Israelul intensifică atacurile în Gaza. Netanyahu: numai armata israeliană poate oferi securitate după război

Armata israeliană anunță intensificarea luptelor în Gaza

Armata israeliană a anunțat că trupele sale au intrat în al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis. Intensificarea bombardamentelor a dus la aglomerarea spitalelor cu victime. Israelul anunță că dorește să continue ocupația în Gaza și după terminarea războiului

Armata israeliană a declarat că forțele sale se află în Khan Younis și că marți a fost cea mai intensă zi de lupte de la începutul ofensivei terestre, în urmă cu peste cinci săptămâni, transmite agenția Associated Press (AP. Lupte grele continuă și în nordul Fâșiei Gaza.

Asaltul în sud amenință să ducă la un nou val de palestinieni strămutați și o agravare a catastrofei umanitare din Gaza.

ONU anunțat că peste 1,87 milioane de oameni, 80% din populația Fâșiei Gaza, au fost nevoiți să își părăsească casele. ONU mai transmite că luptele împiedică distribuirea de alimente, apă și medicamente iar noile ordine militare de evacuare înghesuie oamenii în zone din ce în ce mai limitate din sud.

Bombardamentele au devenit mai violente pe întreg teritoriul, inclusiv în zonele în care palestinienilor li se spune să caute siguranță. În orașul Deir al-Balah din centrul Fâșiei Gaza, la nord de Khan Younis, un atac a distrus marți o casă în care se adăposteau zeci de persoane strămutate. Cel puțin 34 de persoane au fost ucise, inclusiv cel puțin șase copii, potrivit unui reporter Associated Press.

Atacul Israelului, venit ca represalii pentru atacul Hamas din 7 octombrie, a ucis peste 16.200 de persoane în Gaza - 70% dintre acestea femei și copii, potrivit datelor publicate marți de Ministerului Sănătății din Gaza. În plus, peste 42.000 au fost rănite.

Guvernul israelian a transmis că intenționează să distrugă Hamas, pentru a preveni un viitor atac precum cel din 7 octombrie, când Hamas și alți militanți au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat captivi aproximativ 240 de bărbați, femei și copii.

Îți mai recomandăm ONU: Violența sexuală, armă de război în atacul Hamas din 7 octombrie


Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat marți că armata va trebui să mențină controlul asupra Fâșiei Gaza pe termen nelimitat, mult timp după încheierea războiului. Comentariile sale sugerează o nouă ocupație israeliană directă a Fâșiei Gaza, o inițiativă la care SUA se opun.

Premierul israelian a spus că numai armata israeliană se poate asigura că Gaza rămâne demilitarizată.

„Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă pentru acest lucru. Nu sunt dispus să închid ochii și să accept orice alt aranjament”, a mai spus Beniamin Netanyahu

Ultimele zile au adus unele dintre cele mai grele bombardamente din întregul război, a declarat biroul ONU pentru afaceri umanitare OCHA. Martorii citași de AP au declarat marți că o școală din Khan Younis a fost lovită. În școală se adăposteau sute de persoane strămutate.

În nordul Fâșiei Gaza, armata a declarat că trupele sale se luptă cu militanții Hamas în tabăra de refugiați Jabaliya și în districtul Shujaiya unde a capturat pozițiile Hamas și distrugând lansatoare de rachete și infrastructura subterană.

Luptele din nord aduc o rezistența dură din partea Hamas. Armata israeliană a anunțat că 86 dintre soldații săi au fost uciși în ofensiva din Gaza și că mii de luptători Hamas au fost uciși.

Îți mai recomandăm ONU: Situația din Gaza, „apocaliptică”