui Antonio Guterres să demisioneze pe motiv că „nu este potrivit să conducă ONU”.

UNICEF transmite că bombardamentele din Gaza au avut un impact devastator asupra copiilor.

Sunt peste 2.360 de decese raportate ale copiilor și 5.364 sunt răniți, ceea ce înseamnă o medie de 400 de copii uciși sau răniți zilnic. În plus, peste 30 de copii israelieni și-au pierdut viața, iar zeci rămân în captivitate în Fâșia Gaza.

„UNICEF face apel urgent la toate părțile să fie de acord cu încetarea focului, să permită accesul umanitar și să elibereze toți ostaticii. Chiar și războaiele au reguli. Civilii trebuie protejați, în special copiii, și trebuie depuse toate eforturile pentru a-i cruța în toate circumstanțele”, se transmite în comunicat.

Copiii palestinieni primesc alimente la o școală ONU din Rafah., în sudul Fâșiei Gaza.
Copiii palestinieni primesc alimente la o școală ONU din Rafah., în sudul Fâșiei Gaza.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS)transmite că medicii din Gaza au efectuat intervenții chirurgicale fără anestezie sau alte materiale chirurgicale de bază. OMS afirmă că combustibilul a devenit „cea mai vitală marfă în Gaza”.

Fără aceasta, „camioanele nu se pot deplasa, iar generatoarele nu pot produce electricitate pentru spitale, brutării și uzine de desalinizare a apei”, a declarat Tamara Alrifai, purtător de cuvânt al Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).

ONU: operațiunile din Gaza s-ar putea opri azi

Operațiunile de ajutorare din Gaza ar putea fi forțate să se oprească până miercuri noaptea dacă nu se livrează combustibil în teritoriu, a declarat Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări (UNRWA), potrivit CNN.

Rezervele vitale de combustibil necesare pentru funcționarea spitalelor, pomparea și desalinizarea apei și a brutăriilor sunt pe punctul de a se epuiza.

Principala agenție de ajutor din Gaza avertizând că criza umanitară profundă se înrăutățește de la oră la oră.

„Dacă nu primim urgent combustibil, vom fi forțați să ne oprim operațiunile în #GazaStrip începând de mâine noapte”, a scris UNRWA marți pe X, fost Twitter.

„Livrările de combustibil trebuie lăsate să intre pentru a se asigura că oamenii au apă potabilă curată, spitalele pot rămâne deschise și operațiunile de salvare a vieții pot continua”, a mai spus UNRWA.

Aproape 600.000 de persoane strămutate intern se adăpostesc în 150 de facilități UNRWA din Gaza, a declarat miercuri agenția, adăugând că adăposturile sunt de patru ori peste capacitatea lor.

Șase spitale din Gaza au fost deja forțate să se închidă din cauza lipsei de combustibil de la începutul asediului complet al Israelului asupra teritoriului în urmă cu două săptămâni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Pacienții vulnerabili, printre care 1.000 de pacienți dependenți de dializă și 130 de copii prematuri, riscă să moară din cauza întreruperilor de curent.

9.00 - Locuitorii din Gaza sunt forțați să bea apă murdară și sărată

Combustibilul necesar pentru funcționarea sistemelor de apă se termină, iar apa potabilă este din ce în ce mai rară.

De la atacurile Hamas din 7 octombrie, Israelul a permis furnizarea de apă doar prin una dintre cele trei conducte care intră în Gaza, scrie CNN. Experții spun că această cantitate acoperă foarte puțin din necesarul de apă.

Cea mai mare parte a apei din Gaza provine din surse locale – dar combustibilul necesar pentru pomparea și curățarea acesteia se epuizează rapid.

Palestinienii stau la coadă la apă în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 24 octombrie 2023. (AFP)
Palestinienii stau la coadă la apă în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 24 octombrie 2023. (AFP)

Pe măsură ce sistemul de apă se prăbușește, unii locuitori din Gaza au fost forțați să bea apă murdară și sărată. Experții sunt îngrijorați că în Gaza ar putea apărea și o criză de sănătate, iar oamenii ar putea începe să moară din cauza deshidratării.

