Cabinetul de război israelian a decis să atace cu forță Iranul după atacul de sâmbătă cu rachete și drone (presa israeliană)

Consiliul de Război al Israelului a decis că va reacționa la atacul Iranului, dar nu a precizat când și în ce fel.

Cabinetul de război israelian ar fi luat decizia de a ataca „în mod clar și cu forță” Iranul în replică la atacul cu rachete și drone de sâmbătă seara, susține Keshet 12 (Canal 12), post de știri israelian.

Răspunsul va fi conceput pentru a transmite mesajul că Israelul „nu va permite ca un atac de această amploare împotriva sa să treacă fără o reacție”, se spune în raportul citat de Times of Israel.

Răspunsul va fi, de asemenea, conceput pentru a transmite mesajul clar că Israelul nu va permite iranienilor „să stabilească ecuația” pe care au încercat să o afirme în ultimele zile.

Aceasta pare să fie o referire la avertismentul Iranului că viitoarele lovituri israeliene asupra teritoriului iranian, inclusiv sediile sale diplomatice internaționale, vor fi de acum înainte întâmpinate cu represalii iraniene asupra Israelului.

Raportul spune că Israelul nu dorește ca răspunsul său să declanșeze un război regional sau să spulbere coaliția care l-a ajutat să se apere împotriva atacului Iranului.

Mai mult, se spune că Israelul intenționează să-și coordoneze acțiunea cu SUA.

Cabinetul de război este programat să se întâlnească din nou marți, iar regulamentele de comandă a Frontului Intern nu au fost modificate, ceea ce arată că este puțin probabil ca un atac israelian să aibă loc astăzi.

Liderul opoziției Yisrael Beytenu, Avigdor Liberman, spune că SUA recunosc că Israelul nu are altă soluție decât să atace Iranul după atacul său de sâmbătă și că Israelul trebuie să caute „coordonare maximă” cu SUA în acest sens.

Liberman a declarat pentru Canal 12 că Israelul a reușit să respingă atacul iranian cu rachete și drone doar cu ajutorul americanilor, inclusiv cu interceptările SUA și, esențial, cu informațiile și capabilitățile de avertizare ale SUA.

El spune că premierul Benjamin Netanyahu l-a invitat la un briefing de securitate, dar că momentul nu a fost încă stabilit, dar că va participa. El l-a îndemnat pe premierul Beniamin Netanyahu să nu vorbească la nesfârșit despre răspunsul planificat al Israelului, așa cum a făcut despre operațiunea planificată a armatei israeliene la Rafah. „Nu mai vorbi”, spune el. „Întâi acționează, apoi vorbește.”

Avioanele israeliene lovesc țintele Hezbollah din sudul Libanului

Avioanele de luptă israeliene au lovit alte clădiri despre care IDF spun că sunt folosite de Hezbollah în sudul Libanului.

Armata israeliană (IDF) susține că țintele Hezbollah au fost lovite în satele Markaba și Majdal Zoun.

De asemenea, trupele au bombardat zonele din apropierea Jabal Blat cu artilerie pentru a „înlătura o amenințare”, spune armata.

Anterior, cinci rachete au fost lansate din Liban în zona Hanita.

IDF susține că proiectilele au lovit zone deschise, fără a provoca răni și că trupele bombardează locurile de lansare.

Aliații occidentali cer Israelului să evite escaladarea conflictului

Franța, Germania și Marea Britanie au cerut Israelului să evite escaladarea conflictului după atacul iranian cu rachete și drone. Luni după-amiază, cabinetul de război de la Tel Aviv analizează variante de răspuns. Oficialii israelieni au transmis că Israelul este cel care decide cum să se apere.

Franța și Belgia i-au convocat pe ambasadorii iranieni pentru a condamna atacul asupra Israelului.

Rishi Sunak a reluat apelurile colegilor săi, lideri mondiali, ca Israelul să dea dovadă de reținere în răspunsul său la atacul Iranului, pentru a preveni un conflict regional pe scară largă.

Premierul britanic le-a spus luni parlamentarilor din Camera Comunelor că lucrează cu aliații pentru a încerca să prevină orice escaladare.

