Joe Biden spune că SUA nu vor lăsa Rusia și Hamas să câștige

Președintele SUA, Joe Biden, a ținut joi un discurs prin care a cerut americanilor să susțină Ucraina și Israelul.

Joe Biden a explicat americanilor de ce un ajutor masiv al SUA pentru Ucraina și Israel este esențial pentru securitatea țării. Vineri, Joe Biden va solicita Congresului, 14 miliarde de dolari pentru Israel și peste 60 de miliarde pentru Ucraina.

Administrația Biden cere vineri o finanțare de 105 miliarde de dolari de la Congres pentru a furniza ajutor și resurse Ucrainei și Israelului, transmite CNN

Solicitarea include peste 14 miliarde de dolari pentru Israel, despre care oficialii spun că reflectă cererile primite de Biden în timpul călătoriei în regiune miercuri.

Pentru sprijinirea Ucrainei, Joe Biden cere Congresului 60 de miliarde de dolari.

De asemenea, 10 miliarde de dolari ar fi destinați unui fond destinat ajutoarelor umanitare destinat mai multor țări, inclusiv Ucrainei.

Alte 7 miliarde de dolari sunt destinate zonei Indo-Pacific și Taiwan

Îți mai recomandăm Președintele SUA a cerut o finanțare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Știrea inițială

Într-unul din rarele discursuri ale președintelui Joe Biden din Biroul Oval, președintele SUA a urmărit să stabilească o legătură între conflictele din Ucraina și Israel, scrie BBC, și a cerut Congresului să adopte un pachet de ajutor pentru ambele țări.

Joe Biden și-a început discursul spunând că asistăm la un „punct de inflexiune” în istorie, „unul intre acele momente în care deciziile pe care le luăm astăzi vor modela viitorul pentru deceniile următoare".

Președintele american a descris momentul actual ca pe o luptă între democrațiile și autocrațiile lumii. El a cerut poporului american să susțină Ucraina și Israelul și a anunțat că va solicita Congresului un ajutor pentru cele două țări.

Se estimează că pachetul financiar destinat celor două țări ar fi de 100 de miliarde de dolari.

„Ne vom asigura că Iron Dome continuă să păzească cerul deasupra Israelului”, a spus președintele Biden, și a afirmat că SUA trebuie să se asigure că israelienii au tot ce le trebuie pentru a-și proteja poporul.

„Pachetul de securitate pe care îl trimit Congresului este un angajament fără precedent față de securitatea Israelului, care va accentua avantajul militar calitativ al Israelului”.

CNN remarcă însă că aprobarea ajutorului oferit celor două țări ar putea întâmpina probleme în Congres, unde Camera Reprezentanților nu poate adopta legi în acest moment în lipsa unui președinte al forului.

Îți mai recomandăm Riscurile extinderii războiul Israel-Hamas. Ce poate face Biden?

Biden compară Hamas cu Putin

„Riscul este ca haosul să se răspândească în alte părți ale lumii... în special Orientul Mijlociu”, a avertizat președintele SUA.

Președintele SUA a mai spus că SUA a făcut o prioritate din a-și recupera cetățenii americani ținuți ostatici de Hamas.

Joe Biden a transmis, de asemenea, condoleanțe familiilor celor uciși de ambele părți.

„Am inima frântă de pierderea tragică a vieții palestiniene”, inclusiv a celor care au murit în explozia spitalului din Gaza, a spus președintele, care a adăugat că explozia de la spital nu a fost cauzată de israelieni.

Joe Biden a comparat în discursul său Hamas cu președintele rus Vladimir Putin.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar împărtășesc acest lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democrație vecină. Putin neagă că Ucraina are sau a avut vreodată statalitate reală”, a explicat președintele SUA.

El a spus americanilor că deși cele două conflicte par îndepărtate, ele sunt foarte importante pentru securitatea SUA.

„Să ne asigurăm că Israelul și Ucraina reușesc este vital pentru securitatea națională a Americii. Dacă nu oprim apetitul lui Putin pentru putere și control în Ucraina, el nu se va limita la Ucraina", a afirmat Joe Biden în discursul său.

Îți mai recomandăm Joe Biden se va adresa națiunii americane. Președintele SUA va cere Congresului un sprijin uriaș pentru Ucraina și Israel

Discursul președintelui Joe Biden vine la o zi după vizita lui în Israel care a avut rezultate parțiale.

Președintele a arătat sprijinul fără echivoc pentru Israel și a obținut un acord de principiu cu Egiptul pentru furnizarea de ajutoare umanitare în Gaza.

De cealaltă parte, un summit cu lideri arabi ce urma să aibă loc la Amman, în Iordania, s-a anulat din cauza exploziei de la spitalul din Gaza.