Ziua 16 | Sumarul principalelor evenimente
- Nou convoi umanitar intră în Gaza. 17 tiruri cu ajutoare pentru palestinieni au intrat în Fâșia Gaza prin punctul de frontieră cu Egiptul.
- Cetățean român, ostatic în Gaza. Un român cu dublă cetățenie, română și israeliană, este ostatic al Hamas în Fâșia Gaza, anunță ministerul Afacerilor Externe.
- Israelul își va „adânci” atacurile asupra Fâșiei Gaza. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene a declarat că intensificarea atacurilor pregătește „următoarea etapă a războiului”.
- Peste 4.600 de persoane ucise de armata israeliană în Gaza. 4.651 de persoane au murit în ultimele două săptămâni, dintre care 40% copii, potrivit autorităților palestiniene din Gaza.
- 212 ostatici confirmați în Gaza. Atacurile Hamas din Israel au ucis aproximativ 1.400 de persoane.
- Mai multe evacuări la granița cu Libanul. Israelul anunță extinderea planului de evacuare pentru comunitățile din apropierea graniței libaneze.
- SUA trimit sisteme de apărare anti-rachetă. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, că trupe americane sunt pregătite să intervină.
- Primele tiruri cu ajutoare au intrat în Gaza. 20 de camioane cu ajutor umanitar au fost distribuite, dar oficialii ONU spun că e „o picătură într-un ocean”.
- ONU. Situația din Gaza, „catastrofală”. Subsecretarul general adjunct ONU Martin Griffiths, a declarat că situația umanitară din Gaza „a atins niveluri catastrofale”.
19.30 - Un tanc israelian a lovit accidental o poziție egipteană
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a spus că un tanc a lovit accidental o poziție egipteană de la frontieră, transmite SkyNews.
Armata israeliană investighează incidentul și analizează detaliile.
„IDF regretă incidentul”, a transmis Daniel Hagari
Producerea unei explozia de la punctul de frontieră dintre Gaza și Egipt a fost relatată și de Reuters, fără a oferi detalii suplimentare.
Manifestații în Europa împotriva antisemitismului, dar și în sprijinul palestinienilor
Mii de oameni s-au alăturat duminică manifestațiilor din Berlin și Londra pentru a se opune antisemitismului și a sprijini Israelul, transmite AP.
Unii dintre cei adunați în fața Porții Brandenburg din Berlin au purtat steaguri israeliene sau fotografii ale unora dintre cele peste 200 de persoane capturate de Hamas ca ostatici.
La Paris, mii de demonstranți pro-palestinieni au cerut încetarea focului și ajutor pentru oamenii din Gaza asediată.
La Londra, în Trafalgar Square, au ținut fotografii ale ostaticilor luați de Hamas și au scandat „aduceți-i acasă".
Poliția Metropolitană din Londra spune că a înregistrat o creștere de 13 ori a rapoartelor de infracțiuni antisemite în octombrie, comparativ cu anul trecut. Rapoartele privind crimele anti-musulmane s-au dublat, notează AP.
Mitingurile de duminică au avut loc la o zi după 100.000 de persoane au mărșăluit prin capitala britanică pentru a cere Israelului să oprească bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.
În Franța, care are cele mai mari comunități evreiești și musulmane din Europa, mii de demonstranți s-au adunat la Paris pentru a cere Israelului să înceteze atacurile asupra Fâșiei Gaza.
Câteva mii de oameni au ieșit în stradă la Saraejvo, unii comparând situația din Gaza cu suferința bosniacilor în timpul războiului din 1992-95.
La Istanbul, protestatarii din fața consulatului israelian au ținut sâmbătă seara jucării de pluș pentru copii pentru a atrage atenția asupra numărului mare de copii palestinieni uciși în Gaza.
18.00 - Premierul israelian spune că armata se confruntă cu o luptă pe două fronturi
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat duminică trupele concentrate în nordul țării.
El le-a spus că țara se confruntă cu o bătălie pe două fronturi: unul pentru a elimina Hamas în Gaza, celălalt pentru a „menține acțiunea” în nord, la granița Israelului cu Libanul, transmite BBC.
Benjamin Netanyahu a spus că nu poate spune dacă Hezbollah, cea mai puternică forță militară a Libanului, a decis să intre în război. Dacă ar face-o, a avertizat el, Israelul ar lovi-o cu o forță pe care nici măcar nu și-ar putea imagina.
Benjamin Netanyahu le-a mulțumit trupelor și le-a spus că participă la bătălie pentru viață și casă.
Iranul avertizează că regiunea va „scăpa de sub control” dacă acțiunea militară israeliană continuă
Ministrul iranian de Externe a avertizat Israelul și SUA că Orientul Mijlociu ar putea scăpa de sub control dacă Israelul nu își oprește imediat acțiunea militară.
Vorbind la Teheran, Hossein Amir-Abdollahian a declarat: „Avertizez SUA și proxy-ul său (Israelul)... că dacă nu opresc imediat crima împotriva umanității și genocidul din Gaza, orice este posibil în orice moment și regiunea va scăpa de sub control”.
Israelul a făcut schimb de focuri cu miliția Hezbollah susținută de Iran în sudul Libanului. Mai multe comunități israeliene din apropierea graniței cu Libanul au primit ordin să evacueze.
Între timp, SUA au trimis un portavion în regiune, iar un distrugător american din Marea Roșie a interceptat rachete trase din Yemen de Houthi, un grup aliniat Iranului.
O bază care adăpostește forțele americane din Irak a fost, de asemenea, atacată cu rachete și drone de către grupurile susținute de Iran.
Iranul a negat că a ajutat Hamas să efectueze atacul din 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis 1.400 de persoane. Statele Unite declară că nu au dovezi ale implicării directe a Iranului.
SUA încearcă să amâne incursiunea terestră israeliană pentru a acorda mai mult timp discuțiilor cu ostaticii
Guvernul american a presat Israelul să amâne invazia din Gaza pentru a permite eliberarea mai multor ostatici Hamas și pentru a permite accesul mai multor ajutoare umanitare în Gaza, transmite CNN, care citează surse informate despre discuții.
Eliberarea de vineri a doi americani deținuți de Hamas a semnalat posibila eliberare a mai multor dintre cei aproximativ 200 despre care se crede că au fost răpiți de grupul militant după atacurile sale mortale de acum două săptămâni.
ONU avertizează că aprovizionarea cu combustibil în Gaza se va termina în trei zile
Aprovizionarea cu combustibil a ONU în Gaza se va termina în trei zile, a avertizat un oficial de rang înalt, cerând în continuare ca transporturile umanitare să fie în continuare permise către Gaza.
„În trei zile, UNRWA va rămâne fără combustibil, esențial pentru răspunsul nostru umanitar în Fâșia Gaza”, a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), într-o declarație de duminică.
"Fără combustibil, nu va exista apă, nu vor exista spitale și brutării funcționale.”
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, UNRWA a transmis că 29 dintre lucrătorii săi au fost uciși în Gaza de când Israel a început loviturile aeriene de represalii pentru atacul Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie.
15.50 - Un al doilea convoi de ajutoare a intrat în Gaza
Un al doilea convoi de camioane umanitare a intrat duminică în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, îndreptându-se spre Fâșia Gaza, potrivit surselor egiptene de securitate și umanitare de la Rafah, citate de Reuters și AFP.
Câteva cisterne de combustibil au intrat duminică în Gaza, transmite AFP.
Primul convoi de 20 de camioane cu provizii extrem de necesare a intrat sâmbătă în Gaza.
Oficialii ONU spun că e nevoie de un ritm continuu mai mare, de cel puțin 100 de camioane pe zi, pentru a acoperi nevoile urgente. din Gaza.
Subsecretarul general al ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, Martin Griffiths, a declarat sâmbătă că se lucrează la dezvoltarea unui sistem de inspecție prin care Israelul să poată verifica transporturile mai repede și să se poată asigura, în același timp, un flux susținut.
14.30 - Peste 4.600 de palestinieni uciși de armata israeliană în Gaza.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a susținut duminică că, începând cu 7 octombrie, atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au dus la moartea a 4.651 de palestinieni, dintre care 40% erau copii, transmite The Guardian.
Mai mult de 14.245 de persoane au fost rănite, 70% dintre acestea fiind copii și femei.
Oficialul palestinian susține că loviturile israeliene au ucis 266 de palestinieni în ultimele 24 de ore, inclusiv 117 copii., transmite Reuters. Aceste evaluări nu au fost verificate în mod independent.
Israelul a confirmat că 212 persoane sunt ţinute ostatice în Gaza.
13.30 - Câteva fotografii de pe agențiile de presă cu situația palestinienilor din Gaza - 22 octombrie 2023
Precizare. Multe dintre fotografiile venite pe agențiile internaționale de presă prezintă scene în care apar copii din Gaza răniți sau uciși de atacurile aeriene. Cele mai multe sunt prea explicite pentru a fi publicate.
Chiar dacă acele situații demonstrează gravitatea conflictului din Gaza, luăm în considerare și gradul de violență vizuală la care ne-am putea expune cititorii.
12.50 - Numărul morților din moscheea din Jenin crește la trei
Numărul celor uciși de atacul israelian asupra unei moschei din Cisiordania ocupată a crescut la trei, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, citat de CNN.
Lovitura aeriană israeliană a avut loc într-o tabără de refugiați din orașul Jenin. Separat, în urma ciocnirilor din Toubas și Nablus, două persoane au fost ucise, a spus ministerul.
Astfel, numărul total al celor uciși în Cisiordania începând cu 7 octombrie ajunge la 90.
Cel puțin 65 de persoane au fost arestate în Cisiordania ocupată peste noapte, spune Clubul Prizonierilor Palestinieni.
Șeful adjunct al forțelor de rachete Hamas, ucis peste noapte.212 ostatici confirmați în Gaza
Adjunctul șefului forțelor de rachete ale Hamas și „zeci de teroriști” au fost uciși în atacuri nocturne asupra Fâșiei Gaza, a declarat duminică contraamiralul Daniel Hagari într-un briefing de presă.
Hagari a mai spus că numărul persoanelor ținute ostatice în Gaza se ridică la 212. Afirmațiile vin după ce Daniel Hagari a declarat sâmbătă că forțele de apărare israeliene vor intensifica atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza.
Hamas a anunțat că cel puțin 55 de persoane au fost ucise în raidurile aeriene de peste noapte din Gaza, potrivit agenției de știri AFP.
Crucea Roșie cere ca chirurgilor să li se permită să treacă granița Egipt-Gaza
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) spune că, pe lângă proviziile umanitare necesare în Gaza, trebuie să li se permită accesul personalului medical pentru a atenua presiunea asupra spitalelor.
„Ceea ce este cel mai necesar acum este un flux continuu de provizii umanitare și ajutoare în Gaza”, a declarat Sarah Davies de la CICR pentru BBC.
Semiluna Roșie: în lipsa combustibilului, spitalele din Gaza se vor închide
Livrarea ajutoarelor de ieri, primele care au intrat în Gaza de la izbucnirea războiului, a inclus medicamente, alimente, apă și sicrie, dar Israelul a refuzat să permită aducerea de combustibil în Gaza.
Agenția rusă de știri RIA anunță că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va vizita Teheranul luni, transmite The Guardian.
09:45 - Atacuri aeriene israeliene asupra aeroporturilor din Damasc și Alep
Agenția de știri de stat siriană a raportat atacuri aeriene împotriva aeroporturilor din Damasc și Alep în primele ore ale zilei de duminică, transmite CNN.
Agenția a declarat că un lucrător de pe aeroportul din Damasc a fost ucis și altul rănit.
Acesta a spus că deteriorarea pistelor de pe ambele aeroporturi le-a scos din funcțiune și că traficul aerian a fost deviat către orașul Latakia.
08:30 - ONU speră că un al doilea convoi umanitar va fi primit în Gaza
Există posibilitatea ca un alt convoi să intre duminică în Fâșia Gaza, a declarat un oficial al ONU, citat de BBC. „
Poate chiar un pic mai consistent decât cel de ieri, de 20-30 de camioane”. 20 de TIR-uri cu ajutoare au intrat sâmbătă în Gaza prin punctul de frontieră de la Rafah - „o picătură într-un Ocean”, spune ONU. Sunt, totuși, primele ajutoare umanitare care pătrund în Gaza în ultimele două săptămâni, de când a început blocada.
08:00 - Israelul vrea să mai evacueze încă 14 comunități
Israelul planifică să evacueze încă 14 comunități din nordul țării, scrie The Guardian, care citează Reuters. Decizia ar fi urmare a intensificării schimburilor de focuri dintre Israel și Hezbollah, din zona de graniță.
IDF și alte agenții au anunțat luni un plan de evacuare a 28 de comunități care trăiesc la 2 kilometri de granița libaneză. De atunci, a inclus orașe care se află în vecinătate. Până vineri, aproximativ 123.000 de civili au fost evacuați din casele lor din nordul și sudul Israelului.
07:00 SUA trimit sisteme antirachetă în Orientul Mijlociu
Pentagonul anunță că va trimite un sistem antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Orientul Mijlociu. Statele Unite suplimentează și numărul sistemelor defensive Patriot din zonă.
THAAD este un sistem de apărare conceput pentru a distruge rachete în ultima fază a zborului. De asemenea, spune secretarul american al Apărării, trupe sunt pregătite pentru a fi trimise în zona Orientului Mijlociu. El nu a precizat numărul acestora sau data la care vor fi trimise.
SUA și-au dus deja în Mediterana de est un portavion, nave si vapoare și au promis că vor trimite Israelului echipament și muniție.
Îți mai recomandăm Riscurile extinderii războiul Israel-Hamas. Ce poate face Biden?05:00 - Atac israelian asupra unei moschei din Cisiordania
Armata israeliană anunță că a lansat un atac aerian duminică dimineaţă, asupra unei moschei din oraşul Jenin, din Cisiordania, ca să contracareze „un atac terorist iminent”, spune CNN.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor armate ale Israelului declară la CNN că ar exista informaţii care „sugerează că a existat un atac iminent venit de la o echipă comună Hamas şi Jihad Islamic” care se pregătea de la un centru de comandă subteran din moscheea Al-Ansar, din Jenin.
Acesta precizează că, acum câteva luni, la Jenin au fost lupte semnificative, timp de două zile, iar în timpul unei operaţiuni militare a fost descoperit sistemul de tuneluri în interiorul moscheii.
A fost şi „un atac terorist pe 14 octombrie în zona gardului de securitate, unde a fost detonat un dispozitiv exploziv a fost. Nu au fost raportaţi răniţi", se mai arată într-o declarație transmisă de IDF și Shin Bet.
„Recent a fost primită o informaţie care a indicat că teroriştii, care au fost neutralizaţi, organizau un atac terorist iminent. Moscheea a fost folosită de ca centru de comandă pentru a planifica atacurile şi ca bază pentru punerea lor în aplicare, spune comunicatul citat de News.ro.
Cel puțin 13 morți în atacurile aeriene din tabăra de refugiați din Cisiordania - ONU
Cel puțin 13 palestinieni, inclusiv cinci copii, au fost uciși de armata israeliană într-o operațiune care a durat 28 de ore într-o tabără de refugiați din Cisiordania, potrivit Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).
UNRWA a declarat anunțat și că un soldat israelian a fost, ucis și câteva zeci de militari au fost răniți.
Operațiunea a avut loc în Nur Shams, a declarat directorul UNRWA din Cisiordania, Adam Bouloukos.
Declarația a adăugat că UNRWA a suspendat școlile, serviciile de sănătate și colectarea deșeurilor solide în tabără.
Sâmbătă, 20:30 Erdogan - convorbire telefonică cu liderul Hamas
„Turcia depune eforturi pentru a se asigura că ajutorul umanitar ajunge în Gaza şi că răniţii pot fi trataţi în Turcia, dacă este necesar, menţionând şi că Turcia depune eforturi pentru o încetare a focului în regiune cât mai curând posibil”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, citat de News.ro.
De asemenea, preşedintele turc Erdoğan a spus că o soluţie durabilă la problema israeliano-palestiniană nu poate fi obţinută fără crearea unui stat palestinian independent în cadrul graniţelor din 1967, cu Ierusalimul capitală, şi că Turcia va continua să lupte pentru o pace durabilă pe scena internaţională.
Sâmbătă, 17:16 - Secretarul de stat SUA, Antony Blinken cere ca punctul de trecere Rafah să rămână deschis
Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut ca punctul de trecere Rafah să rămână deschis „pentru a permite continuarea transportului de ajutoare, imperativ pentru bunăstarea oamenilor din Gaza”, într-o declarație de sâmbătă citată de CNN.
Antony Blinken a mulțumit Egiptului, Israelului și Organizației Națiunilor Unite pentru ajutorul acordat pentru intrarea convoiului de 20 de camioane care transportă asistență umanitară în Gaza.
El a spus că punctul de trecere ar trebui să rămână deschis, iar SUA vor „sublinia importanța respectării legii războiului”.
„Viețile civililor trebuie protejate, iar asistența trebuie să ajungă urgent la cei care au nevoie.”
Blinken a mai spus că SUA vor continua să lucreze pentru a scoate cetățenii americani în siguranță din Gaza.
Programul Alimentar Mondial declară că situația din Gaza este „catastrofală”
Programul Alimentar Mondial (PAM), agenție ONU, spune că livrările de ajutoare către Gaza nu trebuie să se oprească.
Directorul executiv al PAM, Cindy McCain, a declarat că foametea este „agresivă” în Gaza și a adăugat că organizația trebuie să continue să trimită mai multe camioane în teritoriul sărac pentru a „ajunge la milioanele de oameni care vor muri literalmente de foame”.