Primele confruntări cu forțele de ordine au izbucnit când protestatarii încercau să forțeze trecerea printre barajele poliției pentru a pătrunde în piața Taksim.
Locul este emblematic. În 2013, aici a fost epicentrul unui val de proteste împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
Poliția a impus stare de asediu în Istanbul, în timp ce forțele de ordine au blocat inima celui mai mare oraș al Turciei.
În stradă sunt peste 42.000 de poliţişti, conform unui anunț al ministrului turc de Interne, Ali Yerlikaya.
„Nu le vom permite organizaţiilor teroriste (...) să facă din 1 mai un câmp de acţiune şi de propagandă”, a declarat ministrul, citat de AFP.
Întreg orașul este baricadat cu garduri metalice, de pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet și la Palatul Topkapi. Transportul public, inclusiv cel cu feriboturile, a fost paralizat.
Incidentele au izbucnit miercuri dimineață, în timp ce demonstranții s-au adunat în cartierul Beșiktaș pentru a sărbători ziua de 1 Mai. Câteva zeci de persoane au fost suite în dubele poliției.
Și mitingul convocat în fața municipalității din Istanbul de către primarul Ekrem Imamoglu, aflat în opoziție cu Erdogan, a fost împiedicat să se desfășoare.
„Vom continua eforturile noastre până când Taksim va fi liber”, a declarat Özgür Özel, șeful principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP).
„Taksim aparține muncitorilor”, a declarat el, adresându-se apoi poliției: „Acești muncitori nu sunt dușmanii voștri. Singura noastră dorință este ca această zi să fie sărbătorită. Nu dorim un conflict”.
Mitingurile sunt interzise în Piața Taksim, după ce locul a devenit epicentrul protestelor împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan în 2013. Sindicatele și organizațiile politice își cheamă acolo în mod regulat membrii.
Marți seară, Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care vor să folosească ziua de 1 Mai ca instrument de propagandă” și a avertizat sindicatele și partidele politice împotriva „oricărei acțiuni care ar putea dăuna atmosferei de 1 Mai”.
Îți mai recomandăm Originile americane ale unei sărbători socialiste. De la defilări comuniste, la grătare și miciEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.