Declarația sa a urmat apelurilor similare ale președintelui SUA, Joe Biden, și ale președintelui francez, Emmanuel Macron, și a venit în momentul în care miniștrii israelieni au încheiat o reuniune a cabinetului pentru a discuta opțiunile de răzbunare, se pare că fără un acord.

Sunak a spus că va pleda direct pentru calm într-o discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu, deși surse citate de The Guardian spun că este puțin probabil ca un astfel de apel să aibă loc luni.

G7 pregătește sancțiuni împotriva Iranului

Grupul celor Șapte (G7) țările industrializate lucrează la un pachet de măsuri coordonate împotriva Iranului în urma atacului cu rachete și drone de sâmbătă asupra Israelului, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

„Colaborăm de urgență cu aliații noștri pentru a vedea ce măsuri putem lua împreună într-un mod coordonat pentru a descuraja și a condamna ceea ce face Iranul”, a spus Sunak în parlament, citând discuțiile dintre liderii G7 din weekend.

„Am vorbit cu colegii mei lideri G7, suntem uniți în condamnarea acestui atac.”

Franța și Belgia convoacă ambasadorii iranieni pentru a condamna atacul asupra Israelului

Ministerul francez de externe a declarat luni că l-a convocat pe ambasadorul iranian pentru a condamna atacul iranian asupra Israelului.

„I s-a reamintit, cu cea mai mare fermitate, că Franța condamnă atacul”, a spus ministerul într-un comunicat citat de Reuters. Franța lucrează cu partenerii săi pentru a detensiona situația și face un apel la reținere către toate părțile implicate.

Și ministerul belgian de externe spune că l-a chemat pe ambasadorul iranian pentru a condamna atacul asupra Israelului.

„Acest atac pune în pericol stabilitatea regională și populația și ne îndepărtează mai mult de pace. Fac apel la toate părțile să exercite cea mai mare reținere”, a declarat ministrul belgian de externe Hadja Lahbib într-o declarație citată de Times of Israel.

Țările de Jos vor redeschide ambasada de la Teheran, dar nu exclud o nouă închidere

Țările de Jos au anunțat luni că își vor redeschide marți ambasada de la Teheran, după ce au închis-o timp de două zile din motive de siguranță, dar nu exclud o nouă închidere a ambasadei sale.

Duminică, guvernul olandez și-a sfătuit cetățenii să oprească orice călătorie în Israel din cauza situației incerte de securitate în urma atacurilor aeriene din timpul nopții ale Iranului, relatează Reuters.

Pelerinajele românilor la Sfântul Mormânt, suspendate

Și Patriarhia Română a suspendat pelerinajele pe care credincioșii români le fac la Sfântul Mormânt „într-un context în care tensiunile și chiar atacurile escaladează”, a declarat marți la One2One purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Recomandarea Pathiarhiei Române coincide întotdeauna cu recomandarea Ministerului Afacerilor Externe”, spune Vasile Bănescu, în contextul în care MAE recomandă evitarea oricărei călătorii, la un nivel de alertă de 8 din 9.

„Întotdeauna există un dialog cu Ministerul Afacerilor Externe care, la rândul lui, firește, este în dialog cu statul Israel (...). Sfatul, dacă se poate numi așa, este cel legat de prudență. În mod cert, nici nu se poate pleca într-un context în care tensiunile și chiar atacurile escaladează. În perioada în care vorbim noi acum pelerinajele sunt suspendate. Nu avem niciun pelerin plecat în Israel. Repet, în momentul în care vorbim noi. Pe măsură ce lucrurile se vor desluși, se va reconfigura, firește, un alt proiect al acestor pelerinaje. Oricum nu se pleacă, în condiții în care există fie și o umbră de risc”, spune Bănescu.

Știrea inițială

Cabinetul de la Tel Aviv este hotărât să acționeze, dar nu a hotărât momentul și maniera în care va răspunde, au declarat oficialii israelieni.

Reuniunea cabinetului de război israelian de duminică seară, care a durat mai multe ore, s-a încheiat fără o decizie cu privire la răspunsul pe care să-l aibă Israelul în urma atacului iranian cu rachete și drone din 13-14 aprilie.

