Israelul lovește depozite de arme Hezbollah din Liban. Miliția șiită lansează 50 de rachete asupra Înălțimilor Golan

Fumul se ridică în urma ostilităților dintre Hezbollah și Israel, regiunea Înălțimilor Golan. 15 august 2024

Hezbollahul libanez a lansat miercuri, pe 21 august, peste 50 de rachete, lovind mai multe case private din Înălțimile Golan, anexate de Israel. Atacurile vin după ce armata israeliană a anunțat că a bombardat marți depozite de arme Hezbollah din Valea Bekaa din Liban.

Gruparea Hezbollah din sudul Libanului a lansat peste 50 de rachete, lovind mai multe locuințe din regiunea Înălțimile Golan.

Echipele de salvare au transmis că au tratat un bărbat de 30 de ani care a fost rănit de șrapnel în atacul de miercuri, potrivit The Associated Press. O casă a fost cuprinsă de flăcări.

Hezbollah a declarat că atacul a fost un răspuns la lovitura israeliană de marți, realizată adânc pe teritoriul Libanului, în urma căreia au fost ucise două persoane și au fost rănite 19.

Israelul și Hezbollah au făcut schimb de ostilități aproape zilnice în ultimele 10 luni, de la începerea războiului din Gaza. În atacurile reciproce au murit peste 500 de persoane din Liban - majoritatea militanți, dar și aproximativ 100 de civili și necombatanți – și 23 de soldați și 26 de civili din Israel.

Intensificarea loviturilor reciproce Israel - Hezbollah a stârnit temeri suplimentare privind riscul unui război regional extins.

Aceste temeri au crescut după ce Hezbollah a promis represalii pentru un atac israelian în Beirut luna trecută, în urma căruia a fost ucis un comandant important al grupării.

Noile atacuri vin și după ce ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat marți că armata israeliană își mută atenția de la Gaza, unde a redus intensitatea activităților, către granița cu Liban.

Israelul a capturat Înălțimile Golan de la Siria în războiul din 1967 și mai târziu le-a anexat, spunând că are nevoie să controleze regiunea pentru a-și garanta securitatea.

SUA sunt singura țară care recunoaște anexarea de către Israel a Înălțimilor Golan, în timp ce restul comunității internaționale consideră că Înălțimile Golan sunt teritoriu sirian ocupat.

Un alt atac aerian israelian a lovit miercuri o mașină la periferia orașului-port Sidon din Liban, ucigând un membru al facțiunii palestiniene Fatah, au declarat două surse palestiniene pentru Reuters.

De asemenea, sâmbătă, armata israeliană a mai vizat un depozit de arme folosit de militanții Hezbollah. Agenția de știri de stat libaneză a declarat că cel puțin 10 cetățeni sirieni, inclusiv doi copii, au fost uciși în atac.

Îți mai recomandăm Antony Blinken discută în Egipt posibilitatea unui armistițiu Israel - Hamas

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.