Protestatarii au ieșit pe străzile Tel Aviv-ului pentru a protesta împotriva planului noului guvern de a extinde ocupația Cisiordaniei și de a reduce atribuțiile Curții Supreme de Justiție din Israel.
Propunerile actuale se adaugă unor amendamente legislative introduse de guvernul Netanyahu care permit numirea în funcție a persoanelor cu condamnări penale.
Printre aceștia se numără Aryeh Deri, acuzat de fraudă fiscală, numit ministru al sănătății și Bezalel Smotrich, acuzat de participare la un complot terorist, membru al majorității parlamentare.
Mai mult, israelienii se arată îngrijorați de reformele judiciare, având în vedere acuzațiile de corupție la adresa lui Netanyahu însuși. Acesta a condus Israelul cavprim-ministru pentru o perioadă mai lungă decât oricine altcineva în istoria țării și este acuzat de luare de mită și de fraudă.
Netanyahu a devenit un militant împotriva sistemului judiciar al țării de la momentul inculpării sale pentru acuzațiile de corupție. Acesta a încercat, în repetate rânduri, să introducă reforme care subminează sistemul judiciar.
Publicațiile internaționale au transmis fotografii cu protestatarii israelieni fluturând pancarte cu mesaje critice la adresa guvernului. Cei care au participat la demonstrații au criticat aspru guvernul lui Netanyahu, spunând că acesta reprezintă un afront la adresa democrației și a libertății.
Care sunt noile propuneri și ce efecte ar putea avea?
Protestatarii l-au criticat pe ministrul justiției, Yariv Levin, care este responsabil pentru introducerea măsurilor care ar slăbi puterea judiciară a țării.
Levin a prezentat noul plan săptămâna trecută. Propunerile sale introduc o serie de schimbări radicale care vor țintui sistemul judiciar și vor reduce din atribuțiile Curții Supreme de Justiție, inclusiv prin a permite legiuitorilor să adopte legi pe care instanța le-a anulat, considerate neconstituționale.
Reacția publicului a fost imediată, protestatarii au organizat demonstrații la sfârșitul săptămânii trecute. Protestele au fost susținute de politicienii de stânga și de cei de etnie palestiniană din parlamentul israelian, cunoscut în țară drept Knesset.
Partidele de dreapta domină Knessetului israelian, iar cele de stânga și cele liberale reprezintă opoziția minoritară. Liderul opoziției, Yair Lapid, a criticat noile reforme propuse de guvern, spunând pe contul său de Twitter că acestea pun în pericol întregul sistem constituțional al Israelului.
Acesta a mai declarat că va încerca să combată măsurile lui Netanyahu în orice fel posibil.
Îți mai recomandăm Israel | Marile controverse din jurul noului guvern al lui Benjamin NetanyahuModificările legislative propuse de guvernul lui Netanyahu ar avea un impact puternic asupra democrației israeliene. Protestatarii susțin că instituțiile democratice ale țării vor avea de suferit de pe urma reformelor, care vor asigura puterea absolută a noii coaliții de guvernare.
Aharon Barak, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție din Israel între 1995 și 2006, a făcut o comparație între atacurile asupra sistemului judiciar din Israel cu tentative autoritare similare în Polonia, Ungaria și Turcia. Acesta a avertizat că planurile propuse reprezintă „îngrășământul care va duce la creșterea tiraniei majorității”.
Curtea Supremă de Justiție este instrumentul principal al Israelului care asigură supravegherea parlamentului unicameral al țării.
În lipsa unei a doua camere în parlament, ramura juridică a țării este singurul mecanism în vigoare care poate bloca legile propuse. Mai mult, președintele nu are posibilitatea de a vota împotriva proiectelor de lege care trec prin parlament.
Netanyahu, criticat ferm
Benjamin Netanyahu a respins criticile aduse de opoziție și de protestatari. În cadrul unei întâlniri guvernamentale, duminică, prim-ministrul israelian a apărat planul privind reformele judiciare.
Noua reformă va permite unei majorității parlamentare slabe să împiedice deciziile Curții Supreme de a bloca anumite legi.
Mai mult, parlamentul israelian este format dintr-o majoritate de dreapta, iar din coaliție fac parte și partide de extremă-dreaptă. Majoritatea controlată de Netanyahu ar permite manipularea ușoară a legilor.
În cadrul întâlnirii guvernamentale, Netanyahu a invocat mandatul pe care l-a obținut prin vot public, spunând că reformele reprezintă îndeplinirea promisiunilor electorale.
„Aceasta este implementarea voinței alegătorilor și aceasta este esența democrației”, a spus Benjamin Netanyahu.
Un critic acerb al regimului lui Netanyahu este procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara. Aceasta a tras un semnal de alarmă în privința reformelor judiciare, spunând că dacă acestea vor deveni realitate, Israelul va rămâne numai cu principiul guvernării majorității, iar acesta, de unul singur, este insuficient pentru a asigura un demers democratic al țării. „Democrația numai în nume, dar nu și în fond”, a spus Gali Baharav-Miara.
Baharav-Miara a fost numită în funcție de fostul guvern și este una dintre vocile care s-au opus ferm noilor reforme judiciare. Mai mult, ea și-a declarat opoziția față de numirea în funcție a lui Aryeh Deri, acuzat de fraudă și numit Ministru al Sănătății în Israel.
Ca reacție, apropriații lui Netanyahu au adus în discuție împărțirea funcției de procuror general în trei sub-funcții, dintre care două numite politic de guvern.
Această modificare ar reprezenta un alt atac la adresa sistemului judiciar, diluând autoritatea procurorului general și permițând majorității conduse de Netanyahu să numească un candidat mai favorabil în funcție.
La proteste au participat mii de oameni care susțin poziția procurorului. Israelienii se arată nemulțumiți de Netanyahu și de guvernul acestuia, care a intrat la guvernare în urmă cu o lună, după alegerile din luna noiembrie.
Netanyahu a format o coaliție cu partide de extremă dreaptă și cu partide evreiești ultra-ortodoxe, cum ar fi Partidul Sionist Religios, condus de controversatul Bezalel Smotrich, al cărui convingeri radicale i-au adus critici aspre.
Mai mult, acesta este un susținător al extinderii invaziei israeliene din Cisiordania, fiind chiar domiciliat în așezările israelienei din Cisiordania, considerate ilegale pe plan internațional.
Printre noile reforme propuse de guvernul Netanyahu se numără și cele cu un impact social, despre care membrii comunității LGBT s-au arătat îngrijorați. La proteste au putut fi văzute mai multe steaguri ale comunității LGBT.
În cadrul protestelor au putut fi observate mai multe steaguri LGBT. Comunitatea din țară s-a arătat îngrijorată de reformele noii coaliții, temându-se de posibilitatea ca aceasta să atace drepturile și libertățile persoanelor LGBT.