Atmosfera în Italia după decretarea stării de carantină. Cozi în magazine, „stare de război” în spitale

Italienii s-au înghesuit pentru a face provizii după declararea carantinei la nivel național

Italia a devenit, în urma unui decret guvernamental adoptat luni seară, primul stat din lume care impune măsura dură a carantinei totale pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus. Astfel, peste 60 de milioane de persoane au trecut de la traiul într-o țară cu activități extrem de diverse la o viață în care recomandarea autorităților este de a rămâne în casă și a evita orice deplasare care nu este absolut necesară.

Prin decretul semnat de premierul Giussepe Conte, libertatea de mișcare a fost restrânsă până aproape de izolare completă, pe întreg teritoriul țării, iar toate evenimentele publice au fost interzise pentru aproape o lună. Școlile au fost închise, iar toate piețele și centrele comerciale, barurile și restaurantele pot fi deschise doar între orele 6.00 și 18.00, cu obligația păstrării unei distanțe de siguranță de un metru și cu interdicția servirii la tejghea.

Epidemie, nu foamete!

În aceste condiții, înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor, italienii au luat cu asalt marile magazine, în încercarea de a-și face provizii. Cotidianul La Stampa prezintă într-un material cum locuitorii din Torino s-au înghesuit la coada unui supermarket, în ciuda orei târzii, după ce au auzit cuvintele premierului Conte.

,,După ce am auzit discursul prim-ministrului, am preferat să vin de-acum să fac provizii din două motive: în primul rând pentru că mâine vor fi mai multe persoane, iar în al doilea rând pentru că, probabil, a venit momentul să luăm situația mai în serios", a explicat un bărbat decizia de a sta pe timp de noapte chiar mai bine de jumătate de oră la coadă.

Apă, carne, paste sau pâine erau produsele ce se puteau vedea în toate coșurile, iar unele rafturi au rămas imediat goale. ,,Au cumpărat totul. Am văzut o doamnă care a luat o cantitate de paste similară cu cea pe care o achiziționează un restaurant", a arătat un casier, intervievat de publicația La Stampa.

Autoritățile fac apel însă la calm și îi sfătuiesc pe oameni să rămână în case pentru că țara se confruntă cu un virus, nu cu ,,foametea”.

Felul în care este limitată libertatea de mișcare a surprins numeroși locuitori care au povestit pentru presă cum au fost opriți pe străzi de forțe de ordine care i-au întrebat în ce direcții se îndreaptă sau cu ce scop. Străzile sunt în mare parte părăsite oferind o imagine diferită de cea cu care turiștii sunt obișnuiți când vizitează Peninsula.

Medicii se întâlnesc cu lecția din manuale despre starea de război

În fața înmulțirii numărului de cazuri de contaminare cu coronavirus, doctorii se plâng că nu sunt destule paturi și dispozitive medicale și descriu situația ca pe o ,,stare de război".

Un medic specializat în anestezie și resuscitare de la un spital din Bergamo, aproape de epicentrul epidemiei din Italia, a povestit, într-un interviu pentru Corriere della Sera, cum condițiile în care lucrează se aseamănă cu starea de război. Întrebat de unde știe cum e la război, medicul, în vârstă de 48 de ani, a răspuns că a învățat din manualele de medicină.

Dacă în condiții normale, în spitalul său ajungea să intervină la un stop cardio-respirator într-un minut, acum, din cauza suprasolicitării, ajunge la un pacient și într-o oră.

Pe scurt, omul se plânge că nu există personal suficient, deși au primit ajutoare și din alte spitale. Medicul a povestit că infecția cu coronavirus este rapidă și escaladează, atacând la început printr-o infecție interstițială, plasată în plămâni, urmând ca apoi să consume oxigenul din sânge.

,,Văd prea mulți oameni în stradă, n-aveți idee de ceea ce este pe cale să se întâmple. Să spui că nimeni nu moare de coronavirus este o minciună care mă umple de amărăciune.» /…/ «Noi decidem în funcție de vârstă și starea sănătății. Dacă o persoană are între 80 și 95 de ani și o gravă insuficiență respiratorie, e probabil că nu va supraviețui. Dacă are o insuficiență multiorganică și mai mult de două-trei organe vitale sunt atinse, atunci mortalitatea e de 100%. Totul e pierdut", a declarat un medic pentru Corriere della Sera.

Numărul total al cazurilor de coronavirus în Italia a crescut la 9.172, de la 7.375 câte erau duminică. De asemenea, luni au fost înregistrate 463 de decese față de 366 înregistrate duminică.