Aliații occidentali se tem însă că Israelul ar putea decide o formulă de răspuns care să crească riscul unui război major în Orientul Apropiat.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că Israelul „a câștigat defensiv” în disputa sa cu Iranul și nu trebuie să existe o escaladare în regiune.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a spus și el că Parisul sa va face tot posibilul pentru a evita o escaladare, în timp ce ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat pentru BBC că Israelul are dreptul perfect legitim să răspundă, dar a cerut autorităților de la Tel Aviv să cântărească bine și să „să gândească cu capul, nu cu inima”.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian, David Mencer, a spus la BBC că dreptul Israelului de a se apăra este de o importanță capitală după evenimentele de sâmbătă seara.

„Nu suntem o națiune care caută războiul. (...) Israelienii au petrecut o noapte - mame, tați, copii - în și din adăposturile anti-bombă din țară. (...) Depinde de Israel să decidă cum să-și apere poporul”, a spus oficialul israelian.

De cealaltă parte, Teheranul a cerut națiunilor occidentale să „aprecieze reținerea Iranului” față de Israel.

„În loc să facă acuzații împotriva Iranului, țările [occidentale] ar trebui să se învinovățească și să răspundă opiniei publice pentru măsurile pe care le-au luat împotriva ... crimelor de război comise de Israel" în războiul său din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

Îți mai recomandăm Ce sunt dronele kamikaze folosite de Iran pentru a ataca Israelul

La consiliul de război de duminică seara, potrivit CNN, unii miniștri au cerut ca Israelul să răspundă rapid împotriva Iranului, dar o convorbire telefonică a premierului Beniamin Netanyahu cu președintele SUA, Joe Biden, a condus la o amânare a răspunsului.

Miniștrii de extremă dreapta ai guvernului israelian, care nu sunt membri ai Consiliului de Război, au cerut duminică un răspuns ferm la atacul iranian cu drone și rachete.

Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, a cerut un răspuns „așteptat în tot Orientul Mijlociu”, iar ministrul Securității Naționale, Itamar-Ben Gvir, a spus că Israelul ar trebui să lanseze „un atac nimicitor”.

Israelul nu caută un război după atacul Iranului și „este nevoie de echilibru în această situație”, a declarat președintele israelian, Isaac Herzog, pentru CNN.

Îți mai recomandăm Iranul amenință cu noi atacuri, dacă Israelul va riposta după agresiunea de sâmbătă noapte 

Președintele SUA, Joe Biden, și alți oficiali de securitate ai administrației de la Washington au avertizat în discuții directe cu omologii lor israelieni că SUA nu vor participa la o acțiune ofensivă împotriva Iranului, potrivit unor oficiali americani familiarizați cu această chestiune.

În schimb, SUA și-au declarat intenția de a contribui la apărarea Israelului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

De la Teheran, președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că orice „nouă agresiune împotriva intereselor națiunii iraniene va fi întâmpinată cu un răspuns mai dur”, potrivit presei iraniene de stat.

Reuniune de urgență ONU

Consiliul de Securitate al ONU a organizat duminică o reuniune de urgență pentru a discuta despre atacul Iranului asupra Israelului. Ședința s-a încheiat fără nicio acțiune din partea Consiliului.

„Acum este momentul să dezamorsăm și să dezescaladăm”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

Consiliul de Securitate al ONU a discuta situația creata de atacul Iranului asupra Israelului.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a declarat Consiliului că atacul Iranului este o escaladare fără precedent.

La rândul lui, ambasadorul iranian Saeid Iravani a declarat că operațiunea Iranului respectă dreptul țării la apărare, după atacul de la consulatul Teheranului din Damasc, a fost necesară și proporțională.

Iar ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a declarat la încheierea întâlnirii că e nevoie de un răspuns al Consiliului de Securitate la ceea ce s-a întâmplat sâmbătă noaptea.

Your browser doesn’t support HTML5

Israelul promite că va face Iranul să plătească pentru atacul de sâmbătă seara, dar încă nu a decis cum și când

Reacții internaționale

Liderii G7 și-au oferit sprijinul deplin pentru Israel în urma atacului Iranului și s-au declarat gata să „ia măsuri suplimentare” ca răspuns la „inițiative de destabilizare ulterioare”.

