Israelul lovește ținte din Siria legate de Iran. SUA vor să prevină extinderea conflictului

Un vehicul militar israelian acționează într-o locație din Fâșia Gaza pe fondul conflictului în curs de desfășurare dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas. 8 ianuarie 2024. REUTERS

Israelul atacă mai multe obiective din Siria prin care Iran furnizează arme către aliații săi din regiune, potrivit Reuters. Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu oficiali israelieni pentru a împiedica extinderea regională a războiului.

Armata israeliană desfăşoară o serie puternică de lovituri în Siria vizând camioane, infrastructură şi persoane implicate în furnizarea de arme din Iran către aliații săi din regiune.

Surse citate de Reuters, inclusiv din Siria, declară că atacurile Israelului nu mai sunt la fel de „precaute” în ceea ce privește provocarea de pierderi grele organizației Hezbollah.

„Obişnuiau să tragă focuri de avertisment, loveau în apropierea camionului, băieţii noştri ieşeau din camion şi abia apoi loveau camionul”, au declarat sursele Reuters, descriind raidurile israeliene asupra transferurilor de arme Hezbollah înainte de 7 octombrie.

„Acum, asta s-a terminat. Ei bombardează direct pe toată lumea. Bombardează pentru a ucide”.

Campania aeriană israeliană a ucis 19 membri Hezbollah în Siria în trei luni, mai mult de dublu față de numărul victimelor de dinainte de atacurile Hamas din 7 octombrie.

Un oficial israelian de rang înalt citat de Reuters a declarat, sub protecția anonimatului, că Hezbollah este cea care a iniţiat această rundă de lupte cu atacuri pe 8 octombrie şi că strategia Israelului a fost una de ripostă.

Mai mult, un atac israelian a ucis un comandant de elită al Hezbollah în sudul Libanului, transmite Reuters, citând oficiali libanezi de securitate. Agenția de știri adaugă că liderul militar Hezbollah este cel mai important militant ucis de la începerea războiului din Gaza.

Îți mai recomandăm Jihadul Islamic palestinian a difuzat un videoclip cu un ostatic israelian

SUA încearcă să împiedice extinderea regională a conflictului

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Tel Aviv şi urmează să se întâlnească cu liderii israelieni, după întâlniri pe care le-a avut cu liderii arabi.

Observatorii se așteaptă ca Blinken s-ă militeze și să obțină o mai mare protecție pentru civilii din Gaza, în condițiile în care Israelul continuă atacurile aeriene asupra sudului şi centrului enclavei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, afirmă că palestinienii nu trebuie să fie presaţi să părăsească Gaza şi că trebuie să li se permită să se întoarcă la casele lor atunci când condiţiile vor permit acest lucru, transmite AFP. Oficialul american se afla în Qatar în cadrul ultimului său turneu în Orientul Mijlociu.

Antony Blinken a criticat și declaraţiile unor miniştri israelieni care au cerut relocarea palestinienilor în altă parte.

Ministrul israelian de finanţe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a cerut ca palestinienii să părăsească Gaza şi să facă loc israelienilor.

În plus, ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, un alt politician de extremă dreapta, a lansat săptămâna aceasta un apel „pentru a încuraja migraţia locuitorilor din Gaza” ca soluţie la criză.

Linia oficială a guvernului israelian este că locuitorii din Gaza vor putea, în cele din urmă, să se întoarcă la casele lor, deşi încă nu a precizat cum şi când va fi posibil acest lucru, câtă vreme situaţia din Gaza continuă să se deterioreze.

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a vizitat Arabia Saudită, Iordania și Qatar înainte de a ajunge la Tel Aviv. Foto: Antony Blinken (s) s-a întâlnit pe 8 ianuarie cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (d).

Săptămâna trecută, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a prezentat planul armatei pentru următoarea fază a războiului.

Propunerea lui Gallant prevede ca palestinienilor să nu li se permită să se întoarcă în casele lor din nordul Gaza până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii rămaşi. Se aşteaptă ca partea americană să facă presiuni asupra oficialilor israelieni cu privire la o tranziţie „iminentă” a războiului către o fază de mai mică intensitate, a declarat oficialul.

Organizația Medici fără Frontiere şi alte grupuri de ajutorare s-au retras din spitalul din Deir al-Balah, spunând că este prea periculos să lucreze acolo din cauza bombardamentelor intense. pe fondul bombardamentelor israeliene.

Aproape 25o de palestinieni din Gaza şi 510 au fost răniţi în loviturile israeliene, potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii din Gaza din 8 ianuarie.

Oficialii israelieni afirmă că 1.139 de persoane au fost ucise în atacurile din 7 octombrie din sudul Israelului, conduse de Hamas, printre care 695 de civili israelieni, inclusiv 36 de copii.

Cel puţin 23.084 de persoane au fost ucise şi 58.926 au fost rănite de la începutul asaltului israelian asupra Fâşiei Gaza, potrivit autorităților din Gaza, controlate de Hamas.

Îți mai recomandăm Misiune diplomatică de urgență a SUA în Orientul Mijlociu