Joe Biden a declarat vineri că Vladimir Putin că decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus este justificată.
CPI a cerut arestarea lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și de transfer ilegal de persoane din Ucraina în Rusia, de la începutul invaziei.
De asemenea, CPI a emis vineri un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații.
„Este clar că a comis crime de război”, a declarat Joe Biden, vorbind cu reporterii la Casa Albă, referindu-se la Vladimir Putin.
„Ei bine, cred că este justificat”, a spus președintele SUA despre mandatul de arestare.
„Dar întrebarea este - nu este recunoscut nici de noi la nivel internațional. Dar cred că este un punct de vedere foarte puternic”, a completat el, potrivit Reuters.
Îți mai recomandăm Putin, urmărit internațional pentru crime de război. Mandat de arestare emis de Curtea Penală InternaționalăStatele Unite au concluzionat separat că forțele rusești au comis crime de război în Ucraina și sprijină tragerea la răspundere a autorilor crimelor de război, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
„Nu există nicio îndoială că Rusia comite crime de război și atrocități (în) Ucraina și am fost clari că cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere. Aceasta a fost o decizie la care procurorul CPI a ajuns în mod independent, pe baza faptelor pe care le-a avut în fața sa”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Zelenski: O decizie de la care va începe responsabilitatea istorică
În discursul său de vineri seară, președintele ucrainean a spus că este „o decizie istorică, de la care va începe responsabilitatea istorică”.
„Șeful statului terorist și un alt oficial rus au devenit oficial suspecți într-o crimă de război. Peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant au fost deja înregistrate în procedurile penale investigate de către ofițerii noștri de aplicare a legii. Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare”, a spus Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei a adăugat că „ar fi imposibil să se comită o astfel de operațiune criminală fără ordinul liderului suprem al statului terorist”, făcând referire la Vladimir Putin.
Anunțul a provocat un răspuns furios din partea Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră că acuzațiile CPI sunt „scandaloase și inacceptabile” și că orice decizie a instanței este „nulă și neavenită” în ceea ce privește Rusia.
Rusia, la fel ca Statele Unite și China, nu este membră a Curții Penale Internaționale de la Haga.
Demersul CPI obligă cele 123 de state membre ale curții să îl aresteze pe Vladimir Putin și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.
Un raport susținut de SUA, realizat luna trecută de cercetătorii de la Universitatea Yale, arată că Rusia a deținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni în cel puțin 43 de tabere și alte facilități, ca parte a unei „rețele sistematice pe scară largă”
Rusia a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei sale.
Îți mai recomandăm Raport Yale: Rusia a reținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni în tabere de „reeducare politică”