Într-o declarație, liderii Grupului „condamnă fără echivoc, în cei mai fermi termeni, atacul direct și fără precedent al Iranului împotriva Israelului”.

Grupul G7 - din care fac parte Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada - a mai precizat că își va intensifica eforturile pentru a pune capăt crizei și a evita extinderea conflictului din Orientul Apropiat.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat duminică atacul fără precedent al Iranului şi a făcut apel la ambele părţi să dea dovadă de prudenţă, transmite agenția de presă germană dpa.

Și România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului, prin mesaje venite de la președintele Klaus Iohanis și premierul Marcel Ciolacu.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut duminică un răspuns global „hotărât şi unit” la „teroarea” Iranului şi a Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului.

Papa Francisc a lansat duminică un „apel urgent” împotriva „unei spirale a violenţei care riscă să antreneze Orientul Mijlociu într-un conflict şi mai mare”, după atacul Iranului asupra Israelului.

Rusia cere tuturor părților „să dea dovadă de reținere” și „își exprimă îngrijorarea” cu privire la o posibilă continuare a escaladării conflictului.

China și-a exprimat duminică „profunda îngrijorare” față de „escaladarea actuală” și a făcut apel „la părțile relevante să dea dovadă de calm și reținere pentru a preveni noi escaladări”.

Arabia Saudită, un mare rival regional al Iranului, a subliniat importanța „prevenirii oricărei exacerbări suplimentare” a crizei, avertizând asupra „consecințelor grave” în cazul în care situația va escalada.

Îți mai recomandăm Israelul și aliații au interceptat „marea majoritate” a dronelor și rachetelor lansate sâmbătă noapte din Iran spre Israel


Ministerul egiptean de Externe a calificat ultimele evoluții drept o „escaladare periculoasă”. Acesta a declarat că ultimele ostilități nu au fost „decât un rezultat direct al avertismentelor repetate ale Egiptului cu privire la pericolele extinderii conflictului în regiune ca urmare a războiului israelian din Fâșia Gaza și a acțiunilor militare provocatoare desfășurate în regiune”.

La rândul său, grupul militant libanez Hezbollah a lăudat Iranul pentru atacul său asupra sudului Israelului, spunând că este începutul unei „noi faze” a conflictului cu Israelul și cauza palestiniană.

Guvernul taliban al Afganistanului a transmis, de asemenea, o declarație în sprijinul Iranului și a criticat Israelul, despre care a spus că a încălcat legile internaționale prin atacul de la consulatul iranian din Siria.

Îți mai recomandăm Ce sunt dronele kamikaze folosite de Iran pentru a ataca Israelul

Sistemul de apărare israelian a rezistat

Armata israeliană a transmis că 99% din cele peste 300 de proiectile lansate de Iran asupra Israelului au fost interceptate.

Doar „un număr mic” de rachete balistice au ajuns pe teritoriul țării, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari.

Celelalte rachete balistice, toate rachetele de croazieră și toate dronele au fost interceptate înainte de a ajunge pe teritoriul israelian.

Aproximativ 170 de drone, peste 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice au fost lansate de Iran asupra Israelului, a precizat armata israeliană, majoritatea fiind interceptate de forțele aeriene israeliene și de partenerii țării.

Rachetele balistice care au ajuns în Israel au căzut pe baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, a declarat Hagari, adăugând că acestea au provocat doar daune structurale ușoare.

Forţele americane, cu sprijinul distrugătoarelor Comandamentului European al SUA, au distrus ă peste 80 de drone de atac unidirecţionale şi cel puţin şase rachete balistice îndreptate spre Israel din Iran şi Yemen, a anunţat luni Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), potrivit Reuters.

„CENTCOM rămâne poziţionat pentru a sprijini apărarea Israelului împotriva acestor acţiuni periculoase ale Iranului. Vom continua să lucrăm cu toţi partenerii noştri regionali pentru a creşte securitatea regională”, a transmis armata americană.

Știre redactată cu informații oferite de Reuters, AFP, CNN, Channel 12, Times of Israel.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.