Gaza are trei surse principale de apă: uzine de desalinizare, conducte care transportă apă cumpărată din Israel și puțuri de apă subterană. Funucționarea lor depinde de combustibil.

Fără combustibil nu po avea loc acțiunile umanitare, avertizează angajații ONU din Gaza. Aceștia spun că de miercuri seara rezervele de combustibil se vor epuiza.

Combustibilul este necesar pentru a pompa apa, pentru a o desaliniza și purifica, dar și pentru producerea de alimente.

Un atac israelian asupra Siriei a ucis opt soldați și a rănit alți șapte

Un atac israelian de miercuri asupra pozițiilor militare din sud-vestul Siriei, a ucis opt soldați și a rănit alți șapte, a informat agenția de știri de stat siriană (SANA), citată de Reuters.

Citând o sursă militară, SANA a declarat că „agresiunea aeriană” a Israelului a vizat o serie de poziții militare din apropierea orașului sud-vestic Deraa.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale au lovit infrastructura armatei siriene și lansatoarele de mortiere miercuri dimineața, ca răspuns la lansările de rachete din Siria către Israel.

Israelul îi cere șefului ONU să demisioneze

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, i-a cerut secretarului general al ONU să demisioneze după ce António Guterres a declarat de la tribuna ONU că „atacurile îngrozitoare” ale Hamas din 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

Discuțiile s-au tensionat la ședința Consiliului de Securitate al ONU, de la New York, după ce Antonio Guterres a cerut o încetare a focului în Israel și Gaza și a spus că atacurile Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie nu vin „din neant”, ci după „56 de ani de ocupație sufocantă” pentru poporul palestinian de către Israel.

Secretatul General ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului internațional umanitar la care asistăm în Gaza”.
Secretatul General ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului internațional umanitar la care asistăm în Gaza”.

La rândul lui, Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut, la Consiliul de Securitate al ONU, tuturor țărilor să trimită ajutor umanitar în Gaza.

„Hamas trebuie să înceteze să-i mai folosească ca scuturi umane, iar Israelul trebuie să ia măsuri de protecție [a lor]. Înseamnă că alimentele, apa, medicamentele trebuie să poată «curge» în Gaza și către oamenii care au nevoie de ele. Civilii trebuie să poată scăpa de pericol”, a spus Antony Blinken, citat de The Guardian.

Președintele Franței s-a întâlnit cu oficiali israelieni și palestinieni

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a întâlnit marți cu președintele israelian Isaac Herzog, căruia i-a spus că „primul obiectiv ar trebui să fie eliberarea tuturor ostaticilor fără nicio distincție”.

„Vreau să mă asigur că nu sunteți lăsați singuri în acest război împotriva terorismului”, a continuat Macron.

French President Macron meets with Palestinian President Abbas, in Ramallah
French President Macron meets with Palestinian President Abbas, in Ramallah

Macron s-a întâlnit marți și cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah. Macron este primul lider occidental care se întâlnește cu Abbas în Cisiordania, ocupată din 7 octombrie. Premierul britanic Rishi Sunak l-a întâlnit pe Abbas săptămâna trecută în Egipt.

230 de români din Gaza cer ajutorul statului român

230 de români au cerut ajutorul statului român ca să poată părăsi Fâșia Gaza, a spus marți premierul Marcel Ciolacu.

„Sunt 230 de solicitări de a ieși, momentan nu a ieșit nimeni”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.

Una dintre ostaticele israeliene, Yocheved Lifshitz, eliberată luni de Hamas, a declarat reporterilor că „a trecut prin iad" în Gaza. Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, a fost ţinută captivă în Gaza timp de mai bine de două săptămâni înainte de a fi eliberată şi adusă înapoi în Israel luni seara târziu. F

Armata israeliană, pregătită să înceapă operaţiunea terestră în Gaza.

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

Presa israeliană a relatat despre tensiuni care ar exista între liderii militari și premierul israelian Benjamin Netanyahu care încă nu a ordonat începerea operaţiunii la sol.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG