Palestinienii au raportat bombardamente puternice duminică seara (10 noiembrie) în zonele de vest ale taberei Nuseirat, situată în centrul Fâșiei Gaza. Cel puțin 24 de persoane au fost rănite și duse la spitalul Awda din Nuseirat, a declarat șeful serviciului de ambulanță al spitalului, scrie AFP.
Atacurile israeliene au provocat, de asemenea, moartea a zeci de oameni în Liban și în nordul Gaza.
În Liban au murit cel puțin 23 de persoane, inclusiv șapte copii dintr-un sat aflat la nord de Beirut, departe de zonele din est și sud, unde organizația Hezbollah are o prezență majoră.
Nu a existat niciun avertisment de evacuare israelian. Armata israeliană a declarat că a lovit un sit Hezbollah folosit pentru depozitarea armelor.
În total, atacurile israeliene asupra mai multor locuri din Liban au dus la moartea a 41 de persoane.
De asemenea, în nordul Fâșiei Gaza, un atac israelian asupra unei case care adăpostea persoane strămutate din tabăra de refugiați Jabalia a ucis cel puțin 17 persoane, inclusiv nouă femei, potrivit autorităților medicale din Gaza, aflate sub control Hamas.
Armata israeliană a declarat că a vizat un loc unde operau militanții, dar fără a furniza dovezi.
Un atac separat a lovit o casă din Gaza, ucigând un ministru al guvernului condus de Hamas, alături de soția și cei trei copii ai săi, potrivit primilor Apărării Civile din Gaza.
Îți mai recomandăm Qatarul spune că oprește medierea în Gaza până când Israelul și Hamas vor da dovadă de „seriozitate”Temeri de foamete în nordul Fâșiei Gaza
Administrația Biden a dat un ultimatum Israelului să permită intrarea mai multor ajutoare în Gaza până la mijlocul lunii noiembrie. SUA au avertizat Israelul că, dacă nu va permite mai multe ajutoare în Gaza, riscă limitarea sprijinului militar american.
Forțele israeliene au încercuit și izolat în mare parte Jabalia și orașele din nordul Fâșiei Gaza Beit Lahia și Beit Hanoun în ultima lună, unde au permis intrarea a foarte puține ajutoare umanitare. Experții dintr-un grup care monitorizează securitatea alimentară spun că foametea este iminentă și că în unele locuri se manifestă deja.
Treimea nordică a Fâșiei Gaza, inclusiv orașul Gaza, a suferit cele mai mari distrugeri din războiul care durează deja de 13 luni. Israelul a trimis forțe înapoi în regiune după ce a afirmat că Hamas încearcă să se regrupeze acolo.
Bombardamentele israeliene și invaziile terestre au lăsat zone vaste din Gaza în ruine și au dus la strămutarea a aproximativ 90% din populația de 2,3 milioane de oameni. Foarte mulți dintre refugiați au fost strămutați de mai multe ori. Sute de mii de refugiați trăiesc în tabere de corturi în condiții sanitare și de igienă precare.
ONU: peste 200 de copii au fost uciși în războiul din Liban
Agenția Națiunilor Unite pentru copii (UNICEF) a transmis că războiul dintre Israel și Hezbollah a ucis peste 200 de copii în Liban. Potrivit UNICEF, protejarea copiilor în timpul războiului este o obligație legală și a cerut încetarea focului.
Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 3.189 de persoane au fost ucise și peste 14.000 rănite în Liban în mai mult de un an de conflict între Israel și grupul militant Hezbollah. Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost strămutate.
De partea israeliană, 68 de soldați și 41 de civili au fost uciși în lupte, începând cu octombrie 2023, potrivit biroului prim-ministrului. Peste 60.000 de persoane au fost strămutate din casele lor.
Hezbollah a început să lanseze rachete, rachete și drone în Israel și să tragă lovituri de represalii, a doua zi după atacul Hamas din Gaza din 7 octombrie 2023. Hezbollah și Hamas sunt aliați susținuți de Iran.
Hezbollah este grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.
Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care face parte din parlamentul libanez.
Hezbollah a recunoscut uciderea a aproape 500 de luptători în primele 11 luni ale conflictului, dar a încetat să mai actualizeze acest bilanț după ce războiul total a izbucnit, în septembrie.
Incendiu lângă Ierusalim după interceptarea unei rachete din Yemen
Pompierii israelieni s-au confruntat cu un incendiu în vestul Ierusalimului, iar armata a transmis că focul a fost declanșat de resturile unei rachete lansate din Yemen, interceptată de apărarea aeriană.
„Proiectilul nu a trecut pe teritoriul israelian”, a precizat armata israeliană.
Rebelii Houth din Yemen, parte a „axei de rezistență” a Iranului împotriva Israelului și a Statelor Unite, au lansat periodic drone și rachete asupra Israelului de la începutul războiului din Gaza, în semn de sprijin pentru Hamas.
Rebelii duc, de asemenea, o campanie de hărțuire împotriva transportului maritim comercial din Marea Roșie și Golful Ade, perturbând grav cea mai importantă rută care leagă Europa de Asia.
Războiul din Gaza a început când militanții conduși de Hamas au luat cu asalt sudul Israelului pe 7 octombrie 2023 și au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit aproximativ 250. Aproximativ 100 de ostatici sunt încă în Gaza, aproximativ o treime se crede că sunt morți.
Ofensiva israeliană a ucis peste 43.000 de palestinieni, potrivit autorităților locale de sănătate, care nu fac distincție între civili și militanți în numărătoarea lor, dar spun că mai mult de jumătate dintre morți au fost femei și copii.
Îți mai recomandăm ONU: Aproape 70% din decesele confirmate în Gaza sunt femei și copii
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.