Linkuri accesibilitate

Beniamin Netanyahu a întrerupt negocierile pentru armistiţiul din Gaza


Premierul Beniamin Netanyahu a mai spus că Israelul nu va ceda în faţa „dictaturilor internaţionale".
Premierul Beniamin Netanyahu a mai spus că Israelul nu va ceda în faţa „dictaturilor internaţionale".

Israelul a trimis negociatori pentru discuţii privind armistiţiul la Cairo, aşa cum a cerut preşedintele american Joe Biden, dar aceştia nu s-au întors pentru continuarea discuţiilor deoarece cererile Hamas erau „iluzorii", a declarat sâmbătă premierul Beniamin Netanyahu, relatează Reuters.

Premierul Netanyahu a mai spus că Israelul nu va ceda în faţa „dictaturilor internaţionale" în ceea ce priveşte un acord cu palestinienii privind un stat palestinian, care, potrivit acestuia, poate fi obţinut doar prin negocieri directe, fără condiţii prealabile.

Discuţiile mediate de Egipt şi Qatar pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului în Gaza şi să se asigure eliberarea a peste 100 de ostatici israelieni deţinuţi în teritoriul condus de Hamas nu au dat încă rezultate. O rundă de discuţii neconcludente la Cairo s-a încheiat marţi.

Întrebat sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă, de ce negociatorii israelieni nu s-au întors pentru alte discuţii, Netanyahu a spus: „Nu am obţinut nimic, cu excepţia unor cereri iluzorii din partea Hamas".

Aceste cereri, a spus el, includ încheierea războiului şi lăsarea Hamas aşa cum este, eliberarea a „mii de criminali" din închisorile israeliene şi chiar cereri privind un loc sfânt din Ierusalim, cunoscut sub numele de Muntele Templului în iudaism şi Nobilul Sanctuar în islam.

El a declarat că reprezentanţii israelieni de la Cairo „au stat şi au ascultat şi nu a existat nicio schimbare. Am vrut să spun nici măcar un milimetru - dar nu a existat nici măcar un nanometru de schimbare".

Netanyahu a declarat că nu există niciun motiv pentru ca aceştia să se întoarcă „până când nu vom vedea o schimbare".

Adăugând presiune asupra lui Netanyahu pentru a ajunge la un acord cu Hamas, mii de israelieni s-au adunat în faţa cartierului general al armatei din Tel Aviv pentru a-i susţine pe ostaticii aflaţi încă în Gaza.

Aceştia au afişat fotografii şi pancarte care cereau eliberarea lor, inclusiv una pe care scria: „Timpul se scurge!".

În ceea ce priveşte posibila „recunoaştere unilaterală" a unui stat palestinian, Netanyahu a declarat că nu poate exista un „premiu mai mare pentru terorism".

„Israelul, sub conducerea mea, va continua să se opună cu fermitate recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian", a spus el.

„Se poate ajunge la un acord doar prin negocieri directe între părţi, fără condiţii prealabile".

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite va supune la vot, probabil marţi, un nou text, la cererea Algeriei, prin care se solicită o încetare imediată a focului în războiul dintre Israel şi Hamas, susţin mai mulţi diplomaţii, un demers la care Statele Unite au anunţat că se vor opune prin veto.

Algeria a prezentat un prim proiect de rezoluţie în urmă cu mai bine de două săptămâni. Dar ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat rapid că textul ar putea periclita „negocierile sensibile" care au ca scop medierea unui armistiţiu în război, relatează Times of Israel.

Algeria a cerut sâmbătă ca forul de 15 membri al ONU să voteze marţi, spun diplomaţii.

Pentru a fi adoptată, rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU are nevoie de cel puţin nouă voturi favorabile şi de absenţa vetourilor din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Chinei sau Rusiei.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG