Armata israeliană susține că a distrus 130 de tuneluri Hamas. Pauză umanitară a focului. Granița de la Rafah, închisă

Soldați israelieni, în interiorul Fâșiei Gaza, în timpul operațiunii terestre a armatei israeliene împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, 7 noiembrie 2023.

Trupele israeliene vânează luptătorii Hamas „în inima orașului Gaza”, spune ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant. Militarii au luat cu asalt orașul dinspre nord și sud, în coordonare cu trupele terestre, aeriene și maritime.

Ziua 33 de război | Sumarul principalelor evenimente

  • 93 de cetățeni români și membrii lor de familie au fost evacuați marți din Fâșia Gaza și au ajuns în România miercuri seară. Evacuarea celor 51 de români, programată pentru miercuri, a fost amânată după ce granița cu Egiptul, de la Rafah, a fost închisă în Fâșia Gaza.
  • Israelul susține că a distrus 130 de tuneluri Hamas în Fâșia Gaza, conectate la aprovizionarea cu apă și oxigen. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari spune că aceste conexiuni arată că Hamas s-a pregătit să rămână în tuneluri pentru perioade lungi de timp.
  • Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt a fost închis din cauza unei „circumstanțe de securitate”. Tot miercuri, pentru prima oară din 7 octombrie a fost instituită o pauză umanitară de câteva ore.

Actualizare 23:00 - Marcel Ciolacu: În România au ajuns 93 de români și 36 de cetățeni moldoveni. Se caută soluții pentru cei care nu mai au familii în România

La bordul aeronavei s-au aflat și 36 de cetățeni ai Republicii Moldova care au fost evacuați alături de cei români din Fâșia Gaza în urmă cu zi și care sunt asistați de statul român pentru a fi apoi repatriați în Republica Moldova. Al doilea avion este așteptat să sosească din Egipt în această seară, a spus premierul Ciolacu.

El a susținut că în aceeași seară ar urma să mai vină un avion cu 51 de români, dar declarația sa nu a fost confirmată de ministrul Odobescu.

„Astăzi au fost recuperaţi 129 de români, atât români cu cetăţenie română în România, cât şi români din Republica Moldova. Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza şi deja este o listă de 51 de români. Au mai venit mai multe solicitări, peste 100 de solicitări, ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile”, a spus Marcel Ciolacu.

Toate familiile evacuate din Fâșia Gaza și ajunse în România vor fi preluate de Departamentul pentru situații de Urgență, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Avem familii din Timişoara, din Iaşi, din Dolj, din Olt, din Suceava, Bacău, fiecare familie are povestea ei (...). Deci, este o acţiune care va continua şi în zilele următoare, până când ajung la familiile lor.”

El a spus că statul român va căuta soluții și pentru situația românilor care nu mai au „familii directe” în România.

„Dar sunt mulţi care nu mai au familii directe în România şi am vorbit pe avion cu doamna ministru, mâine, în şedinţa de Guvern, o să vorbim şi cu doamna ministru al Muncii, să vedem ce act normativ dedicat acestei situaţii, pentru că vorbim de nişte români care vin dintr-o zonă de război in România”, a explicat premierul Ciolacu.

Ministrul Luminița Odobescu a explicat și motivul pentru care a fost închis punctul de trecere de la Rafah și a spus că a primit din nou aprobare pentru evacuarea celor 51 de români care ar fi trebuit evacuați miercuri.

„Punctul de frontieră a fost închis din motive umanitare în principal. Am primit în această seară din nou aprobarea pentru cei 51 de cetăţeni români. Au fost anunţaţi deja şi mâine reluăm demersurile. Colegii noştri de la echipa mobilă consulară se află deja acolo şi practic vom relua din nou demersurile. Dar, cum am spus, situaţia de securitate este una extrem de dificilă, complexă, care ne impune să ne actualizăm permanent planurile de evacuare”, a explicat Odobescu.

Ea a dat asigurări că toți cei 260 de români care au cerut până acum evacuarea „se află pe liste, cu aprobările necesare” şi că în zilele următoare vor continua procedurile de evacuare.

Actualizare 22:00 - Cei 93 de români evacuați din Gaza au ajuns la București

Cei 93 de cetățeni români și familiile lor care au ieșit marți din Fâșia Gaza au ajuns miercuri seară la București.

Avionul cu românii și membrii familiilor lor, evacuați din Gaza în urmă cu o zi din Fâșia Gaza, prin granița de la Rafah, a ajuns miercuri seară la București, pe aeroportul din Otopeni, cu câteva minute înainte de ora 22.00.

Alături de cei 93 de români și de familiile lor se aflau la bord premierul Marcel Ciolacu și șefa diplomației române, Luminița Odobescu, care au fost miercuri în Egipt.

Îți mai recomandăm Cei 93 de români evacuați din Gaza au ajuns la București. Evacuarea programată a celor 51 de români, amânată

Actualizare 21:00 - Armata Israeliană susține că Hamas a „pierdut controlul” asupra nordului Fâșiei Gaza

Armata israeliană susține că Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza, pe măsură ce forțele israeliene își amplifică atacul.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, a declarat că Hamas a „pierdut controlul” asupra nordului Gazei, în timp ce mii de civili palestinieni au fugit în sud.

„Am văzut 50.000 de locuitori din Gaza mutându-se din nordul Fâșiei Gaza spre sud. Ei se mișcă pentru că înțeleg că Hamas a pierdut controlul în nord. Hamas a pierdut controlul și continuă să-și piardă controlul în nord”, a spus Hagari.

El a explicat că în prezent nu există o încetare totală a focului ci doar pauze umanitare în anumite momente pentru a permite locuitorilor să se mute în sud.

Forțele israeliene „continuă să adâncească atacul” în orașul Gaza și au cauzat daune semnificative forțelor aeriene și navale ale Hamas, a adăugat el.

Actualizare 20:00 - Șeful ONU pentru drepturile omului spune că atât Hamas cât și Israelul au comis crime de război. Apel pentru încetarea focului

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a spus că atât Israelul, cât și Hamas au comis crime de război și a lansat un apel la încetarea urgentă a focului, când a vizitat miercuri punctul de trecere Rafah din Egipt, transmite ONU.

Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, a vorbit miercuri în timpul unei vizite la punctul de trecere Rafah și la spitalul El Arish din Egipt.

El a descris trecerea frontierei în Gaza ca un „coșmar viu” în care civilii palestinieni „s-au sufocat, sub bombardamente persistente, își plâng familiile, luptă pentru apă, hrană, electricitate și combustibil”. Türk a descris punctul de trecere a frontierei ca pe „un colac de salvare” pentru cei 2,3 milioane de oameni din Gaza, dar a spus că este „scandalos de subțire”.

El a spus că ajutorul umanitar care a ajuns în Gaza este insuficient și limitat geografic, ceea ce-i face pe oamenii din Fâșie să fie „profund vulnerabili”.

„Tocmai în ultimele zile, colegii mei au primit rapoarte despre un orfelinat din guvernoratul de nord, care are 300 de copii care au nevoie de ajutor urgent. Cu comunicațiile întrerupte și drumurile de acces impracticabile și nesigure, nu putem ajunge la ei”, a spus Türk.

Actualizare 19:00 - Granița Rafah a fost închisă din cauza unei „circumstanțe de securitate”

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt a fost închis din cauza unei „circumstanțe de securitate”, a declarat Vedant Patel, purtător de cuvânt al departamentului de stat american, fără a oferi detalii suplimentare, transmite The Guardian.

SUA se așteaptă ca punctul de trecere să fie redeschis la „intervale regulate”, astfel încât ajutorul umanitar să poată intra în Fâșia Gaza, iar cetățenii străini să poată continua să plece, a declarat Vedant Patel reporterilor.

Actualizare 18:00 - Israelul susține că a distrus 130 de tuneluri Hamas în Fâșia Gaza

Israelul susține că a distrus 130 de tuneluri Hamas în Fâșia Gaza de când și-a început operațiunile la sol.

În videoclipurile postate fosta rețea Twitter, acum X, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a arătat dovezile distrugerii.

„Activitatea războinicilor inginerești din cadrul echipelor de luptă care luptă în Gaza include distrugerea armelor inamicului, localizarea, expunerea și detonarea puțurilor de tunel. Odată cu extinderea operațiunii terestre din Fâșia Gaza, luptătorii zădărnicesc infrastructura teroristă a Hamas. Ca parte a activității forțelor terestre în Fâșia Gaza, este în curs de desfășurare un efort de descoperire și distrugere a tunelurilor organizației teroriste Hamas, iar de la începutul luptei au fost distruse 130 de tuneluri.”

Hagari a spus că conexiunile la aprovizionarea cu apă și oxigen sugerează că Hamas s-a pregătit să rămână în tuneluri pentru perioade lungi de timp.

Israelul și-a început campania în Gaza după masacrul din 7 octombrie pe care Hamas l-a organizat în Israel, în care au fost uciși peste 1.400 de israelieni, iar cel puțin 240 de persoane au fost capturate ca ostatici.

Actualizare 17:00 - Evacuarea celor 51 de români, amânată

Evacuarea celor 51 de români programată pentru miercuri a fost amânată după ce Egiptul a închis granița de la Rafah.

93 de cetățeni români și membrii lor de familie au ieșit marți din Fâșia Gaza. Ei ar urma să ajungă în România spre seară.

Actualizare 16:00 - Pauză umanitară a focului în Fâșia Gaza

Pentru prima dată, armata israeliană a anunţat miercuri o pauză umanitară de patru ore, adică o încetare a focului pe considerente umanitare, în trei mari cartiere centrale din oraşul Gaza, pentru a permite locuitorilor să se aprovizioneze cu apă şi alimente - însă oamenii de acolo se plâng de lipsa apei şi a alimentelor, relatează BBC.

Pe de altă parte, pe cele opt fronturi de luptă, confruntările au continuat într-un ritm mai lent decât marţi, relatează corespondentul BBC. Forţele terestre israeliene au continuat să controleze drumul de coastă strategic aflat la vest de oraşul Gaza şi au înăsprit asediul în jurul oraşului.

Între timp, mii de oameni strămutaţi din cauza luptelor din nord au continuat să fugă pe jos pe autostrada Salah al-Din, la sud de râul Wadi Gaza.

Armata israeliană a prelungit miercuri cu o oră tronsonul de evacuare a civililor pe coridorul de securitate, pentru a pleca din nordul Fâşiei Gaza spre sud, din cauza a ceea ce a numit un "răspuns substanţial". Iniţial, ruta fusese deschisă pentru o fereastră de patru ore pentru a permite civililor să fugă spre sud. .

Actualizare 15:05 - 32 de soldați israelieni au murit în invazia terestră din Gaza

Armata israeliană a confirmat miercuri că un membru al unei unități speciale a fost ucis în luptele din Gaza.

Până în prezent, Israelul a confirmat că 32 de membri ai IDF au murit în Gaza de la începutul invaziei terestre, care a început pe 27 octombrie.

Începând din 7 octombrie, când Hamas a atacat Israel, armata israeliană a publicat numele a 350 de soldați morți.

Actualizare 14:50 - Deficitul bugetar al Israelului crește

Deficitul fiscal al Israelului s-a adâncit la 2,6% din PIB (aproape 6 miliarde de dolari) față de 1,5% în luna precedentă, potrivit Times of Israel.

Cheltuielile guvernamentale au crescut din cauza războiului în curs cu gruparea Hamas, în timp ce veniturile bugetar au scăzut, arată cifrele preliminare publicate de Ministerul de Finanțe.

Ministerul de Finanțe afirmă că deficitul „anormal” vine ca urmare a unei creșteri semnificative a cheltuielilor guvernamentale de la izbucnirea războiului, pe 7 octombrie.

Actualizare 12:35 - Țările din G7 au adoptat o poziție unitară față de războiul dintre Israel și Hamas

Diplomați de rang înalt din Grupul celor șapte mari democrații industriale au anunțat miercuri, în urma unor întâlniri la Tokyo, în Japonia, o poziție unificată privind războiul dintre Israel și Hamas.

G7 condamnă Hamas și susține dreptul Israelului la autoapărare, făcând apel la pauze umanitare pentru a accelera acordarea de ajutor civililor disperați din Fâșia Gaza.

Într-o declarație făcută după două zile de discuții, cele șapte națiuni au încercat să găsească un echilibru între criticile fără echivoc la adresa atacurilor Hamas împotriva Israelului și „nevoia de acțiune urgentă” pentru a ajuta civilii din enclava palestiniană asediată.

„Toate părțile trebuie să permită sprijinul umanitar neîngrădit pentru civili, inclusiv alimente, apă, asistență medicală, combustibil și adăpost, precum și accesul lucrătorilor umanitari”, se arată în declarație.

Îți mai recomandăm Odată cu războiul din Gaza, relația complicată dintre Rusia și Israel devine și mai complicată

„Susținem pauzele și coridoarele umanitare pentru a facilita asistența de care este nevoie urgentă, circulația civililor și eliberarea ostaticilor”, completează documentul.

El a fost elaborat de secretarul de stat american Antony Blinken și de miniștrii de externe din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia și Italia.

Actualizare 10:40 - Statele arabe își intensifică apelurile pentru încetarea focului în Gaza

Arabia Saudită și alte țări arabe, precum Iordania și Egiptul, cer Statelor Unite să determine Israelul să pună capăt campaniei sale militare din Gaza, invocând temeri tot mai mari pentru stabilitatea regională.

„Întreaga regiune se scufundă într-o mare de ură care va defini generațiile viitoare”, a avertizat ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a respins până în prezent apelurile pentru o încetare a focului, chiar și temporară, până la eliberarea ostaticilor de către Hamas, aproximativ 240 de persoane ostatice.

Actualizare 9:35 - Aproximativ 50.000 de femei însărcinate se află în Gaza în condiții disperate, spune ONU

Organizația Națiunilor Unite afirmă că aproximativ 50.000 de femei însărcinate din Gaza nu au acces la asistență medicală maternală de rutină.

180 de femei nasc în fiecare zi, iar 5.500 de copii s-au născut de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

O femeie ține un tricou alb în mână, încercând să evite un atac asupra familiei ei, pe strada Salah al-Din din tabăra de refugiați Bureij, marți, 7 noiembrie 2023.

Dr. Natalia Kanem, șefa agenției ONU care promovează sănătatea reproductivă și sexuală, a lansat marți un apel urgent pentru combustibil pentru spitale și incubatoare, apă curată și alimente pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și pentru un armistițiu umanitar.

Ea a menționat că ONU nu are cifre cu privire la numărul de mame noi sau de nou-născuți care au murit de la începutul războiului, însă a spus că ea și colegii săi „am văzut pierderi de vieți”.

Actualizare 9:20 - Un membru Hamas aflat în spatele producției de rachete a fost ucis

Armata israeliană a anunțat miercuri dimineață că, într-un atac aerian efectuat în cursul nopții, a ucis „unul dintre liderii producției de arme” pentru Hamas.

Muhsin Abu Zina era specializat în fabricarea de „arme strategice și rachete”. Acesta este numit șeful diviziei „industrii și armament”.

Actualizare 9:00 - Casa Albă nu susține ideea Israelulului de reocupare a Fâșiei Gaza după război

Casa Albă a reiterat marți că președintele Joe Biden nu susține o ocupație israeliană a Fâșiei Gaza după încheierea războiului, după ce premierul israelian Beniamin Netanyahu a făcut comentarii în acest sens într-un interviu pentru ABC News.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că îl lasă pe Beniamin Netanyahu să clarifice ce înțelege prin a deține controlul „pe termen nelimitat” asupra securității din Gaza.

„Trebuie să existe un set de conversații sănătoase despre cum arată Gaza după conflict și cum arată guvernarea”, a declarat Kirby, conform Associated Press.

„Ceea ce suntem absolut de acord cu omologii noștri israelieni este cum nu poate arăta - așa cum arăta la 6 octombrie”, a menționat el.

Conform declarațiilor anterioare, președintele Joe Biden spunea că ar fi „o greșeală” ca Israelul să ocupe Gaza.

Actualizare 8:30 - Alți 51 de români și membrii lor de familie sunt evacuați din Gaza

Ministerul român de Externe a anunțat miercuri dimineață că încă 51 de cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah.

Anterior, 93 de cetățeni români și membrii lor de familie au ieșit marți din Fâșia Gaza.

Îți mai recomandăm Cei 93 de români evacuați din Gaza au ajuns la București. Evacuarea programată a celor 51 de români, amânată

Soldații israelieni intră în tuneluri

Forţele terestre israeliene din Fâşia Gaza urmăresc să localizeze şi să dezactiveze vasta reţea de tuneluri a militanţilor Hamas de sub enclavă, aceasta fiind următoarea fază a ofensivei israeliene.

Israelul a bombardat Gaza din aer şi a folosit trupe terestre pentru a împărţi enclava în două, după ce militanții Hamas au ucis 1.400 de persoane şi au luat aproximativ 240 de ostatici într-un raid transfrontalier, pe 7 octombrie.

Oraşul Gaza, principalul bastion al Hamas în teritoriu, este încercuit. Israelul afirmă că trupele sale au avansat „până în inima oraşului” dens populat, în timp ce Hamas afirmă că luptătorii săi au provocat pierderi grele forţelor de invazie.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul a avut „o singură ţintă - teroriştii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanţii lor, buncărele, camerele de comunicaţii”.

Îți mai recomandăm Cine sunt șefii Hamas, pe care Israelul a promis să-i ucidă

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele de geniu de luptă ale Israelului folosesc dispozitive explozive pentru a distruge o reţea de tuneluri construită de Hamas, care se întinde pe sute de kilometri sub Gaza.

Tancurile israeliene s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc reţeaua de tuneluri pentru a lansa ambuscade, au declarat surse din cadrul Hamas şi al grupului militant separat Jihadul Islamic.

Bombardamentele israeliene au ucis peste 10.000 de palestinieni, dintre care aproximativ 40% sunt copii, potrivit numărătorii efectuate de oficiali din domeniul sănătăţii din Gaza guvernată de Hamas.

Îți mai recomandăm Netanyahu: Israelul ar putea guverna Gaza pentru o perioadă nedeterminată
Articol scris în baza relatărilor AP, Reuters și News.ro.