Martori citați de AFP au spus că avioanele de război israeliene au lovit centrul Fâșiei Gaza iar focurile de artilerie au lovit sudul teritoriului. Cu câteva ore înainte de atacuri, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că numărul victimelor civile „rămân inacceptabil de mari”.
„Continuăm să vedem mult prea mulți civili uciși în acest conflict”, a spus purtătorul de cuvânt Matthew Miller după ce Blinken s-a întâlnit cu ministrul afacerilor strategice Ron Dermer și u consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi.
Washingtonul face presiuni de luni de zile pentru un armistițiu între Israel și Hamas.
Cel mai recent, atacul de duminică care a ucis 92 de persoane a pus în pericol negocierile dintre Hamas și Israel care păreau să intre într-o fază favorabilă încetării focului.
Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat duminică că grupul se retrage din discuțiile indirecte în semn de protest față de ceea ce a numit recentele „masacre” israeliene.
Haniyeh a declarat că Hamas este pregătită să revină la discuțiile indirecte odată ce Israelul „demonstrează seriozitate în a ajunge la un acord de încetare a focului și la un acord de schimb de prizonieri”.
După ultimele atacuri mortale, medicii de la Semiluna Roșie palestiniană au declarat că au recuperat patru cadavre dintr-o casă din afara orașului sudic Khan Yunis și un altul din tabăra Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza.
Armata israeliană a declarat că în ultimele 24 de ore forțele sale aeriene au lovit „aproximativ 40 de ținte teroriste” în Gaza. Acestea ar fi inclus „posturi de lunetiști, posturi de observație, structuri militare Hamas, infrastructură teroristă și clădiri echipate cu explozivi”.
Îți mai recomandăm Israelul nu e sigur că teroristul Hamas vizat de atacul de sâmbătă a fost ucis. Bilanțul civililor uciși a ajuns la 90Acuzații de abuz asupra prizonierilor
Războiul a început cu atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit statisticilor oficiale israeliene.
Militanții au capturat și 251 de ostatici, dintre care 116 sunt încă în Gaza, inclusiv 42 despre care armata israeliană spune că sunt morți.
Israelul a răspuns cu o ofensivă militară care a ucis cel puțin 38.664 de persoane, majoritatea civili, potrivit cifrelor ministerului Sănătății din Gaza.
Armata israeliană a arestat, de asemenea, zeci de locuitori din Gaza.
Aceștia acuză autoritățile israeliene de tortură, viol și alte abuzuri în timpul detenției, acuzații negate de Tel Aviv.
Cinci grupuri israeliene pentru drepturile omului au mers în instanță pentru condițiile din tabăra din deșertul Sde Teiman unde sunt deținuți cetățenii din Gaza. Oficialii israelieni insistă că acționează în cadrul dreptului internațional.
Dislocări masive de populație
Discuțiile privind încheierea războiului devastator au fost intermediate de Qatar și Egipt, cu sprijinul SUA, dar luni de negocieri nu adus progres semnificativ.
La sfârșitul lunii mai, președintele american Joe Biden a prezentat o foaie de parcurs pentru încetarea focului, despre care a spus că a fost elaborată de Israel, care a declanșat o intensificare a discuțiilor.
Dar, în ciuda întâlnirilor de la Cairo și Doha, nu a existat niciun semn de progres.
Criticii din Israel, inclusiv zeci de mii de demonstranți cer un acord care să aducă acasă ostaticii, l-au acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că prelungește războiul.
Potrivit datelor ONU, războiul din Gaza a forțat 90% din cei 2,4 milioane de oameni din Gaza să-și părăsească casele. Mulți dintre ei au căutat refugiu în școlile conduse de ONU, dintre care șase au fost lovite de loviturile israeliene începând cu 6 iulie.
Au existat, de asemenea, schimburi de focuri aproape zilnice între forțele israeliene și mișcarea Hezbollah din Liban, susținută de Iran, un aliat Hamas.
Îți mai recomandăm 60 de cadavre găsite după operațiunea israeliană din orașul GazaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.