Linkuri accesibilitate

Qatarul spune că oprește medierea în Gaza până când Israelul și Hamas vor da dovadă de „seriozitate”


Copii se uită la distrugerile produse în urma unui atac israelian în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, la 7 noiembrie 2024, pe fondul războiului în curs dintre Israel și militanții palestinieni Hamas. (Foto: Eyad BABA / AFP)
Copii se uită la distrugerile produse în urma unui atac israelian în tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, la 7 noiembrie 2024, pe fondul războiului în curs dintre Israel și militanții palestinieni Hamas. (Foto: Eyad BABA / AFP)

Qatar și-a suspendat medierea în războiul din Gaza până când Israelul și Hamas vor da dovadă de „voință și seriozitate” pentru a pune capăt conflictului, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului său de Externe.

Statul din Golf a informat luna trecută Israelul și Hamas că va suspenda medierea după aproape un an de încercări eșuate de a intermedia o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor, a declarat Majed Al Ansari.

„Qatarul a notificat părțile în urmă cu 10 zile, în timpul ultimelor încercări de a ajunge la un acord, că își va suspenda eforturile de mediere între Hamas și Israel dacă nu se va ajunge la un acord în acea rundă”, a spus el într-o declarație.

Qatarul anunță că va relua aceste eforturi împreună cu partenerii săi atunci când părțile își vor arăta dorința și seriozitatea de a pune capăt războiului brutal.

Purtătorul de cuvânt a respins, de asemenea, rapoartele conform cărora Hamas a fost dat afară din Qatar, care a găzduit biroul politic al grupului militant palestinian timp de peste un deceniu.

„Principalul obiectiv al biroului din Qatar este de a fi un canal de comunicare între părțile implicate, iar acest canal a contribuit la obținerea unei încetări a focului în etapele anterioare”, a spus el.

Anterior, o sursă diplomatică a declarat pentru AFP că Qatarul se retrage din negocierile din Gaza, adăugând că biroul Hamas „nu își mai servește scopul”.

„Qatarul i-a informat atât pe israelieni, cât și pe Hamas că, atâta timp cât există un refuz de a negocia un acord cu bună-credință, ei nu pot continua să medieze”, a declarat sursa sub rezerva anonimatului.

Qatarul, împreună cu Statele Unite și Egiptul, a fost angajat în luni de negocieri fără rezultat pentru un armistițiu cu eliberarea ostaticilor și a prizonierilor.


În aprilie, Qatarul a declarat că își reevaluează rolul de mediator în conflict, deoarece se confruntă cu critici, în special din partea politicienilor israelieni și americani.
La acel moment, Qatarul a transmis un mesaj similar cu privire la statutul biroului Hamas, determinând oficialii Hamas să plece în Turcia, a declarat sursa diplomatică.


Aceștia s-au întors însă două săptămâni mai târziu, la cererea Statelor Unite și a Israelului, deoarece negocierile au fost „ineficiente” în timp ce se aflau în Turcia, a precizat sursa.


În afară de o pauză de o săptămână în lupte la sfârșitul anului trecut, în timpul căreia au fost eliberați numeroși ostatici deținuți de Hamas, negocierile succesive nu au reușit să oprească războiul.


Pentru a ieși din impas aproape de sfârșitul mandatului președintelui american Joe Biden și în perioada premergătoare alegerilor americane din această săptămână, Washingtonul și Doha au anunțat luna trecută noi discuții în persoană pentru a explora noi opțiuni.


Însă ultima inițiativă nu a produs niciun progres.
Sursa diplomatică a declarat că Qatarul „a ajuns la concluzia că nu există suficientă voință din partea niciuneia dintre părți, eforturile de mediere devenind mai degrabă o chestiune de politică și alegeri decât o încercare serioasă de a asigura pacea”.


Qatarul „a informat administrația SUA și ambele părți că nu va accepta să fie supus unei exploatări politice care vizează obținerea unei pârghii politice în detrimentul Qatarului, înșelând în același timp percepția publică”, a adăugat sursa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG