„Dacă ostaticii nu vor fi acasă până la Ramadan, luptele vor continua peste tot, inclusiv în regiunea Rafah”, a declarat ministrul israelian Benny Gantz, duminică, la Ierusalim.
Ramadanul - luna sfântă a musulmanilor, o perioadă extrem de importantă în această religie - este programat să înceapă pe 10 martie și să dureze până pe 8 aprilie. Este a noua lună din calendarul islamic (Hijri) și constă într-o perioadă de post, închinare și dezvoltare spirituală.
„Hamas are de ales. Se poate preda, poate elibera ostaticii, iar civilii din Gaza pot celebra sărbătoarea Ramadanului”, a adăugat fostul şef al armatei într-un discurs rostit în faţa Conferinţei preşedinţilor marilor organizaţii evreieşti americane.
Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâșia Gaza în timpul atacului de o violenţă fără precedent asupra Israelului comis de comandourile mişcării islamiste Hamas pe 7 octombrie anul trecut. Gruparea Hamas este desemnată teoristă de către SUA și UE.
Potrivit Israelului, 130 de ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza, iar inclusiv corpurile a 30 dintre aceștia. De asemenea, peste 1.160 de persoane au fost ucise în atacul Hamas de toamna trecută, majoritatea civili.
Îți mai recomandăm Beniamin Netanyahu a întrerupt negocierile pentru armistiţiul din GazaPe măsură ce speranţele unui armistiţiu se diminuează, o parte a comunităţii internaţionale este îngrijorată de repercusiunile pe care le-ar avea o operaţiune militară asupra populaţiei civile care trăieşte în condiţii adesea precare în Rafah, care se învecinează cu frontiera închisă cu Egiptul.
„Oricine vrea să ne împiedice să desfăşurăm o operaţiune la Rafah ne spune, de fapt, să pierdem războiul. Nu am de gând să cedez în faţa acestui lucru”, a declarat premierul israelian sâmbătă.
În întreaga lume, inclusiv la Washington, cel mai important aliat al Israelului, au fost exprimate serioase îngrijorări în legătură cu perspectiva unei ofensive în Rafah, pe care Beniamin Netanyahu se arată hotărât să o lanseze.
Însă, potrivit ministrului Benny Gantz, ofensiva ar urma să se desfăşoare în mod coordonat şi în cadrul unui dialog cu „partenerii americani şi egipteni” și să „faciliteze evacuarea civililor” pentru a „minimiza pe cât posibil” numărul de victime.
Israelul nu a oferit însă detalii despre cum şi unde vor fi evacuaţi civilii palestinieni. Ofensiva Israeului în Fâşia Gaza s-a soldat cu 28.985 de morţi, cei mai mulți dintre ei civili, potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas.
Majoritatea populației de circa 2 milioane a fost strămutată, potrivit organizațiilor internaționale, iar alimentele și apa potabilă aflate în continuă scădere riscă să ducă la o foamete generalizată.
Îți mai recomandăm Tot mai multe țări cer Israelului să evite o operațiune „catastrofală” la RafahRafah şi oraşul Khan Yunis, situat în sudul Fâşiei Gaza şi aflat la doar câţiva kilometri distanţă, precum şi alte sectoare ale teritoriului palestinian, au fost în ultima perioadă ţinta bombardamentelor israeliene.
La Khan Yunis, oraşul natal al lui Yahya Sinwar (Yahia Sinouar), liderul Hamas în Gaza şi presupusul creier al atacului din 7 octombrie, spitalul Nasser „nu mai este funcţional după un asediu de o săptămână, urmat de un raid continuu”, a declarat şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Şapte pacienţi, între care un copil, au murit de vineri din cauza întreruperilor de curent, iar „70 de membri ai personalului medical, inclusiv medici de terapie intensivă” au fost arestaţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Soldaţii israelieni au intrat joi în spital, pe baza unor informaţii potrivit cărora acolo erau ţinuţi ostatici, şi au arestat aproximativ o sută de persoane.
Un purtător de cuvânt al armatei, Richard Hecht, a declarat că au fost furnizate motorină şi oxigen pentru ca spitalul să poată funcţiona.
Îți mai recomandăm Tensiuni între Egipt și Israel. Presiuni asupra Israelului, să nu atace Rafah