Tribunalul Muncii a cerut încetarea grevei generale din Israel

Israel. Confederaţia sindicală Histadrut, cea mai mare din ţară, a declanşat o grevă generală pentru a-l presa pe premierul Beniamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza.

Tribunalul Muncii din Israel a decis luni că greva generală care a blocat mare parte din economia naţională trebuie să înceteze la ora locală 14:00, arată documente ale instanţei din Tel Aviv, consultate de Reuters.

Luni, confederaţia sindicală Histadrut, cea mai mare din Israel, a declanşat greva generală pentru a-l presa pe premierul Beniamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, după ce Hamas a ucis, duminică, şase ostatici.

Îți mai recomandăm Israelul recuperează cadavrele a șase ostatici din Fâșia Gaza

Tragedia a provocat proteste în întreg Israelul.

Conform presei locale, circa o jumătate de milion de manifestanţi au ieşit în stradă la Ierusalim, Tel Aviv şi în alte oraşe, cerându-i lui Netanyahu să facă eforturi mai mari pentru eliberarea celor 101 ostatici aflaţi încă în Gaza.

Oficialii israelieni estimează că aproximativ o treime din ostatici nu mai sunt în viaţă.

Transportul public a fost afectat de greva generală și au existat întreruperi și întârzieri ale traficului aerian pe Aeroportul Internațional Ben Gurion de lângă Tel Aviv.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a transmis luni un comunicat în care le recomanda cetăţenilor români „să se informeze din timp cu privire la programul de zbor şi să menţină legătura cu companiile aeriene, pentru a primi detalii cu privire la eventuale întârzieri sau anulări ale curselor aeriene".

Îți mai recomandăm Zeci de mii de israelieni cer în stradă un armistițiu în Gaza

În cursul weekendului trecut, armata israeliană a recuperat cadavrele a şase ostatici, inclusiv cel al lui Hersh Goldberg-Polin, un americano-israelian în vârstă de 23 de ani, dintr-un tunel din Fâşia Gaza unde fuseseră recent ucişi de combatanţi ai Hamas.

Tragedia a declanşat critici asupra strategiei administraţiei Biden de a obţine o încetare a focului în Gaza şi a intensificat presiunea israelienilor.

Luni, preşedintele american Joe Biden a declarat că prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu nu face suficient de mult pentru a ajunge la un acord în vederea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza. Declarația a fost făcută înaintea unei reuniuni cu negociatorii americani implicaţi în acest dosar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI